ایران پرس - سران کشورهای حوزه بالتیک در دیدار روز سه‌شنبه با «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا، خواستار اعزام نظامیان آمریکایی بیشتر به این کشورها وتقویت سامانه های دفاع هوایی در جناح شرقی ناتو می شوند.

«دالیا گریبوسکایته» رئیس‌جمهور لیتوانی، «کرستی کالیولید» و «ریموند وجونیس» همتایان استونیایی و لتونیایی‌اش در شرایطی در کاخ سفید با دونالد ترامپ دیدار می کنند که واشنگتن موضع خصمانه خود ضد روسیه را تشدید کرده است.

نشست سران آمریکا و بالتیک ابعاد اقتصادی نیزدارد.

لیتوانی قصد دارد، قراردادهایی به منظور افزایش واردات گاز طبیعی مایع آمریکا برای کاهش وابستگی خود به شرکت گازپروم روسیه امضا کند.

مهمترین دغدغه سه کشورحوزه بالتیک مسائل امنیتی و نظامی است.

از نظر سران این کشورها که همواره خواهان برخورد شدید و قاطع با مسکو و به ویژه مقابله با تحرکات مسکو در جوار مرزهای غربی خود و اروپای شرقی  بوده اند، موضع گیری خصم آمیز کنونی آمریکا علیه روسیه، موقعیتی ایده آل است که باید آن را تشدید و تقویت کرد و رئیس جمهوری آمریکا را به دشمنی هر چه بیشتر با روسیه برانگیخت.

آنها همواره مدعی هستند که در معرض تهاجم روسیه قرار دارند.

اظهارات ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی درباره بهبود روابط با روسیه وتمجید وی ازولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، انتقادهای گسترده ترامپ از ناتو و تردید درباره کارآیی آن و این که کشورهای اروپایی عضو ناتو باید هزینه دفاع از خود را بپردازند، سران سه کشورحوزه بالتیک را نگران کرده بود.

با این همه تحرکات جدید نظامی آمریکا و نیز سفر مقامات بلند پایه آمریکایی به حوزه بالتیک و قول آنها درباره افزایش حضور نظامی آمریکا به ویژه استقرارسامانه های موشکی پاتریوت در این کشورها تا حد زیادی موجب خشنودی دولتهای حوزه بالتیک شده است.

دالیا گریبوسکایته رئیس جمهور لیتوانی در آستانه این دیدار اعلام کرد:

"امیدوارم که آمریکا و دیگر متحدان متوجه شوند که حریم هوایی کشورهای بالتیک باید بیشتر محافظت شود."

دالیا گریبوسکایته، رئیس جمهور لیتوانی

افزایش کمکهای نظامی واشنگتن به اوکراین از جمله ارسال موشک‌های ضد تانک برای مبارزه با مخالفان شرق اوکراین که مورد حمایت روسیه هستند و افزایش بودجه حضور نظامی آمریکا در اروپا، موجب تغییر نگاه افکار عمومی در حوزه بالتیک به  دولت ترامپ شده است.

اکنون این کشورها بر خواسته خود مبنی برافزایش حضور نظامی آمریکا وناتو در شرق اروپا تاکید بیشتری می کنند.

«سرگئی رکدا» کارشناس روس معتقد است:

"مسایل تحریک کننده ای در ناتو مطرح می شود که نشان می دهد این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد. 

لیتوانی، لتونی و استونی تجربه تلخ اشغال در جنگ جهانی دوم از سوی نیروهای شوروی را تجربه کرده و تا قبل از استقلال در سال 1991 به مدت حدود پنج دهه تحت سیطره روس ها قرار داشتند.

به همین دلیل سران این سه کشور همواره خواهان افزایش حضور هوایی و زمینی ناتو بوده و درعین حال اقدامات نظامی مشترک نظیر برپایی رزمایش های مشترک با نیروهای ناتو و نیز آمریکا را مد نظر قرارداده اند.

با این حال این درخواست آنها موجب سوءاستفاده آمریکا وبریتانیا شده وآنها به این بهانه در صدد دربرگیری روسیه با افزایش استقرار نیروها و تجهیزات نظامی در شرق اروپا به ویژه در حوزه بالتیک بر آمده اند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

116/112

بیشتر بخوانید:

سفر دوره ای معاون رئیس جمهوری آمریکا به سه کشور در بالتیک، قفقاز و بالکان / تحلیل

سیاست ضد روسی آمریکا در بالتیک/ تحلیل

دالیا گریبوسکایته، رئیس جمهور لیتوانی