در این دیدار، نخست وزیران ارمنستان و روسیه بر افزایش مبادلات تجاری متقابل تاکید کردند.
در نشست مسکو، ریاست اتحادیه اقتصادی اورآسیا برای سال 2019 میلادی از روسیه به ارمنستان منتقل شد.
با وجود آن که، سفر جاری نخست وزیر ارمنستان به روسیه کاری است، اما روابط ایروان و مسکو برای ارمنستان و روسیه از چند جهت حائز اهمیت است.
ارمنستان مانند جمهوری آذربایجان و سایر جمهوری های موسوم به بلوک شرق، از جمهوری های اقماری شوروی محسوب می شوند.
پس از استقلال در سال 1991 میلادی، در کنار روسیه ماندن ارمنستان، برای دولتمردان مسکو از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. علی الخصوص که، آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی- ناتو، سیاست گسترش به شرق را در دستور کار دارند و هدف آن ها ، حضور فیزیکی و نفوذ در جمهوری های حاشیه روسیه است.
این در حالی است که، مسکو به شدت نگران این سیاست غرب است و تلاش می کند، با آن دسته از کشورهایی که با روسیه مرز مشترک دارند، روابط نزدیکی تری برقرار سازد.
در عین حال، تحولات در کشورهای همسایه روسیه برای دولتمردان مسکو از اهمیت زیادی برخوردار است. از جمله این که پس از چند ماه اعتراض های خیابانی مخالفان دولت ایروان به رهبری «نیکول پاشینیان»، سرانجام دولت 20 ساله موسوم به جریان قره باغی ها، حاکمیت ارمنستان را به معترضین واگذار کرد.
زیرا توانست جریان وابسته به روسیه را دراین کشور از متن به حاشیه براند. با وجود این، کارشناسان سیاسی روس دراین ارتباط دیدگاه دیگری دارند.
در این زمینه، «یوگنی مینچینکو» (Yevgeny Minchinco) کارشناس سیاسی روسیه یادآور شده است که، فقدان هر نوع شعار ضد روسی در جریان تظاهرات خیابانی ارمنستان، این امیدواری را به وجود آورد که، تحولات دراین کشور باعث تغییر جدی در سیاست خارجی ایروان نخواهد شد.
«تئودور کاراسیک» (Theodore Karsic) کارشناس برجسته مرکز "گلف نیوز" در واشنگتن نیز در این باره گفته است: برای روسیه بسیارمهم است که ارمنستان در شرایط پیچیده کنونی همچنان در حوزه نفودش باقی بماند.
درمقابل، برای ارمنستان نیز اتحاد با روسیه بسیار حیاتی و حائز اهمیت است. جدا از توان نظامی و اقتصادی روسیه و وابستگی شدید جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی بویژه ارمنستان به روسیه، این کشور مهمترین عضو گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای پایان دادن به مناقشه ارضی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.
روسیه به همراه آمریکا و فرانسه ریاست مشترک گروه مینسک را به عهده دارند. در این شرایط، اخیرا" مقام های دولت ارمنستان از فروش تسلیحات روسیه به جمهوری آذربایجان انتقاد و ابراز نارضایتی کرده اند. در پاسخ روسیه تاکید کرده است که ، علاوه بر جمهوری آذربایجان، روسیه به ارمنستان نیز سلاح صادر می کند. ضمن آن که، در صورت صادر نکردن سلاح توسط روسیه ، کشورهای دیگر می توانند این خلا را پر کنند.
درمجموع انتظار می رود، سفر نخست وزیر ارمنستان به مسکو و دیدار با مقام های کرملین، مواضع دوکشوررا یک گام به یکدیگر نزدیک تر سازد.138/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی