ایران پرس-همزمان با سفر «خواجه محمد آصف» وزیر امور خارجه پاکستان به چین،نیروی هوایی دو کشور رزمایش مشترک هوایی - آموزشی خود را در چین آغاز کردند.

چین در این رزمایش مشترک از جنگنده های «جی-11»، بمب افکن های «جی اچ-7»، هواپیماهای نظامی «کی جی-200 آواکس» و سامانه های موشکی زمین به هوا و رادار استفاده می کند. برگزاری این رزمایش مشترک، برای چین و پاکستان از اهمیت زیادی برخورداراست. زیرا هر دو کشور اخیرا روابطشان با امریکا متشنج شده و به دنبال قدرت نمایی در برابر این کشور هستند. پاکستان در مورد مساله افغانستان با امریکا دچار تنش شده و دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا اخیرا پاکستان را به ادامه حمایت از تروریسم متهم کرد.

محافل نظامی و قانونگذاری در امریکا نیز خواهان قطع کمکهای این کشور به پاکستان شده اند. از این رو پاکستان در حالی که به این موضع واشنگتن به شدت انتقاد دارد درتلاش است با توسعه همکاری با کشورهای روسیه و چین نشان دهد که در سیاست منطقه ای دست پری دارد و اسلام اباد وابستگی کامل به واشنگتن ندارد.حمایت اخیر دولت چین از پاکستان دربرابر امریکا نیز نشان داد که دولت پکن هم می کوشد از اختلافات پاکستان و امریکا در جهت قدرت نمایی پکن در برابر این کشور در منطقه استفاده کند .

«زیبا فرزین نیا» پژوهشگر، نویسنده، و کارشناس مسائل پاکستان به نقل از مرکز بین الملی مطالعات صلح: بعد از تیره شدن روابط امریکا و پاکستان، پکن و اسلام آباد تلاش کرده اند روابط دو جانبه خود را درهمه زمینه ها افزایش دهند تا در برابر امریکا بایستند. اسلام آباد درصدد است امتیازاتی را که امریکا قبلا در اختیار پاکستان قرارداده بود ولی اکنون با چالش ها و موانعی از سوی واشنگتن روبرو شده را از طریق چین بدست آورد.

دولت چین نیز در مورد بحران شبه جزیره کره  و اختلافات دو جانبه با امریکا دچار تنش شده است .فشارهای سیاسی و نظامی امریکا به چین برای کمک به حل بحران کره شمالی مطابق با خواست واشنگتن باعث شده است تا روابط امریکا و چین متشنج شود که با لشکر کشی امریکا به ابهای پیرامونی چین به اوج رسیده است .از اینرو چین نیز با برگزاری رزمایش یک جانبه و مشترک درصدد است در قدرت نظامی امریکا ، قدرت نمایی کند.

دکتر «محمد عجم» کارشناس مسایل پاکستان به نقل از از مرکز بین الملی مطالعات صلح: بزرگترین مزیت ارتش چین داشتن بیش از دو میلیون نظامی فعال است و بعد ازآمریکا  با بودجه بیشتر از 145 میلیارد دلار، بیشترین بودجه نظامی را دارد.

چین سومین نیروی دریایی بزرگ جهان و دومین میزان تانک، سومین ناوگان هوایی بزرگ جهان را دارد‎‏ و برتری قابل ملاحظه ای نسبت به هند رقیب منطقه ای خود دارد. در هر حال، چین و پاکستان دو قدرت اتمی  در اسیا هستند و همپیمانی دو کشور به نظر نمی رسد خوشایند امریکا باشد. با این حال، امریکا این احتمال را نیز رد نمی کند که چین حاضر نخواهد شد در شرایط سخت برای پاکستان هزینه کند.

زیرا منافع پاکستان در افغانستان به عنوان حیاط خلوت پاکستان بیش از انکه با چین گره خورده باشد با امریکا گره خورده است. به همین دلیل محافل سیاسی در پاکستان برتکیه دولت این کشور بر قدرت مردمی در برابر فشارهای خارجی اصرار دارند.118/112

بیشتر بخوانید:

تاکید ارتش پاکستان بر تداوم همکاری های نظامی با چین

درخواست چین از پاکستان / تحلیل

میانجی گری چین بین پاکستان و افغانستان برای بهبود روابط