ایران پرس- رئیس جمهوری اسلامی ایران در پایان نشست سه‌جانبه سوچی گفت: هدف مشترک سران ایران، روسیه و ترکیه، مبارزه قاطع با تروریسم، بازگشت ثبات و امنیت به سوریه، تدوین قانون اساسی جدید و حفظ تمامیت ارضی این کشور است.

"حسن روحانی" عصر پنجشنبه در نشست خبری مشترک به همراه رئیسان جمهوری روسیه و ترکیه در پایان نشست یک روزه سوچی، درباره آینده ادلب به‌ویژه شرق فرات در سوریه تاکید کرد: باید کل سرزمین سوریه چه بخش ادلب و چه بخش شرق فرات، تحت حاکمیت دولت قانونی سوریه قرار بگیرد و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی این  کشور مورد تأکید سه کشور است.

این نگاه در بیانیه مشترک 17 بندی نشست سوچی هم مورد توجه قرار گرفته است و سران ایران، ترکیه و روسیه بر پایبندی مستحکم و مستمر خود به حاکمیت ملی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه و همچنین اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکید کردند.

بیانیه مشترک روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه

نشست 14 فوریه سوچی، چهارمین نشست رئیسان جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه بود که درچارچوب "روند آستانه" شکل گرفته است. تداوم این مذاکرات در سطح سران کشورهای ضامن صلح در سوریه، نشان از کارآمدی آن در فرایند حل سیاسی بحران سوریه دارد.

توافق برای برگزاری پنجمین نشست رئیسان جمهوری ایران، روسیه و ترکیه به ریاست "رجب طیب اردوغان" در این کشور، سازنده بودن روند آستانه را بیش از پیش نمایان می‌کند که جایگزینی برای آن در سطح جهانی یافت نشده است.    

در همین زمینه، "حسین‌جابری انصاری" دستیار ارشد وزیر خارجه ایران در امور ویژه سیاسی معتقد است: تعاملات ایران، روسیه و ترکیه درچارچوب روند آستانه طی چند سال گذشته کارآمدی خود را به اثبات رسانده است و باید تداوم یابد. 

دلایل موفقیت روند آستانه

موفقیت و کارآمدی روند آستانه به این سبب است که همه جنبه‌های بحران سوریه را با هم می‌بیند. روسیه، ایران و ترکیه همزمان با تاکید بر حفظ ثبات و مبارزه قاطع با تروریست‌های باقی مانده در سوریه، برای تدوین قانون اساسی جدید، بازگشت آوارگان و بازسازی این کشور تلاش می‌کنند و همه این موارد را درچارچوب محور بودن دولت سوریه و حفط تمامیت ارضی این کشور پیش می‌برند.

این نکته مهم و اساسی، تفاوت عمده "روند آستانه" با دیگر تلاش‌های بین‌المللی در چارچوب "روند ژنو" برای حل بحران سوریه است که با توجه به نگاه منطقی روند آستانه به بحران سوریه، نافذ و تاثیرگذار بودن خود را به اثبات رسانده است. 

در این زمینه، "سرگئی لاوروف"، وزیر خارجه روسیه با اشاره به ناتوانی غرب در ارائه راهکار مناسب برای حل بحران سوریه، معتقد است: مسکو هیچ جایگزین منطقی در برابر اقداماتی که روسیه، ایران، و ترکیه در روند آستانه انجام داده‌اند، ندیده است. 

البته با وجود همکاری خوب ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه، این کشورها نگرانی و دغدغه‌هایی درباره برخی مناطق سوریه از جمله در ادلب و شرق فرات دارند که به گفته رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست سوچی، همکاری با دولت قانونی سوریه، پایدارترین راه در مسیر رفع این نگرانی‌هاست. 

ادلب و شرق فرات هم جز قلمرو و خاک سوریه است و هرگونه اقدام در این مناطق همکاری با دولت مستقر در دمشق را می‌طلبد. برخی گروه‌های تروریستی همچنان در ادلب فعال هستند. گروه تروریستی جبهه‌النصره که نام خود را به "هیات تحریر الشام" تغییر داده، مهمترین گروه در ادلب است.

این گروه تروریستی تلاش دارد در سایه تغییر نام، فعالیت‌های خود را در ادلب بیشتر کند که در چنین شرایطی؛ کشورهای ایران، روسیه و به ویژه ترکیه درچارچوب روند آستانه نقش مهمی در برابر تحرکات "هیات تحریر الشام" دارند. با توجه به تجربه موفق روند آستانه تاکنون، این روند تنها فرایند تضمین کننده آینده با ثبات سوریه است. 

نویسنده: علی کرمی

116/117

بیشتر بخوانید:

اردوغان روند آستانه را موفق ترین طرح برای حل بحران سوریه دانست

روحانی: مردم سوریه باید برای آینده کشور، خودشان تصمیم بگیرند

روحانی: مبارزه با گروه‌های تروریستی در سوریه تا ریشه کنی آنها باید تداوم داشته باشد

آغاز نشست سه‌جانبه روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در شهر سوچی روسیه

الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای؛ سوچی میزبان اجلاس سه جانبه