ایران پرس- "رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه از آزمایش موفقیت آمیز نخستین موشک ملی هوا به هوای این کشور موسوم به "بوزدوغان" (Bozdoğan) (شاهین) خبر داد.

"رجب طیب اردوغان" طی سخنانی تأکید کرد: شرکت نظامی "إس آی جی إی" این کشور در آینده موشک‌های هدایت شونده بیشتری تولید خواهد کرد.

با توجه به تحرکات نظامی ترکیه درسواحل جزیره قبرس و یونان در دریای مدیترانه و همچنین تلاش به منظور حضور اقتصادی و نظامی در سواحل لیبی و شمال آفریقا، آزمایش موفقیت آمیز نخستین موشک هوا به هوای این کشور را باید گام دیگر دولت آنکارا به منظور تقویت هرچه بیشتر نظامی قلمداد کرد.

تحرکات نظامی ترکیه نشان دهنده آن است که ارتش این کشور با هدف گسترش حضور نظامی درسطح منطقه و جهان برنامه ریزی های بلندمدتی تدارک دیده است. درهمین ارتباط،  اردوغان اخیرا" ضمن تاکید برخودکفایی نظامی ترکیه، از کاهش وابستگی نظامی 40 درصدی به دولت های غربی و شرکت‌های خارجی ازسال 2002 میلادی به این سو اظهارنظرهایی کرده است.

پیش از این، رئیس جمهوری ترکیه درماه می سال 2016 میلادی از تلاش دولت آنکارا برای دستیابی به خودکفایی کامل درصنعت دفاعی تا سال 2023 میلادی خبر داده بود.

"رجب طیب اردوغان" دوماه پیش ازانجام کودتای نافرجام ترکیه، درمراسم آغاز تولید بومی هاورکرافت (هوا ناو) برای نیروی دریایی ترکیه، با اشاره به افزایش تهدیدات امنیتی درمنطقه به ویژه درکشورهای همسایه ترکیه، تاکید کرده بود: آنکارا برای تامین امنیت مردم این کشور باید به خودکفایی کامل نظامی و دفاعی برسد.

رئیس جمهوری ترکیه درشرایطی ازخودکفایی نظامی کشورش سخن به میان آورد که به نظر می رسد مقام های دولت آنکارا به شدت از سوی برخی از دولت های غربی و حتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی -ناتو- نگرانی دارند. به عنوان مثال، درجریان تجاوز نظامی ارتش ترکیه به سوریه، مقام های آنکارا بویژه رئیس جمهوری ترکیه بارها از تلاش آمریکا و برخی از دولت ها و نهادهای غربی برای تجزیه این کشور پرده برداشته بودند.

دراین زمینه "حکمت بابااوغلی"، یک کارشناس سیاسی و نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان، گفته است: "سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو، از متحد ترکیه به یک مرکز سیاسی و نظامی تهدیدکننده امنیت این کشور تبدیل شده است".

به گفته این کارشناس آذری، "درمراحل بعدی در جنگ های ناتو درغرب آسیا تلاش های غرب به منظور تجزیه ترکیه نیز بروز کرده است".

برغم برخی واقعیت ها، باید گفت: تلاش های آمریکا و برخی از دولت های غربی برای تجزیه ترکیه را نباید بهانه ای برای دولت آنکارا به منظور اشغال اراضی سایر کشورها و توسعه طلبی ارضی ترکیه تبدیل شود.

ضمن آن که تلاش ترکیه برای خودکفایی نظامی تنها در زمینه نقش بازدارندگی کشورهای مهاجم و یا جریان های تروریستی حائز اهمیت است.  درعمل، چنین به نظر می رسد که دولت ترکیه به منظور تحقق این هدف، درحال تبدیل شدن به یک نیروهای مهاجم علیه سایر کشورهای منطقه و جهان و گسترش ارضی است.  

در یک جمع‌بندی کلی از روند تلاش های ترکیه برای افزایش نظامی گری درمنطقه و جهان، باید گفت: با وجود شعارهای رهبران آنکارا مبنی بر تقویت نظامی دفاعی ترکیه، کارشناسان سیاست های نظامی گری این کشور درسوریه، عراق، دریای مدیترانه و حتی لیبی را مغایر با منافع ملی ترکیه قلمداد می کنند.

بدیهی است که روند جاری نمی تواند ترکیه را به اهداف توسعه طلبانه ارضی نظیر آن چه که رویای "نئوعثمان گرایی" خوانده می شود، برساند. شکی نیست که تداوم این روند می تواند ترکیه را درگرداب خطرناکی وارد خواهد ساخت که خروج از آن با هزینه های غیرقابل پیش بینی برای دولت آنکارا و مردم ترکیه همراه خواهد بود.  

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

139/118