«خواجه محمد آصف» با تایید چرخش سیاست خارجی پاکستان از آمریکا به سمت چین و روسیه، به طور ضمنی به ناکامی سفر «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا به پاکستان اشاره کرد و گفت : روابط اسلام آباد و واشنگتن دیگر به گرمی گذشته نیست.
در مورد رویکرد پاکستان به سمت چین و روسیه چند مساله مورد توجه اسلام آباد است اول انکه آمریکا درعمل نشان داده است که هندوستان انتخاب واشنگتن درمنطقه است و این کشور را جایگزین پاکستان کرده است. این در حالی است که پس از حمله امریکا به افغانستان در سال 2001 و همکاری پاکستان،امریکا این کشور را متحد غیرعضو ناتوی امریکا اعلام کرد.
دوم آنکه آمریکا عامل مشکلات و ناکامی خود در افغانستان را پاکستان می داند و از سال 2006 مقامات سیاسی وفرماندهان نظامی آمریکا با متهم کردن دولت و ارتش پاکستان به همکاری نکردن در افغانستان، حملات خود را به مناطق قبایلی پاکستان آغاز کردند که موجب تنش و سردی در روابط اسلام آباد و واشنگتن شد.
سومین موضوع مهم در ارتباط با سردی روابط پاکستان با آمریکا رد درخواست اسلام آباد از سوی واشنگتن برای امضای توافقنامه هسته ای مشابه توافقنامه هسته ای با هند است به عنوان چهارمین عامل؛ بی توجهی آمریکا به اعترض های مقامات پاکستان درباره افزایش نفوذ هند در افغانستان است. اسلام اباد افغانستان را حیاط خلوت خود می داند و با حضور نظامی و امنیتی هند در افغانستان مخالف است. حساسیتی که از سوی امریکا و دولت افغانستان نادیده گرفته می شود
«تد پو» Ted Poe کارشناس مسایل سیاسی در آمریکا:
"اگر پاکستان متحد واقعی آمریکا بود به حمایت خود از تروریستها ادامه نمی داد و علیه واشنگتن در افغانستان عمل نمی کرد. بنابراین اسلام اباد برای امریکا قابل اعتماد نیست"
از اینرو پاکستان با رویکرد به همکاری با چین و سپس روسیه درصدد است به امریکا نشان دهد که انتخاب اسلام اباد نیز دیگر امریکا نیست بلکه گزینه های مختلفی برای همکاری برای پاکستان وجود دارد.امضا قراردادهای کلان اقتصادی میان پاکستان و چین بیش از پیش اسلام اباد را برای بهره مندی از سرمایه گذاری های چین و حمایتهای نظامی روسیه امیدوار می کند.این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان پاکستان ،امریکا در جهت حل مشکلات اقتصادی آن کشور تاکنون گامی برنداشته است .با این حال برخی کارشناسان در امریکا براین اعتقادند واشنگتن همچنان به کمکهای پاکستان در افغانستان نیاز دارد و نباید حمایت از اسلام اباد را به نفع چین متوقف کند .
سناتور امریکایی «الیزابت وارن» Elizabeth Warren
"ترغیب پاکستان برای کمک به از سرگیری مذاکرات صلح افغانستان نیز لازم است. زیرا اقدام نظامی نمیتواند مخالفان دولت افغانستان را وادار به مذاکره کند"
در هر حال، با توجه به مخالفتهای گسترده داخلی در پاکستان با جنایات امریکا در افغانستان و مناطق مختلف جهان و همچنین مخالفت مردم پاکستان با ادامه همکاری های اسلام اباد با واشنگتن، دولت اسلاام اباد نیز با استفاده از فرصت تنش با امریکا درصدد است ازیکسو روابط خود را با چین و روسیه توسعه دهد و از سوی دیگر نظر افکار عمومی پاکستان را در حمایت از موضع خود جلب نماید.113/112
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
شکاف واشنگتن و اسلامآباد بر سر امنیت افغانستان/ تحلیل
تشدید تنش در روابط اسلام آباد - واشنگتن/ ویدئو