انتفاضه دستاوردهای سیاسی مختلفی را برای فلسطینی ها به همراه داشته است.
در این چارچوب حدود یکسال پس از هشتم دسامبر 1987 یعنی نخستین انتفاضه فلسطین علیه رژیم صهیونیستی با عنوان «انتفاضه سنگ» که از شمال باریکه غزه آغاز شد، فلسطینیان شاهد دستاورد این تحول مبارزاتی در عرصه سیاسی بودند.
موضوع به رسمیت شناخته شدن دولت فلسطین پس از آن روی داد که اعضای سازمان آزادی بخش فلسطین در جلسه فوقالعاده در نوامبر ۱۹۸۸ در الجزیره پایتخت کشور الجزایر با انتشار بیانیه استقلال فلسطین تشکیل دولت فلسطینی را اعلام کردند.
در اعلامیه استقلال فلسطین «تشکیل دولت فلسطین در سرزمین فلسطین به پایتختی بیتالمقدس» لحاظ شده بود.
متعاقب صدور این اعلامیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای اعلام دولت فلسطین توسط شورای ملی فلسطین در 15 نوامبر 1988 را مورد تصدیق قرار داد و بر دولت بودن فلسطین صحه گذاشت.
این موضوع با استقبال بین المللی مواجه شد؛ به گونه ای که تا پایان آن سال ۸۰ کشور، دولت فلسطین را به رسمیت شناختند.
در این چارچوب براساس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل اعلامیه استقلال فلسطین به رسمیت شناخته شده و به این ترتیب در سازمان ملل نام فلسطین جایگزین نام سازمان آزادی بخش فلسطین شد.
این دستاورد فلسطینی ها درحالی بود که در ۱۴ اکتبر ۱۹۷۴ نیز سازمان آزادیبخش فلسطین به عنوان نماینده مردم فلسطین، از سوی مجمع عمومی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده بود و حق حضور و شرکت در جلسات عمومی آن مجمع را که درباره فلسطین برگزار میشود را به دست آورده بود.
در ۲۲ نوامبر ۱۹۷۴، وضعیت عضویت ساف به «ناظر غیر دولت» تغییر کرد و این سازمان اجازه یافت در همه جلسات مجمع عمومی و دیگر فعالیتهای سازمان ملل متحد شرکت کند.
قطعنامه شماره ۳۲۳۶ مجمع عمومی سازمان ملل درباره فلسطین
در واقع موفقیت دیپلماتیک فلسطینی ها مدتها قبل از اعلام رسمی استقلال فلسطین و در سایه مبارزات مردم فلسطین آغاز شده بود.
در این چارچوب در ۲۲ نوامبر ۱۹۷۴ قطعنامه شماره ۳۲۳۶ مجمع عمومی سازمان ملل حق تغیین سرنوشت، استقلال و حاکمیت در فلسطین را برای فلسطینیان به رسمیت شمرد و همچنین سازمان آزادیبخش فلسطین را به عنوان نماینده مردم آن کشور با عضویت ناظر مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتخاب کرد.
اتحادیه کشورهای عرب و سازمان همکاری اسلامی نیز بلافاصله با انتشار بیانیههایی ضمن به رسمیت شناختن دولت فلسطین، با هدف حمایت و همبستگی با آن، دولت فلسطین را به عضویت هر دو سازمان پذیرفتند.
فلسطینی ها با چنین پیشینه موفقیت آمیزی در عرصه دیپلماتیک، و با تکیه بر ادامه انتفاضه در سالهای اخیر بر تلاشهای خود جهت ارتقاء موقعیت فلسطین در عرصه بین المللی و پیوستن کامل به سازمان ملل و کسب حمایت جهانی از تشکیل کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس افزودند.
در این چارچوب در ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۳ فلسطینیان درخواست عضویت آن کشور را به سازمان ملل متحد تقدیم کردند.
در ۲۹ نوامبر ۲۰۱۴، فلسطین به عنوان «دولت ناظر غیر عضو» در آن مجمع پذیرفته شد و در همان سال «یوکیول یون» مدیر وقت پروتکلهای سازمان ملل مقرر کرد که استفاده از نام دولت فلسطین در تمامی اسناد رسمی سازمان ملل الزامی است.
افزایش روند حمایتهای بین المللی از فلسطین
در خصوص میزان حمایتهای بین المللی از موضوع فلسطین باید گفت، ما شاهد رشد روزافزون این حمایتها در عرصه بین المللی هستیم.
این روند حمایتها همچنان ادامه داشته است و تا سال ۲۰۱۳، ۱۳۴ عضو سازمان ملل متحد، دولت فلسطین را به رسمیت شناختند.
در پایان سپتامبر همان سال اعلام شد که تعداد این کشورها به بیش از 140 کشور رسیده است.
اعلامیه 1988 در واقع تاکیدی مجدد بر وضعیت از پیش موجود دولت بودن فلسطین بود.
بررسی مستندات تاریخی نیز نشان میدهد که جامعه بینالمللی و حتی ایالات متحده آمریکا از بعد از فروپاشی امپراطوری عثمانی فلسطین را یک دولت مستقل تلقی مینموده است، اما نکته عجیب اینجاست که سازمان ملل متحد با رد درخواست پذیرش عضویت کامل فلسطین به عنوان یک دولت مستقل در سال 2011، در حقیقت مفاد قطعنامه سازمان ملل در خصوص فلسطین را زیرپا گذاشت.
این در حالی است که بررسی حقوقی عناصر چهارگانه دولت شدن مندرج در کنوانسیون بین المللی در مورد فلسطین نشان میدهد که این موجودیت بینالمللی واجد شرایط چهارگانه مذکور یعنی دارا بودن جمعیت دائمی، سرزمین، حکومت و حاکمیت میباشد.
هرچند سازمان ملل متحد تحت فشار برخی کشورهای قدرتمند نتوانست فلسطین را به عنوان یک دولت مستقل به عضویت کامل بپذیرد، اما با تصویب قطعنامه ای دیگر در مجمع عمومی ملل متحد که در آن فلسطین به عنوان یک دولت ناظر غیر عضو ملل متحد به رسمیت شناخته شده بود، بار دیگر بر دولت بودن فلسطین تاکید نمود.
«صائب عریقات» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین چندی پیش به مناسب سالروز اعلام استقلال فلسطین گفت، زمان عملی کردن بیانیه اعلام استقلال که در راستای تثبیت حقوق ملت فلسطین و تعیین حق سرنوشت، آزادی، استقلال و تشکیل کشور مستقل، آغاز مرحله جدیدی به شمار می رود، فرا رسیده است.
فلسطینی ها تاکید دارند که به تلاش های بی وقفه دیپلماتیک و مردمی برای نهادینه کردن حاکمیت و استقلال ادامه خواهند داد.
تحولات فلسطین درسایه مقاومت و پایداری؛ در سال های اخیر بیانگر گشایش فصل جدیدی از موفقیت فلسطینی ها در عرصه دیپلماتیک بوده است.
این موفقیتها در سایه دستاوردهای پیروزی های مقاومت فلسطین در عرصه های سیاسی و میدانی در برابر دشمن صهیونیستی تحقق یافته است.
شکست های رژیم صهیونیستی و پیروزی های مردم فلسطین
در سالهای اخیر مقاومت قهرمانانه مردم فلسطین چندین شکست را درعرصه نظامی به رژیم صهیونیستی تحمیل کرد.
شکستهای رژیم صهیونیستی در جنگ افروزی هایش علیه غزه در سالهای اخیر یعنی جنگ 22 روزه در سال 2009 و جنگ 8 روزه در سال 2012 و جنگ 50 روزه در سال 2014 از جمله سلسله ناکامی های رژیم صهیونیستی است که تمامی معادلات را در عرصه بین المللی به نفع مردم فلسطین رقم زده است.
در پی این موفقیتها ارتقای موقعیت فلسطین در سازمان ملل از عضو (نهاد) ناظر بدون حق رای به دولت ناظر غیر عضو از جمله موفقیتهای مردم فلسطین در سال 2012 بوده است که در پی پیروزی فلسطینیان در جنگ 8 روزه رقم خورد که این موضوعدستاوردهای مقاومت مردم فلسطین را بیش از پیش نمایان کرده است.
این درحالی است که موفقیتهای مردم فلسطین در پیوستن بیشتر به نهادهای مختلف بین المللی نیز بلافاصله پس از پیروزی فلسطینیان در جریان جنگ 50 روزه این رژیم علیه فلسطینیان در سال 2014 بدست آمد.
اجماع جهانی درباره حق فلسطینی ها در تعیین سرنوشت که به صورت قطعنامه هایی در سالهای اخیر بطور مکرر صادر می شود به معنای زدن مهر تائید بر اعاده حقوق غصب شده مردم فلسطین و همزمان به معنای اعتراض جهانی به ادامه اشغالگری اسرائیل است.
تحولات بین المللی و رویکرد بیش از پیش جامعه جهانی به حقوق ملت فلسطین همچنین بیانگر شکست و ناکامی فزاینده سیاستهای ضد فلسطینی آمریکا است.
علیرغم توطئه های مختلف جهت در به حاشیه کشیدن موضوع فلسطین و انحراف افکار عمومی از آن، جهانیان شاهد رویکرد بیش از پیش جامعه جهانی به موضوع فلسطین و حق آنان در تشکیل کشور مستقل فلسطینی است.
افتتاح سفارت فلسطین در کشورهای مختلف جهان و ارتقاء موقعیت فلسطین در سازمان ملل و پیوستن فلسطین به مجامع مختلف بین المللی زمینه را برای تشکیل کشورمستقل فلسطین فراهم کرده است و رژیم صهیونیستی و آمریکا ناباورانه موفقیتهای روزافزون فلسطینی ها را در عرصه بین المللی نظاره گر هستند.
روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی از افزایش نمایندگیهای دیپلماتیک فلسطین در دنیا و نیز تعداد بالاتر سفارت کشورها در فلسطین خبر داد.
روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» اعلام کرد که فلسطین دارای 95 نمایندگی در خارج از کشور است اما تل آویو فقط 78 نمایندگی در خارج دارد.
اذعان روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» به این واقعیت سیاسی گویای این است که فرآیند به رسمیت شناخته شدن فلسطین توسط کشورهای مختلف هم تسریع شده و هم اینکه مهر تائیدی بر اذعان کشورها بر نامشروع بودن رژیم صهیونیستی است.
در این چارچوب سال 2014 از سوی سازمان ملل سال همبستگی جهانی با ملت فلسطین نامگذاری شده و از آن زمان تا کنون جهانیان شاهد اعلام حمایت فزاینده کشورهای مختلف جهان از جمله کشورهای اروپایی از موضوع تشکیل کشور فلسطینی هستند.
در این مقطع زمانی با توجه به رویکرد گسترده جهانی به حقوق فلسطینی ها و تلاش فلسطینی ها برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی، فلسطینیان درصدد کامل کردن موقعیت خود در سازمان ملل یعنی عضویت کامل در آن هستند.
فلسطینی ها تلاش دارند که با ارتقاء موقعیت خود در سازمان ملل با پذیرفته شدن کامل فلسطین به عنوان یک عضو مستقل در این سازمان شرایط را برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس از جانب جامعه بین المللی فراهم کنند.
133/116
بیشتر بخوانید:
ادامه مقاومت فلسطینیان در دومین سالگرد انتفاضه قدس
هفدهمین سالگرد انتفاضه الاقصی؛ مقاومت ادامه دارد/ تحلیل
آمار شهیدان و زخمیشدگان انتفاضه قدس در هفته اول سپتامبر