اکنون ترزا می با مخالفان جدی در داخل حزب محافظهکار و در عرصه سیاسی بریتانیا برای تصویب توافق با اتحادیه اروپا درباره برگزیت مواجه است.
همین مساله باعث شده تا «ترزا می» با جدیت درصدد دفاع از توافق با اتحادیه اروپا برآید. نخست وزیر بریتانیا معتقد است جایگزین دیگری برای توافقی که درباره برگزیت با اتحادیه اروپا حاصل شد، وجود ندارد.
«ترزا می» در این زمینه گفت: توافق دیگری روی میز نیست. رویکرد متفاوتی که ما بتوانیم بر سر آن با اتحادیه اروپا به تفاهم برسیم، وجود ندارد.
اگر نمایندگان این توافق را رد کنند، ما به خانه اول بازمیگردیم. این به معنای چند دستگی بیشتر، ابهامات بیشتر و شکست درمورد پاسخ به رأی بریتانیاییهاست.
توافق «ترزا می» با اتحادیه اروپا باعث بروز بحرانی سیاسی در لندن شده که از پیامدهای اخیر آن استعفای «دومینیک راب» Dominic Raab وزیر برگزیت بود و باعث شد نمایندگان محافظهکار مخالف با اتحادیه اروپا روند استیضاح وی را در دستور کار قرار دهند. ساعاتی بعد از استعفای راب، «استر مکوِی» Esther McVey وزیر کار و امور بازنشستگی کنارهگیری خود را از کابینه اعلام کرد.
بیش از 20 نماینده محافظهکار پیشتر استیضاح «ترزا می» را خواستار شده بودند. برای آنکه استیضاح نخست وزیر بریتانیا اجرا شود به امضای 48 نماینده نیاز است. اگر 158 نماینده محافظهکار از 315 نماینده به استیضاح رأی موافق دهند، «ترزا می» ناچار است تا از سمت نخست وزیری کنار برود. در عین حال چند وزیر کابینه «ترزا می» تلاش میکنند وی را وادار به تغییر مفاد این توافق کنند.
با این حال، شواهد حاکی از این است که «ترزا می» قصد عقبنشینی از موضع برگزیتی خود ندارد و همین مساله احتمال افزایش تقابل مخالفان توافق برگزیت را با «ترزا می» به شدت افزایش خواهد داد.
توافق «ترزا می» و اتحادیهاروپا برای نهایی شدن نیازمند برخی تغییرات است اما در اصل همان موافقتنامهای است که شرایط خروج بریتانیا را از اتحادیه اروپا مشخص میکند.
لندن و بروکسل بیش از یک سال برای رسیدن به این توافق تلاش کردند.
یکی از موانع مهم بر سر توافق بریتانیا و اتحادیه اروپا، مسئله مرز میان جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی بود. هر دو طرف متعهد شدهاند که دوباره یک مرز مشخص همراه با پستهای بازرسی بین دو ایرلند کشیده نشود. آنها معتقدند این کار توافق صلح بین این دو کشور را به خطر میاندازد.
با این که «ترزا می» حمایت کابینه خود را درباره توافق با اتحادیه اروپا بدست آورده، اما وزرایی که به تازگی استعفا دادند معتقد بودند این توافق بریتانیا را تحت کنترل اتحادیه اروپا نگه خواهد داشت و در عمل خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت رخ نخواهد داد، ضمن اینکه حزب کارگر به عنوان حزب اصلی مخالف، نگرش منفی به این توافق دارد.
جرمی کوربین رهبر حزب کارگر اعلام کرد: این حزب نمیتواند از توافق برگزیت «ترزا می» نخست وزیر حمایت کند.
اکنون سرنوشت توافق بریتانیا و اتحادیه اروپا و در واقع سرنوشت برگزیت در اختیار مجلس عوام است.
اگر تنها گزینه پیشروی نمایندگان این مجلس، پذیرش طرح پیشنهادی «ترزا می» یا رد توافق باشد، احتمالاً بسیاری از کسانی که مردد هستند، از «ترزا می» حمایت خواهند کرد و این چیزی است که وی به آن امید بسته است.
اما اگر طرح «ترزا می» رأی نیاورد، وی با وضعیت بغرنجی مواجه خواهد شد. البته «ترزا می» تاکید کرده است که در چنین حالتی مذاکره با اتحادیه اروپا از سرگرفته خواهد شد.
با این حال، برخی رد این توافق در مجلس عوام را به معنای پایان دوره نخست وزیری «ترزا می» تلقی میکنند. در این صورت ممکن است انتخابات سراسری در بریتانیا برگزار شود و یا یک نخست وزیر جدید انتخاب شود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
دو وزیر جدید وارد کابینه «ترزا می» شدند
برگزیت؛ حرکت بیثبات «ترزا می» در قدرت
چرایی همراه شدن تاکتیکی کوربین با مخالفان «برگزیت»