ایران پرس: رئیس‌ جمهور آمریکا چهارشنبه شب برای اولین‌بار با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی خود در کاخ سفید دیدار و رایزنی کرد.

«جو بایدن» در این دیدار به زلنسکی وعده داد که آمریکا به تمامیت ارضی اوکراین کاملا متعهد است و بسته کمک نظامی به کی‌یف به ارزش 60 میلیون دلار را ارائه داد.

بایدن در این دیدار گفت: "ایالات متحده همچنان به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در برابر تجاوز روسیه متعهد است."

زلنسکی نیز نگرانی خود را درباره خط لوله گازی نورد استریم- 2 مطرح کرد و گفت که به‌دنبال شنیدن دیدگاه بایدن درباره شانس اوکراین برای پیوستن به ناتو و چارچوب زمانی آن است. 

در بیانیه‌ مشترک سران آمریکا و اوکراین تاکید شد که هر دو با پروژه نورد استریم- 2 مخالف هستند.

دیدار رئیس جمهور اوکراین از آمریکا در قالب سفری چند روزه، در واقع گام جدید کی‌یف در راستای گسترش روابط با واشنگتن و کسب حمایت های سیاسی و نظامی از آمریکا محسوب می شود.

استفاده ابزاری واشنگتن از اوکراین برای فشار به روسیه

موضع گیری ضد روسی بایدن در دیدار با زلنسکی نیز نشان می دهد که واشنگتن تلاش می کند دشمنی کی یف با مسکو را تشدید کرده و بدین ترتیب چشم انداز هر گونه مصالحه بین دو کشور در زمینه مسائل مورد اختلاف را کم رنگ کرده و یا به طور کلی از میان ببرد.

آمریکا پس از بحران اوکراین در سال 2014 در راستای حمایت از دولت غربگرای کی‌یف و به بهانه الحاق کریمه به روسیه و نیز حمایت مسکو از جدایی طلبان شرق اوکراین به اعمال انواع تحریم ها علیه روسیه پرداخته است.

واشنگتن از اوکراین به منزله ابزاری برای تشدید فشارها علیه مسکو استفاده می کند. در این راستا دولت «باراک اوباما»، دولت «دونالد ترامپ» و اکنون دولت بایدن تاکید زیادی بر تقویت نظامی اوکراین و تجهیز آن به پیشرفته ترین تسلیحات  دارند. 

آمریکا هم چنین از پیوستن اوکراین به ناتو حمایت کرده و در پی استقرار نظامی بیشتر در این کشور همسایه روسیه است. هواپیماهای نظامی آمریکا از جمله بمب افکن های استراتژیک بی- 52 نیز تاکنون چندین بار به بهانه شرکت در رزمایش های مشترک در قلمرو هوایی اوکراین و در نزدیکی مرزهای روسیه به پرواز درآمده اند که اقدامی آشکارا تحریک آمیز محسوب می شود.

واشنگتن در عین حال به تاسیس و عملیاتی کردن یک ایستگاه  دریایی در بندر اودسا Odesa پرداخته است. نظامیان آمریکایی اخیرا نیز در رزمایشی که در اواخر ژوئن 2021 برگزار شد و با مخالفت مسکو مواجه شد در کنار نظامیان اوکراین حاضر شدند.

دولت غربگرای اوکراین نیز با توجه به نگرانی های متعدد امنیتی و اقتصادی به ویژه  از دست دادن درآمد حاصل از ترانزیت گاز روسیه از این کشور به اروپای غربی با عملیاتی شدن خط لوله گازی نورد استریم- 2 خواهان افزایش حمایت آمریکا از این کشور بوده و بر تشدید فشارهای واشنگتن علیه مسکو تاکید می کند.

با توجه به اینکه جو بایدن اعلام کرده که واشنگتن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه را نمی پذیرد، لذا اوکراین امید دارد که با ایجاد روابط راهبردی با آمریکا، ضمن برخورداری از کمک های گسترده نظامی و امنیتی آن و قرار گرفتن زیر چتر نظامی آن، از پشتیبانی سیاسی واشنگتن در پیگیری بازگرداندن دوباره کریمه به اوکراین بهره برد.

با این حال این اقدامات آمریکا با واکنش قاطعانه روسیه مواجه شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه چند ماه پیش در پی رویارویی نظامی روسیه و اوکراین و ادعاهای واشنگتن در حماست مستقیم نظامی از کی یف هشدار داد که واکنش روسیه به هرگونه تحرکی علیه این کشور «سریع و قاطع و نامتقارن» خواهد بود.

«پاتریک بوکَنِن» تحلیلگر آمریکایی می گوید: "وقتی موضوع اوکراین مطرح باشد، روسیه نشان داده است که خطوط قرمز خاص خودش را دارد و از این خطوط قرمز با اقدام نظامی دفاع خواهد کرد، اما ایالات متحده و ناتو مکرر نشان داده‌اند، به رغم حمایت اخلاقی آنها و ارائه کمک نظامی به اوکراین، آنها قرار نیست بر سر اوکراین با روسیه وارد جنگ شوند یا برای خارج کردن کریمه یا دونباس از کنترل پوتین، به زور متوسل شوند."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117