ایران پرس- «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران روز  یکشنبه در صدر هیأتی به منظور دیدار و گفت‌وگو با مقامات لبنانی به بیروت می‌رود.

این نخستین سفر ظریف پس از تشکیل کابینه دولت لبنان به ریاست «سعد حریری» است.  دولت جدید لبنان پس از حدود 9 ماه رایزنی گروه‌های سیاسی،31 ژانویه 2019 به ریاست «سعد الحریری»  تشکیل شد.

سیاست جمهوری اسلامی ایران، تقویت روابط متوازن با همه کشورهای منطقه است. بر این اساس در شرایط کنونی و بعد از تشکیل دولت جدید لبنان، این دیدار وگفت وگو درباره تحولات منطقه حائز اهمیت است.  لبنان و جریان مقاومت سد محکمی مقابل رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است. به همین علت ایران و لبنان دشمنان مشترکی دارند.

"کمال خرازی" رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به  حمایت ایران از حزب الله لبنان می‌گوید: ایران از حزب الله حمایت می‌کند، زیرا با اشغالگران می‌جنگد و همین امر باعث اخراج رژیم صهیونیستی از لبنان شد.

رژیم صهیونیستی و گروه‌های تکفیری، از تهدیدهایی هستند که نه فقط سوریه و لبنان بلکه همه کشورهای منطقه و جهان را تهدید می‌کند.

اسراییل با در اختیار داشتن حداقل ۲۰۰کلاهک اتمی، تهدیدی جدی برای منطقه است. بخش قابل توجهی از تهدیدهای اسراییل متوجه لبنان به عنوان کانون مقاومت بوده است.

مردم لبنان اما نشان داده‌اند که در شرایط سخت می‌توانند از بحران‌های داخلی و تهدیدهایی که از سوی اسراییل متوجه لبنان است با پیروزی عبور کنند  و به کمک تمامی گروه‌ها، احزاب و مذاهب در جهت توسعه، امنیت و ثبات حرکت کنند.

امروز ملت لبنان با وفاق ملی و یکپارچگی سیاسی به این نتیجه رسیده است که با وحدت و اتفاق‌نظر می‌تواند آینده لبنان را در دست داشته باشد. این شاخص‌ها از نظر جمهوری اسلامی ایران مهم هستند. به همین دلیل دیدار وزیر خارجه ایران از لبنان با توجه به تحولات مهم منطقه دارای اهمیت ویژه‌ای است. به عقیده ناظران سیاسی مهمترین جنبه اهمیت این سفر پاسخ به سیاست‌های اختلاف‌افکنانه آمریکا و اسراییل در منطقه است.

«طلال عتریسی» تحلیلگر مسائل راهبردی در لبنان می‌گوید: "جای تردیدی نیست که آمریکا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با نقش‌آفرینی ایران در منطقه مشکل پیدا کرد، به ویژه از زمانی که ایران از جایگاه متحد آمریکا و اسرائیل به جایگاه دشمنی با آن دو منتقل شد.

مسائلی هم که امروز شاهد آن هستیم اتفاق تازه‌ای نیست. ترامپ می‌خواهد خود را رئیس جمهوری قدرتمند نشان دهد و از آنجا که هیچ دستاوردی در کارنامه خود ندارد راهی به‌جز تهدید ایران و حزب الله پیش‌رو خود نمی‌بیند؛ با این وجود بازهم نتیجه‌ای نگرفته است." 

با توجه به این واقعیت‌ها می‌توان گفت که سفر وزیر خارجه ایران به لبنان دارای اهمیتی چند وجهی است. ایران دارای تجربه‌های زیادی در زمینه علمی، فنی و اجرای طرح‌های عمرانی است که می‌تواند در اختیار کشوررهای منطقه ازجمله لبنان قرار دهد.

انتظار می‌رود دیدارها و مذاکرات ظریف و هیات همراه در لبنان، سبب تقویت روابط دو کشور در زمینه‌های  سیاسی و اقتصادی و همچنین همکاری‌های مشترک منطقه‌ای شود. 

نویسنده: جمشید امین‌زاده 

بیشتر بخوانید: 

سفر ظریف به بیروت