«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با روزنامه حریت اعلام کرد: دولت آنکارا تا پیش از استقرار نیروهای محلی و بازگشت غیرنظامیان به منازل خود ، نیروهایش را از شمال سوریه خارج نخواهد کرد.
اظهارات چاووش اوغلو در حالی است که ، «بن علی ییلدریم» نخست وزیر ترکیه 29 مارس از پایان عملیات موسوم به «سپر فرات» در سوریه خبر داده بود. وی همچنین گفته بود که، در صورت احساس خطر برای امنیت ترکیه، امکان آغاز عملیات جدید ترکیه در اراضی سوریه وجود دارد.
اظهارات مقامهای ترکیه در زمینه حضور نظامی دراراضی سوریه در شرایطی است که، دولت قانونی دمشق به دلیل درگیری در چندین جبهه و تهاجم ناجوانمردانه برخی دولتهای بیگانه، امکان کنترل تمامی اراضی سوریه را در اختیار ندارد.
مداخله جویانه مقامات آنکارا علیه سوریه
به عبارت دیگر، اظهارات مداخله جویانه مقامات آنکارا علیه سوریه نه تنها از توانایی ارتش ترکیه ناشی نمی شود، بلکه صرفا" به معنای ضعف مقامهای ترک، فرافکنی بحران داخلی، ناتوانی در کنترل کامل مخالفین در کشور و ناکارآمدی در مهار کردهای ترکیه است.
به هر حال، باید گفت: وضعیت جاری سوریه موجب شده است که سیاستمداران حاکم بر آنکارا شروط جدیدی را علیه استقلال و تمامیت ارضی سوریه مطرح کنند.
مروری بر بهانه های ترکیه برای اشغال بخش هایی از اراضی سوریه نشان می دهد که، دلایل و منطق خاصی بر سیاست های دولت آنکارا در این زمینه وجود نداشته است.
در حالی که بسیاری از سیاستمداران منطقه بویژه رهبران سوریه و عراق، دولت آنکارا را به حمایت از گروه های تروریستی نظیرجبهه النصره و داعش که با حمایت های مالی و نظامی برخی ازکشورهای عربی و غربی بویژه آمریکا راه اندازی و فعال شدند، متهم کرده اند.
ناکام عملیات نظامی ترکیه در سوریه
برخی مشاهدات روزنامه نگاران و خبرگزاری های منطقه از جمله رسانههای ترک از این حقیقت پرده برداشته است که، دولت ترکیه به حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و عراق دست داشته و همچنان در این راستا حرکت می کند. با توجه به این واقعیتها، شکی نیست که، دولت ترکیه در عملیات نظامی در خاک سوریه موفقیتی نداشته و شکست خورده است.
ناگفته نماند که، ارتش ترکیه در روز 22 ماه فوریه سال 2015 میلادی، عملیات نظامی را در این کشور همسایه آغاز کرد. انجام این عملیات غیرقانونی و مغایر با حقوق بین الملل وحتی عرف همسایگی، با اعتراض دولت دمشق مواجه شد.
ارتش ترکیه بدون اخذ مجوز وارد سوریه شد
با وجود این، نیروهای ارتش ترکیه در روز 24 ماه اوت همان سال، در قالب عملیات موسوم به «سپر فرات» بدون اخذ مجوز از دولت سوریه به خاک این کشور وارد شدند.
مقام های دولت دمشق با محکوم کردن حملات هوایی و زمینی ترکیه به شمال سوریه، بارها تاکید کرده اند که، دولت آنکارا به بهانه هدف قرار دادن گروه تروریستی داعش، گروه های کُرد به ویژه نیروهای کُرد مخالف دولت آنکارا را در خاک سوریه سرکوب میکند.
در بک جمعبندی کلی ازتحرکات نظامی ارتش ترکیه دراراضی برخی کشورهای همسایه بویژه سوریه، می توان گفت: اشغال اراضی سوریه به هر بهانه ای، به شکست تلاش های دولت آنکارا و متحدان منطقه ای و جهانی اش منجر شده است.118
بیشتر بخوانید:
ترکیه: عملیات سپر فرات پایان یافت/ ادامه عملیات نظامی در سوریه با نام دیگری
سفیر روسیه :عملیات زره فرات بر خلاف قوانین بین المللی است
انتقاد رئیس سابق ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه از عملیات زره فرات
عملیات زره فرات، در خدمت گروه های تروریستی