در این راستا شورای اروپا از تهدید "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه درباره مهاجران شدیدا انتقاد کرد. "دونالد تاسک" رئیس شورای اروپا روز جمعه 11 اکتبر تهدید اردوغان مبنی بر رها کردن آوارههای سوری به سمت مرزهای اروپا را محکوم کرد.
تاسک گفت: «ترکیه باید نگرانیهای اصلی ما درباره اقداماتی را که ممکن است منجر به فاجعه انسانی دیگری شود درک کند و ما هرگز این را نخواهیم پذیرفت که از پناهجویان به عنوان اسلحهای جهت ارعاب ما مورد استفاده قرار گیرند. تهدیدات دیروز رئیسجمهور اردوغان کاملاً بی جا هستند».
اردوغان روز پنج شنبه در واکنش به انتقادات گسترده مقامهای اروپایی از عملیات این کشور در سوریه، تهدید کرد که اگر این انتقادات ادامه داشته باشد، در آن صورت آنکارا مرزهای خود را باز کرده و اجازه میدهد 6 / 3 میلیون آواره سوری که در ترکیه به سر میبرند، به سمت اروپا سرازیر شوند. به نظر می رسد هدف اردوغان از این تهدید، کاهش انتقادات و اقدامات اتحادیه اروپا در راستای مجازات ترکیه به دلیل تهاجم اخیر به شمال سوریه است.
ترکیه و اتحادیه اروپا در مارس 2016 توافقی امضا کردند که بر اساس آن آنکارا پذیرفت در ازای دریافت کمکهای مالی از اتحادیه اروپا، از آوارگان سوری میزبانی کرده و مانع حرکت آنها به سمت اروپا شود. اردوغان بارها اروپا را به عدم پایبندی به این توافق متهم کرده است. اکنون اردوغان از این مساله به منزله ابزار فشاری علیه اروپایی ها استفاده می کند. با این حال اتحادیه اروپا به صراحت این اقدام را آنکارا را محکوم کرده و حتی موضوع اعمال تحریم ها علیه ترکیه قرار است در دستور کار این اتحادیه قرار گیرد.
"امیلی دو مونشالان" وزیر دولت فرانسه در امور اتحادیه اروپا اعلام کرد که موضوع اعمال تحریم علیه ترکیه در پی حمله به شمال سوریه در نشست هفته آتی سران اتحادیه اروپا مطرح خواهد شد.
موضوع اعمال تحریم علیه ترکیه توسط اتحادیه اروپا پس از آن مطرح شد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه آغاز عملیات نظامی در شمال سوریه تحت عنوان "چشمه صلح" را اعلام کرد.
حمله ترکیه به مرزهای شمالی سوریه که از بعدازظهر چهارشنبه 9 اکتبر آغاز شد که توسط کشورهای زیادی از جمله اروپایی ها مورد محکومیت قرار گرفت.
در اقدامی دیگر دولت نروژ به عنوان یک از اعضای اتحادیه اروپا روز پنجشنبه و فقط یک روز پس از آغاز حمله ارتش ترکیه به مناطق شمال شرقی سوریه اعلام کرد صادرات سلاح به ترکیه را به حالت تعلیق در خواهد آورد.
به نظر می رسد اروپا که تاکنون از ترکیه به دلیل سیاست های داخلی این کشور از جمله برخورد شدید با عوامل و هواداران کودتای نافرجام ژوئیه 2016 و نیز تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی و تغییرات قابل توجه در قانون اساسی ترکیه انتقاد می کرد اکنون وارد مرحله جدیدی از تقابل با ترکیه شده است. اروپایی ها معتقدند که اگر ترکیه خواهان عضویت در این اتحادیه است باید سیاست خارجی خود را هم سو با سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار دهد.
این مساله به معنای تبعیت آنکارا از رویکردها و خط مشی های بروکسل در زمینه مسائل سیاست خارجی از جمله بحران سوریه و نیز مساله کردهای شمال سوریه است. با این حال مقامات ارشد ترک ضمن انتقاد شدید از موضع اتحادیه اروپا درباره کردهای سوریه، به تهدید اروپایی ها پرداخته اند.139/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
موضع روسیه در قبال تهاجم ترکیه به شمال سوریه/ تحلیل
مواضع متفاوت کشورهای عربی درباره تهاجم ترکیه علیه سوریه/تحلیل
ادعای وزارت دفاع ترکیه درباره کشته شدن 277 نفر از نیروهای کرد در شمال شرق سوریه