گفته میشود، یکی از اهداف سفر آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به واشنگتن، معاف شدن شرکتهای بزرگ آلمانی از تحریمهای آمریکا در ارتباط با مقامات و تجار روسی بود. آمریکا شش آوریل 2018 برخی تجار و مقامات روسی و شرکتهایی را که توسط آن ها کنترل میشود، از جمله الکسی میلر مدیرعامل شرکت گازپروم را تحریم کرد و چند روز بعد نیز ۳۸ مقام و تاجر دیگر روس به این فهرست اضافه شدند.
بسیاری از بازرگانان، صاحبان صنایع، روسای شرکت ها و مقامات ارشد روسی در فهرست تحریمی آمریکا قرار دارند که برخی از آنها روابط تجاری و اقتصادی گستردهای با آلمان دارند.
طبیعی است که تحریمهای جدید آمریکا آسیب جدی به ارتباطات تجاری و اقتصادی برلین و مسکو زده و همین مساله نارضایی شدید بخش اقتصادی آلمان را فراهم آورده است.
آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا که تا قبل از بحران اوکراین روابط تجاری و اقتصادی بسیار گستردهای با روسیه داشته است، ناچار شد تا در قالب تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو، این روابط را محدود کند و اکنون با چشم انداز نگران کنندهای یعنی تحریمهای یکجانبه بی سابقه و بسیار گسترده آمریکا علیه روسیه مواجه است که به طور مستقیم و غیر مستقیم روابط دوجانبه آلمان و روسیه را در ابعاد مختلف به ویژه در زمینه انرژی تحت تاثیر منفی قرار خواهد داد.
در برهه کنونی آلمان و فرانسه، به عنوان دولتهای اصلی و تاثیر گذار اتحادیه اروپا، با سیاست تحریمی آمریکا علیه روسیه مخالف هستند و در مقابل پافشاری آمریکا برای کاهش هرچه بیشتر روابط با روسیه بر لزوم حفظ روابط با مسکو تاکید می کنند.
برخی شرکتهای آلمانی خواهان تلاش دولت آلمان برای مستثنا کردن آنها از تحریمهای جدید آمریکا علیه روسیه شدهاند و آنگلا مرکل در دیدار اخیر خود با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا این مسئله را طرح کرد که با واکنش سرد ترامپ مواجه شد.
ولادیمیر شویتسر Vladimir Schwitzer کارشناس سیاسی معتقد است که دستیابی به توافق با روسیه برای اتحادیه اروپا بسیار مهم تر از اعمال تحریمها است.
اکنون شرکتها و بازرگانان اروپایی به شدت نگران دورنمای روابط تجاری و اقتصادی خویش با روسیه هستند.
نگرانی اروپا از ادامه تصمیمات ترامپ علیه روسیه
آلمان و فرانسه به دلایل مختلف، به شدت از ادامه سیاست دولت ترامپ علیه روسیه دچار نگرانی شده و قصد دارند راهی برای حل این معضل بیابند.
اتحادیه اروپا که آلمان و فرانسه اعضای کلیدی آن هستند، تقریبا به اندازه روسیه از سیاستهای تحریمی دولت ترامپ، آسیب دیده اند؛ به ویژه این که تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای روسی، به همان اندازه به شرکای خارجی آنها از جمله شرکتهای اروپایی لطمه اقتصادی وارد می کند.
فرانسیس پرین Francis Prine کارشناس سیاسی معتقد است: کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید اختلافات خود را کنار بگذارند و «به صراحت به آمریکا بگویند اروپا در برابر تحریمهای احتمالی آینده از جانب آمریکا (علیه روسیه) متحد است.». با این حال شرکای اروپایی واشنگتن به ویژه در شرق و مرکز اروپا خواهان تشدید تحریمها علیه روسیه و کاهش هر چه بیشتر روابط اقتصادی و انرژی کشورهای اتحادیه اروپا با روسیه هستند.
به طور مسلم این رویکرد برای آلمان و فرانسه، پذیرفته نیست و همین مساله به ایجاد دوگانگی درزمینه روابط با روسیه در اتحادیه اروپا منجر شده است. 134/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
پوتین: مبتکران تحریمهای ضد روسی از سیاست خود خسته میشوند
مخالفت سیاستمداران آلمانی با تحریمهای ضد روسی آمریکا/تحلیل
جمهوریخواهان آمریکا در مورد تحریم های ضد روسی موضعگیری کردند