ایران پرس- گروه طالبان در نشست مسکو که با حضور بیش از 70 تن از رهبران سیاسی افغانستان برگزار شد، قانون اساسی این کشور را بزرگترین مانع صلح در افغانستان برشمرد.

«شیرمحمد عباس استانکزی» رئیس هیأت اعزامی طالبان در نشست صلح افغانستان در مسکو، با بیان اینکه این گروه در پی انحصار قدرت نیست، تأکید کرد، برای پیگیری گفت وگوهای صلح، باید اعضای طالبان از فهرست سیاه آمریکا خارج شوند و سازمان ملل متحد و کشورهای اسلامی اجرای توافق نامه احتمالی صلح را تضمین کنند.

این درخواستهای نماینده طالبان در نخستین روز از نشست صلح افغانستان در هتل پرزیدنت مسکو بیان شد و قرار است امروز چهارشنبه دومین روز این نشست برگزار شود.

سخنان شیرمحمد عباس استانکزی رئیس هیأت اعزامی طالبان به نشست مسکو در واقع درخواستهای کلی این گروه برای تحقق روند صلح افغانستان است که در همه نشستها آنها را مطرح کرده اند.

این درحالی است که افکار عمومی افغانستان و محافل منطقه ای و بین المللی انتظار داشتند در اولین نشست بین الافغانی در مورد روند صلح افغانستان گفتگو ها حول محور کمک به حل بحران این کشور صورت می گرفت و طالبان نیز از این فرصت برای اتخاذ راه کاری افغانی جهت پایان دادن به جنگ در افغانستان استفاده کند.

هر چند ممکن است درمورد آینده قانون اساسی افغانستان در روند گفتگوهای صلح این کشور تصمیم گیری شود اما اینکه بنا به درخواست طالبان کشورهای اسلامی توافق نامه صلح احتمالی میان دولت کابل و این گروه را تضمین کنند نشان می دهد که گروه طالبان همچنان به تضمین های سران و شخصیتهای سیاسی و قومی در افغانستان بی اعتماد است و انتظار دارد تا قدرتهای خارجی در مورد تثبیت صلح و امنیت در افغانستان تضمین دهند.

این در حالی است که حضور بیش از 70 تن از شخصیتهای سیاسی و سران قومی در نشست مسکو تاکیدی بر خواست و اراده آنها برای برقراری صلح در افغانستان است.

این بدان معنا است عدم وابستگی گروههای افغان برای صلح به کشورهای خارجی و تکیه بر عهد و مودت قومی و سیاسی می تواند بهترین تضمین برای تثبیت صلح و امنیت در  افغانستان باشد.

«صدیق الله توحیدی» کارشناس سیاسی افغان در گفتگو با رادیو دری برون مرزی در این باره معنتقد است: 

ایجاد یک اجماع برای بررسی چگونگی ادامه حاکمیت سیاسی و توزیع عادلانه قدرت از مباحث جدی در عرصه سیاست داخلی افغانستان است که باید به آن پرداخته شود تا مردم حکومت را از خود بدانند و چیزی تحت عنوان خودی و بیگانه در حکومت افغانستان وجود نداشته باشد.

در مورد خارج شدن اعضای طالبان از لیست سیاه آمریکا نیز صلح حزب اسلامی افغانستان به ریاست «گلبدین حکمتیار» با دولت افغانستان بهترین تجربه در این مورد است.

پس ازامضای توافقنامه صلح میان گلبدین حکمتیبار و «محمد اشرف غنی»، رئیس جمهوری افغانستان با تلاشهای دولت کابل اسامی اعضای حزب اسلامی از لیست سیاه سازمان ملل خارج شد.

بنابراین این احتمال که با پیوستن گروه طالبان به روند صلح افغانستان و تایید آن از سوی سازمان ملل اعضای آن از لیست سیاه خارج شوند دور از ذهن نیست.

«رنگین دادفر سپنتا» مشاور سابق امنیت ملی افغانستان در این باره که باشگاه خبرنگاران جوان آنرا منتشر کرد می گوید: 

اگر دولت افغانستان در مذاکرات صلح دخیل نباشد این کشور به میدان رقابت قدرت‌های بزرگ تبدیل خواهد شد و نتیجه ای نخواهد داشت. مذاکرات صلح با گروه طالبان که بین‌الافغانی باشد دستاوردهای آن نیز حفظ خواهد شد.

در هر حال، مردم افغانستان انتظار دارند نشست مسکو بیش از آنکه محلی برای نزاع های حزبی افغان‌ها و طرح درخواستهای بین المللی از سوی طرفهای شرکت کننده باشد خواهان رویکرد آنها به یافتن راه کاری برای برقراری صلح و امنیت در افغانستان هستند و گروه طالبان در این خصوص با مسئولیت سنگین تری برای پاسخگویی به انتظارات مردم این کشور روبرو است.138/118

نویسنده: مجید وقاری

بیشتربخوانید:

 واکنش طالبان به نشست بین‌الافغانی در روسیه

آمادگی طالبان برای مذاکره با احزاب افغانستان