پایگاه عربی 21 روز شنبه در گزارشی به قلم «محمد صالح المُسفر» نوشت: اولین نشست سران عرب، سال 2009 در کویت با عنوان «نشست همبستگی با ملت فلسطین در غزه» که از سوی مصر و تشکیلات خودگردان فلسطین محاصره شده بود، برگزار شد.
دومین نشست سران عرب در «شرم الشیخ» مصر و سومین نشست سران عرب در ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار شد.
اما چهارمین نشست اقتصادی سران عرب روز یکشنبه در بیروت پایتخت لبنان برگزار خواهد شد.
قابل ذکر است که اولین نشست اقتصادی سران عرب در کویت با عنوان «نشست همبستگی با ملت فلسطین در غزه» برگزار شد، اما در نشست های دیگر هیچ اسمی از فلسطین برده نشد و هیچ اشاره ای به وضعیت فاجعه بار فلسطینی های ساکن غزه نشد، و تنها در بیانیه های اختتامی این نشست ها، از روی شرم، از فلسطین نام برده شد.
چهارمین نشست اقتصادی سران عرب در بیروت، در شرایطی برگزار می شود که کشورهای عربی دارای وضعیتی پیچیده و سردرگم هستند.
وخامت اوضاع سیاسی و امنیتی در کشورهای عربی
یمن به دست ایادی عربی درحال سوختن است و وحدت این کشور به دست نیروهایی که «نیروهای ائتلاف عربی» نامیده می شوند، درحال از بین رفتن است؛ ائتلافی که جز عربستان و امارات، از آن چیزی باقی نمانده است.
لیبی نیز به دست مصر و کشورهای نفت خیز عربی، به سمت فروپاشی و تجزیه شدن پیش می رود، این کشورها، خلیفه حفتر ژنرال بازنشسته ارتش لیبی را که از خواسته های مردم لیبی دور شده است، پذیرفته اند. حفتر را جمعی همراهی می کنند که تمام هم و غم آنان، سلطه بر قدرت و منابع این کشور است.
تونس هم دستخوش تغییرات و تحولاتی است که ممکن است همه دستاوردهای عظیم مردم این کشور را برباد دهد و دراین مورد هم هیچ شکی وجود ندارد که کشورهای نفت خیز عربی در پس بی ثباتی تونس هستند.
برخی از رهبران تونسی که از بافت انقلاب مردمی نیستند، به قدرت رسیدند و با دادن وعده ها و تعهداتی می خواهند این کشور را از بحران اقتصادی و بیکاری نجات دهند، اما این گروه ها به وعده های خود عمل نکرده اند، قائد السبسی نیز با هدف شکست دادن انقلاب تونس به سر کار آمده است.
در مورد سودان نیز این گفته صدق می کند که « برخی از آنان جان خود را از دست دادند و برخی دیگر در انتظار مرگ هستند» بدان معنا که حاکمی که سی سال در صدر قدرت بود، همه تلاش های خود را برای رشد و توسعه سودان در سایه محاصره این کشور از سوی آمریکا و اروپا و برخی کشورهای عربی به کار گرفته است، و مردم سودان هفته گذشته با ریختن به خیابان ها، شعار تغییر و حرکت به سمت اصلاحات سردادند.
شاید نظام سیاسی سودان بر این باور است که در مهار مردمی که خواهان اصلاحات و تغییر هستند، موفق بوده است، اما به اعتقاد من، وضعیت امروزِ سودان، آرامش قبل از طوفان است.
مصر، دیپلماسی ایجاد رعب و وحشت مردم از آینده را در پیش گرفته است، جامعه مصر، جامعه ای است که بر اثر کسری پول نقد و افزایش میانگین قیمت ها و بیکاری و سرگرم بودن دولت به مبارزه با تروریست ها، خسته و درمانده شده است.
از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و شورای همکاری خلیج فارس، جز نام چیزی به جای نمانده است و وقتی برخی از مسئولان این شورا، در ژوئن 2017 ، قطر را محاصره کردند، ابهت خود را از دست دادند و دولت آمریکا با توسل به زور، پول های کشورهای حوزه خلیج فارس و بخشی عمده از پس اندازهای نقدی آنان را گرفت.
تاریخ نشان خواهد داد که برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس، بیش از یک تریلیون دلار را در مدتی کوتاه در جهت جلب رضایت آمریکا خرج کردند تا آن ها در صدر قدرت باقی بمانند.
در اولین نشست اقتصادی سران عرب در کویت، حکام عرب پایبندی خود را به بازسازی غزه بعد از جنگ اسرائیل علیه این منطقه اعلام کردند و سران عرب از مصر و تشکیلات خودگردان فلسطین خواستند که محاصره باریکه غزه را لغو کنند.
دولت کویت اعلام کرد که حاضر است 500 میلیون دلار در قالب طرح توسعه با سرمایه دو میلیار دلاری برای تامین پول لازم برای طرح های توسعه داوطلبانه به مدیریت صندوق عربی توسعه اقتصادی و اجتماعی فلسطین کمک کند.
ملک «عبدالله آل سعود» نیز داوطلبانه مبلغ یک میلیارد دلار برای کمک به بازسازی غزه اختصاص داد. از زمان برگزاری آن نشست تاکنون، نه تنها به تعهداتی که به اهالی غزه داده شد، عمل نشد، بلکه اوضاع بدتر شد و محاصره باریکه غزه از سوی مصر و اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین، همچنان ادامه دارد.
نشست آتی اقتصادی سران عرب در بیروت که از چند ماه پیش تاکنون دولت در آن تشکیل نشده است، بی فایده خواهد بود و در آن همان، صحبت های قبلی تکرار خواهد شد و این نشست، هزینه ای بالغ بر 15 میلیون دلار بر دوش دولت لبنان خواهد گذاشت که بهتر بود این هزینه، صرف بخش برق و آب و شهرداری ها در لبنان شود.
در پایان باید به سران و رهبران عرب گفت که اگر در برابر شهروندان خود صادق و باوفا هستید، محاصره هایی را که از آن ها سخن گفتم، بردارید، دست از سرِ سودان بردارید، به ملت های خود احترام بگذارید و با آن ها در ترسیم حال و آینده شان مشارکت کنید و یقین بدانید که آمریکا وغرب، از شما حمایت نخواهند کرد، بلکه موجب از هم پاشیدگی و تضعیف شما خواهند شد.
مترجم: کبری آقایی
116/118
بیشتر بخوانید:
نشست اقتصادی بیروت؛ لیبی شرکت نمیکند
انتقاد وزیر خارجه فلسطین از ناکارآمدی اتحادیه عرب درقبال اقدامات امریکا ضد قدس