لبنان، عروس سپید خاورمیانه، بار دیگر شاهد فضای سیاسی مبهمی است.
«سعد الحریری»، نخست وزیر لبنان روز 4 نوامبر به اجبار عربستان سعودی از سمت خود استعفا داد، اما پس از 18 روز که به بیروت بازگشت، استعفای خود را به تعویق انداخت.
اگرچه الحریری به عنوان نخست وزیر همچنان فعالیت می کند، اما هنوز مشخص نیست که وی از فشار آل سعود برای کناره گیری از سمت خود خارج شده است یا خیر؟
نخست وزیر لبنان، اما در مواضع سیاسی خود بر طبل تضاد با حزب الله و دو قطبی کردن جامعه لبنان می کوبد.
در همین راستا، سعد الحریری در دیدار با هیئتی از مجلس شرعی اعلای اسلامی در دار الفتوای لبنان اعلام کرد که «هرگز نمی پذیرد مواضع گروه حزب الله لبنان بر برادران عرب تاثیر گذاشته یا امنیت و ثبات کشورهای آنها را تحت تاثیر قرار دهد.»
استعفای الحریری اهداف آل سعود را تامین نکرد
الحریری در حالی همچنان در مدار سیاست های عربستان سعودی گام بر می دارد که موسسه واشنگتن در تحلیلی اعلام کرد ریاض در استعفای تحمیلی به سعد الحریری با شکست مواجه شد و این استعفا اهداف آل سعود را تامین نکرده است.
در واقع؛ الحریری با تکرار موضع شکست خورده ریاض درباره حزب الله نشان می دهد که هنوز از شوک آنچه که در رعبستان بر وی گذشته، خارج نشده است.
در عین حال، الحریری حدود 9 میلیارد دلار بابت فعالیت اقتصادی خود از عربستان سعودی طلب دارد که همین نیز سبب می شود با وجود رفتار تحقیرآمیزی که آل سعود با الحریری داشته است، اما وی در صدد اجرای سیاست های ریاض در بیروت باشد.
حزب الله به دنبال حفظ وحدت ملی در لبنان
در مقابل این رویکرد الحریری، اما، حزب الله لبنان در موضعی توام با عقلانیت و درایت سیاسی، سعی در حفظ وحدت ملی و ممانعت از دوقطبی شدن جامعه لبنان دارد.
در همین راستا، «عمار موسوی»، مسؤول روابط بین الملل حزب الله لبنان در جشن یادبودی که حزب الله در شهرک "حاره الفیکانی" در بقاع ترتیب داده بود، گفت: «به اندازه استقامت خود در مقابله با دیکته های خارجی آماده برقراری تفاهم با شریکان خود در کشور، انجام گفتوگوی واقعی و همکاری با همه هستیم.»
به عبارت دیگر، حزب الله ضمن اینکه تلاش می کند از تکرار فضای سیاسی مشابه 2013 تا پایان 2016 در لبنان جلوگیری کند، در عین حال در صدد است با تاکید بر لزوم حفظ وحدت ملی، مانع اجرای نقشه های آل سعود برای تاثیرگذاری بر انتخابات آتی پارلمانی لبنان در ماه می 2018 شود.
به نظر می رسد آل سعود و جریان وابسته به آن در داخل لبنان یعنی جریان 14 مارس به این نتیجه رسیده که شکست داعش در سوریه که حزب الله نیز در تحقق این شکست نقش بارزی داشته است، سبب شد که جریان 8 مارس وابسته به حزب الله در انتخابات آتی پارلمانی لبنان موضع برتری داشته باشد.
تداوم مواضع ضد حزب الله سعد الحریری بیش از آنکه ناشی از فراهم کردن شرایط برای ایجاد جنگی علیه حزب الله باشد، مصرف انتخاباتی در داخل لبنان دارد.115/111
بیشتر بخوانید:
آمادگی حزب الله برای گفتوگو با تمام گروههای لبنانی
حزب الله لبنان: عربستان سعودی به دنبال ایجاد فتنه در لبنان است