«شبکه گزارشگری تحقیقاتی بالکان» (Birn) بر خطرات تغییر مسیر تسلیحات و مهماتی که به عربستان سعودی فروخته شده و بعداً در اختیار گروههای تروریستی قرار گرفته، هشدار داده و آن را «موجب درگیریهای بیشتر» توصیف کرده است.
هشدار این گروه ضد فروش تسلیحات در شرایطی مطرح می شود که لندن در تلاش برای انعقاد قراردادهای تسلیحاتی جدید با رژیم سعودی است.
از زمان آغاز عملیات نظامی عربستان در یمن در مارس 2015، بریتانیا قراردادهای تسلیحاتی به ارزش بیش از 3 /3 میلیارد پوند را با عربستان منعقد کرده است.
آمریکا و بریتانیا سودهای کلانی از جنگ یمن می برند
به گفته «سرگئی سیریبروف» Sergey Syberibov کارشناس سیاسی، آمریکا و بریتانیا سودهای کلانی از جنگ یمن می برند.
با این حال علاوه بر کاربرد این تسلیحات در یمن، مساله ای که موجب افزایش نگرانی شده، انتقال انواع تسلیحات و مهمات توسط رژیم سعودی به گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان در سوریه با مجوز دولت محافظه کار بریتانیا است.
به گفته «لوید راسل- مویل» Lloyd Russell-Moyle از قانونگذاران حزب کارگر بریتانیا:
"در بهترین حالت، دولت بریتانیا چشمانش را روی صادرات تسلیحات برای گروههای افراطی در سوریه بسته است و در بدترین حالت، در این انتقال تسلیحاتی همدست است. برخلاف بیانیههای قاطع دولت بریتانیا شاهد آن هستیم که چیزی در رژیم کنترل تسلیحاتی بریتانیا سر جای خودش نیست."
یکی از موارد مطرح در این زمینه، درخواست دو دلال سلاح بریتانیایی در سال 2014 از وزارت تجارت بینالمللی بریتانیا برای تایید مجوزهایی برای معامله تسلیحات و مهمات ساخت بوسنی برای دولت عربستان است.
این وزارتخانه، مجوزها را تایید کرد در صورتی که می توانست با احتمال اینکه این تسلیحات و مهمات نهایتا در اختیار گروههای تروریستی در سوریه قرار می گیرد، چنین مجوزی ندهد.
این مهمات طی دو محموله در نوامبر ۲۰۱۵ و ژانویه ۲۰۱۶ به عربستان فرستاده شد. مقامهای بوسنی تایید کردند که بریتانیا نگرانی یا امتناع خودش را از این فروش اعلام نکرده بود و به همین دلیل آنها با انتقال چنین مهماتی به عربستان مخالفتی نکردند.
حمایت همه جانبه دولت بریتانیا از رژیم سعودی
در واقع نمی توان اقدام این نهاد دولتی بریتانیا را صرفا یک اشتباه تلقی کرد، بلکه این اقدام دقیقا در راستای حمایت همه جانبه دولت بریتانیا از رژیم سعودی و نیز حمایت آشکار و پنهان غرب از گروههای تروریستی فعال در سوریه صورت گرفته است.
این مساله موجب انتقاد شدید «راسل- مویل» در جلسه هفته گذشته کمیته کنترل صادرات تسلیحات از دولت بریتانیا شد.
به گفته وی، وزارت تجارت بین المللی بریتانیا با بی توجهی به هشدارهای اتحادیه اروپا و موافقت با این انتقال تسلیحاتی باعث شد تا چنین مهمات و تسلیحاتی به عربستان رسیده و نهایتاً دراختیار گروه تروریستی داعش و سایر گروههای تروریستی تکفیری در سوریه که از حمایت رژیم سعودی برخوردار هستند قرار گیرد.
دولتهای بزرگ غربی یعنی آمریکا به همراه بریتانیا و فرانسه با همراهی متحدان عرب خود به ویژه عربستان سعودی پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه حمایت همه جانبه تسلیحاتی، لجستیکی و مالی از گروههای تروریستی را در دستور کار خود قرار داده اند.
ضمن اینکه لندن نیز در راستای حمایت همه جانبه از رژیم های غرب گرای منطقه و نیز کسب منافع مالی، فروش های عظیم تسلیحاتی به عربستان و نیز همراهی با رژیم سعودی در جنگ یمن را همواره مد نظر دارد.
دولت محافظه کار بریتانیا، به رغم گزارش های متعدد سازمانهای حقوق بشری درباره کشتار غیر نظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیر نظامی این کشور توسط هواپیماهای سعودی و متحدانش ونیز محکومیت مکرر رژیم سعودی در زمینه نقض حقوق بشر و افزایش مخالفت های داخلی رویکرد خود را تغییر نداده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
133/110
بیشتر بخوانید:
افزایش فروش تسلیحات بریتانیا به عربستان در جنگ با یمن
اینفوگرافی: تسلیحات آمریکایی در اختیار عربستان سعودی
افشای نقش آمریکا و عربستان در تامین تسلیحات تروریستهای عراق و سوریه