«ژان پییر استروبان» روزنامه نگار بلژیکی- فرانسوی در مطلبی در تارنمای روزنامه لوموند نوشت؛ اتحادیه اروپا که عملکرد چندان موافقی در حل بحران سوریه نداشت و در مواجهه با ترکیه (ترکیه از 20 ژانویه حمله به عفرین در شمالی غربی حلب را آغاز کرده است) نیز رویکردی محافظه کارانه و محتاطانه اتخاذ کرد، همچنان امیدوار است نقشی تعیین کننده در خاورمیانه ایفا کند.
پس از دیدار مقامات اتحادیه اروپا با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر صهیونیستی و پس از آن با «محمود عباس» رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، قرار بر این شد که وزیران امور خارجه اتحادیه روز 26 فوریه در بروکسل گردهم آیند تا پرونده مذاکرات فلسطین و اسرائیل را مورد بررسی قرار دهند.
وزیران امورخارجه عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، اردن و مغرب همچنین دبیر کل اتحادیه عرب و نماینده ای از تشکیلات خود گردان فلسطین نیز در این نشست حضور داشتند.
هدف تعیین شده، همچون گذشته، فراهم کردن شرایط برای تحقق طرح صلح احتمالی میان فلسطین و اسرائیل بود هر چند که تصمیم دونالد ترامپ اوضاع و روند مذاکرات را پیچیده کرده است.
به عقیده «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این میزگرد( هرچند شماری از وزرا بویژه پنج کشور اصلی در آن غایب بودند) به خوبی مشخص شد که حاضران موضعی مشترک و متحد دارند و نباید گامی اشتباه برداشته شود تا به تشدید تنش و افراط گرایی منجر شود. موگرینی در ادامه خاطرنشان کرد مناقشه سیاسی را نباید به مناقشه دینی تبدیل کنیم زیرا وضعیت بسیار سخت ترخواهد شد.
لوموند در ادامه نوشت: آیا اقدام دونالد ترامپ همان گام اشتباه است؟ البته موگرینی به صراحت چنین توصیفی از تصمیم ترامپ نکرد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هرگونه تهدید را رد و ابراز امیدواری کرد نقش اتحادیه اروپا و شناخت این اتحادیه از منطقه خاورمیانه در احیای این مذاکرات، در نظر گرفته شود.
تا کنون واشنگتن به تمامی اظهارنظرها گوش فرداده و رویکردهای اتخاذ شده را مورد توجه قرار داده است ولی شواهد موجود نشان می دهد که درخواست های بروکسل برای مهیا کردن شرایط گفت و گوها، بازخوردی نداشته است.
مواضع متفاوت اروپا و واشنگتن در موضوع صلح فلسطین
مواضع اتحادیه اروپا و آمریکا در این پرونده هماهنگ و موزون نیست. به گفته «ژان آسلبورن» وزیرامورخارجه لوکزامبورگ حضور تمامی وزیران عرب در نشست بروکسل بیانگراین پیام بود که راه حل دومی وجود ندارد که بتواند جایگزین راه کار دو دولت باشد.
این کهنه کاردر عرصه سیاست خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا با پشت سر گذاشتن مرحله ای پر جاروجنجال با واشنگتن، شاهد این وضعیت بود که «جورج دابلیو بوش» رییس جمهوری وقت آمریکا، فرضیه و راهکار دو دولت را پذیرفت و مخالفت خود را با ادامه اشغالگری اسرائیل اعلام کرد.
البته این مقام لوکزامبورگی شجاعت بیان این مطلب را نداشت که امیدوار است دونالد ترامپ نیز رویکرد مذاکرات را بپذیرد.
یکی دیگر از اهداف این نشست متقاعد کردن کشورهایی چون عربستان سعودی و مصر بود که با آمریکا درباره تغییر سیاست در قبال فلسطین مذاکره کنند.
به عقیده اروپایی ها واشنگتن به این دو کشور نزدیک تر است تا اتحادیه اروپا. در این میان هر چند نتیجه این نشست قطعی نبود ولی «دیدیه ریندرز» وزیر امور خارجه بلژیک وجود مواضع و دیدگاه های مشترک میان اعضای اتحادیه اروپا و مقامات عربی حاضر در نشست را مایه خوش بینی و امیدواری دانست. 134/111
مترجم:رضایی
بیشتر بخوانید:
سخنگوی فتح: مردم فلسطین هرگز شروط آمریکا و اسرائیل را نمی پذیرند
سفیر فلسطین در تهران: آمریکا عامل سیاستهای اسرائیل است
نگرانی ها از نقشه های آمریکا و اسرائیل برای کشورهای منطقه و فلسطین/ تحلیل