ایران پرس- عربستان‌سعودی با چراغ سبز جامعه بین‌المللی در یمن، هر قانونی را زیر پا می‌گذارد. ژنو؛ روز پنجشنبه، ششم ماه سپتامبر، محل برگزاری مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل متحد است.

پایگاه اطلاع‌رسانی لوموند عربی سرمقاله روز دوشنبه خود را به اوضاع یمن و ضرورت شکسته شدن سکوت جامعه بین‌المللی درقبال تحولات این کشور اختصاص داد.

لوموند عربی نوشت: مناقشات یمن که بدترین بحران انسانی را موجب شده است، محور مذاکرات ژنو خواهد بود.

ژنو روز پنجشنبه، ششم ماه سپتامبر، محل برگزاری مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل متحد است. دولت مستعفی «عبدربه منصورهادی» که به دامن پدرخوانده اش عربستان سعودی فرار کرده و همچنین نیروهایش، به هیچ وجه حاضر به مصالحه با حوثی‌ها نیستند.

حوثی‌ها نیز که تقریبا از چهار سال پیش کنترل «صنعا» پایتخت یمن و مناطق مهمی در این کشور، مثل منطقه الحدیده را در دست دارند، آشکارا با تحویل دادن سلاح‌های‌شان مخالفت کرده‌اند. 

گروه کارشناسان شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد هفته پیش اولین بار از وقوع «جنایت جنگی» در یمن سخن به میان آوردند. بین سپتامبر سال 2014 (تاریخ آغاز درگیری میان نیروهای دولت مستعفی یمن و حوثی‌ها) تا ژوئن سال 2018 نبردها به کشته شدن دست‌کم 10 هزار غیرنظامی منجر شده است.

مناطق مسکونی، بازارها، تاسیسات درمانی و مراسم ازدواج مراسم تدفین در یمن مورد حمله قرار گرفته اند. در سال های اخیر در این کشور کوچک واقع در شبه جزیره عربستان، هیچ مراسمی بدون احساس خطر مرگ برگزار نشده است. آیا یمن واقعا در دستور کار سازمان ملل متحد قرار گرفته است؟

تمامی طرف های درگیر در مناقشات یمن از نظر سازمان ملل متحد به اقدامات شرم‌ آور متهم هستند. اما عربستان سعودی در ردیف اول متهمان قرار گرفته است.

 

حل سیاسی مناقشات یمن

عربستان سعودی در مارس سال 2015 و با هدف حمایت از دولت مستعفی یمن در برابر حوثی‌ها، مداخله نظامی در این کشور را آغاز کرد. از همان زمان به بعد ریاض، همسایه خود را به یک زمین بازی مبدل کرد. سعودی‌ها در یمن هر قانونی را زیر پا می‌گذارند.

سعودی ها به دلیل حملات هوایی شان در یمن، همواره از سوی جامعه بین المللی مورد انتقاد قرار می گیرند. چرا که ریاض در حملات خود هیچ تفاوتی بین اهداف نظامی و غیرنظامی قایل نمی شود. عربستان سعودی همواره از مجازات رهایی می یابد و فقط از طریق بیانیه های اعتراض آمیز مجازات می شود.

فقط در ماه اوت دو حمله هوایی و زمینی نیروهای ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی ده ها کشته برجا گذاشته و دست کم 60 تن از قربانیان کودک بوده اند.

فرماندهی نظامی عربستان سعودی از خانواده قربانیان عذرخواهی کرد، نتیجه گیری ارائه شده از سوی کارشناسان تحقیق سازمان ملل متحد را پذیرفت و وعده مجازات مقصران را داده است.

اما به نظر می‌رسد که کشتار غیرنظامیان پایانی ساده و آسان داشته باشد. به این ترتیب جامعه بین المللی اجازه هر کار زشتی در یمن را صادر کرده است. 

به هر ترتیب نبردهای آشکار و پنهان در یمن، این کشور را با وضعیت انسانی فاجعه باری روبه‌رو کرده است و فقط حل سیاسی مناقشات می‌تواند اوضاع این کشور را آرام کند.

کودکان سیبل (هدف‌گیری) نیستند

«مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در یمن از ماه ها پیش برای حل صلح آمیز بحران یمن تلاش می کند. اما متاسفانه شاهد سکوت جامعه بین المللی هستیم.

کودکان یمنی

 

حفظ منافع و بی میلی به واکنش، دلیل این سکوت آزاردهنده است. برای مثال فرانسه یکی از بزرگترین فروشندگان سلاح در جهان است که همواره به ریاض سلاح می فروشد، باید در همکاری های خود با عربستان سعودی بازنگری کند. فرانسه انتقاد آشکار از اقدامات عربستان سعودی در یمن را در دستور کار خود قرار نداده است.

چرا که در غیر این صورت سلاح‌های ساخت فرانسه در انبارها باقی خواهند ماند و فرانسوی ها برای تامین نفت مورد نیاز خود می بایست به منابع دیگری متوسل شوند. البته اعتراض به عربستان سعودی، به سایر همکاری های بین دو کشور پایان خواهد داد.

اوضاع نگران کننده یمن نیازمند مداخله سریع جامعه بین المللی برای پایان دادن به نبردهاست.

تمامی فعالان حاضر در یمن به ویژه بشردوستان نیز بر همین عقیده اند.

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) هفته پیش در پیامی توییتری با اشاره به این که کودکان سیبل نیستند، از طرف‌های درگیر در یمن خواست به طور کامل به این جنگ پایان دهند. اما به نظر نمی‌رسد که این درخواست به گوش کسی رسیده باشد.

به هر شکل درچنین شرایطی جای خوشحالی است که مذاکرات ژنو پس از دو سال، یک بار دیگر به امید برقراری صلح به زودی برگزار خواهد شد. 139/120

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید:

سازمان ملل: ۲۰ میلیون نفر در یمن نیاز به کمک‌های فوری دارند

مرگ رئیس جمهوری مستعفی یمن در آمریکا

حمله موشکی یمن به تاسیسات شرکت «آرامکو» عربستان در جیزان

 حملات جنگنده‌های ائتلاف متجاوز سعودی به 3 استان یمن

رأی‌الیوم: دلیل نگرانی عربستان و امارات از گزارش کمیته حقیقت‌یاب یمن چیست؟

کودکان یمنی