هفته نامه فرانسوی لوپوئن با انتشار مطلبی درباره توافق تجاری آمریکا، مکزیک و کانادا که اخیرا به توافق تجاری آمریکا- مکزیک تبدیل شده نوشت؛ مذاکرات درباره به روز رسانی توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) تقریبا روبه پایان است.
بنا بر ارزیابیها و پیشبینهای "کریستیا فری لند" Chrystia Freeland وزیر خارجه کانادا، باید تا پایان روز جمعه 31 اوت توافقی میان آمریکا و کانادا به امضاء برسد. این اظهارات پس از ابراز خوشبینی "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا و "جاستین ترودو" نخست وزیر کانادا به حصولِ توافق، مطرح شده است.
فریلند پس از خروج از کاخ سفید طی اظهاراتی تصریح کرد: «به خوشبین بودن ادامه میدهم.»
"کریستیا فری لند" و "رابرت لایتزر" نماینده آمریکا در امور تجاری، ساعت 9 روز پنجشنبه 30 اوت در قالب دور تازه مذاکرات، با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند.
وزیر خارجه کانادا همچنین خاطرنشان کرد؛ دو طرف با حسننیت بر سر میز مذاکره حاضر شدند تا مذاکراتی را که بیش از یک سال از شروع آن میگذرد، به نتیجه برسانند.
بر اساس اظهارات این مقام کانادایی، وی و نماینده آمریکا موارد و نکات حساسی را که توسط هیاتهای هر دو طرف قبلا مشخص شده است، مورد بررسی قرار میدهند تا راه حلی برای آنها بیابند.
از زمان شروع دور تازه گفت و گوها میان کانادا با آمریکا یعنی روز سهشنبه 28 اوت، دو طرف از اشاره به جزئیات اجتناب کردهاند. گفت و گوی ترامپ با ترودو (روز چهارشنبه) البته به امیدواری دو طرف برای حصول توافق منجر شده است.
رییس جمهور آمریکا با نسخه قبلی توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی مخالفت و طرف کانادایی و مکزیکی را ناچار به حضور دوباره بر سر میز مذاکرات کرده است.
به گفته جاستین ترودو، واشنگتن و مکزیکوسیتی روز دوشنبه درباره نسخهای متفاوت از توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی سالِ 1994، به توافق رسیدند، حال این احتمال نیز وجود دارد که کانادا و آمریکا نیز به توافق برسند اما باید دید که این توافق برای کانادا خوب است یا خیر.
محورهای اصلی نسخه جدید از توافق نفتا اختیاراتی جدید در تجارت اتومبیل با درنظر گرفتن درصدی قابل توجه از تولید داخلی قطعات و افزایش حمایت از کارگران را در بر دارد و البته امکان بازنگری در این توافق، هر شش سال یک بار، در نظر گرفته شده است.
از نکات اصلی اختلاف نظر کانادا، مساله بازار محصولات لبنی این کشور و نیاز به حل این مساله با دیگر اعضای پیمان تجارت آزاد است. مالکیت معنوی نیز موضوعی دیگر است، کانادا امیدوار است بخش دارویی عمومی خود را حفظ کند. در میان این سه کشور، گویا تمایل برای حصول توافق وجود دارد هر چند که دونالد ترامپ همواره این تهدید را مطرح میکند که اگر روند مذاکرات بنا برخواستههای وی پیش نرود، دو توافق جداگانه با هریک از این کشورها امضا خواهدکرد.
درکانادا، جاستین ترودو با فشارسیاسی و جدول زمانی انتخابات عمومی مواجه شده است، انتخابات (طی یک سال آتی) در پیش است و ترودو نباید به عنوان فردی تسلیم شده و شکست خورده در برابر ترامپ ظاهر گردد.
در ایالات متحده آمریکا نیز چنین وضعیتی حاکم است، زیرا واشنگتن قصد دارد، قبل ازانتخابات میان دورهای کنگره این پرونده را با موفقیت ببندد.
همچنین در مکزیک، "انریکه پنیا نیتو" Enrique Peña Nieto رییس جمهوری این کشور قصد دارد قبل از تحویل این پست به "آندره مانوئل لوپز ابرادور" Andrés Manuel López Obrador رییس جمهوری بعدی (در اول دسامبر)، این توافق تجاری را نهایی سازد.
مترجم: سارا رضایی
بیشتر بخوانید:
وزیر خارجه کانادا: آمریکا باید تعرفههای گمرکی را بردارد
اعتراض مقام کانادایی به تعرفه های تجاری آمریکا