به گفته روان پزشکان «گل» همان «ماریجوانای» تغییر یافته است که از قسمتهای مختلف گیاه شاهدانه (cannabis) بدست میآید. ماریجوانا که امروزه با نامهای گوناگون شناخته میشود، نوع طبی آن با نام «گل» وارد بازار ایران شده است. این گیاه با دارا بودن حداقل ۲۴ درصد ماده مخدر و مواد شیمیایی دارای اثرات اعتیادآور برای مصرفکننده است.
به گفته «نعمت الله موم وندی» معاون مبارزه با مواد مخدر گمرک، کشورهای اروپایی بزرگترین صادرکننده مخدر گل به ایران هستند و با وجود اعتراض رسمی ایران، تاکنون اقدامی برای مقابله با آن انجام ندادهاند. ماه ژوییه سال گذشته اولین اعتراض رسمی ایران از طریق وزارت امور خارجه به اتحادیه اروپا درباره صدور مخدر گل به مقامهای اروپا اعلام شده بود.
ایران برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر از افغانستان تلاش و اقدامات قابل توجهی کرده است و در واقع هزینه مقابله با پیامدهای شوم این پدیده مخرب و مرگبار را به تنهایی پرداخت میکند. مهمترین اقدام مورد انتظار ایران از کشورهای اروپایی برای مقابله با قاچاق این ماده مخدر، همکاری بینالمللی رسمی و تلاش اینترپل است.
آمار کشفیات مواد مخدر دراین زمینه نشان می دهد در سال 2016 حدود 204 مورد کشف مواد مخدر «گُل» از بسته های پستی ارسالی به ایران به ثبت رسیده که میزان قابل توجهی است. کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا که عهده دار مسوولیت ریشه کن کردن کشت تریاک در افغانستان است؛ نه تنها اقدام موثری در این زمینه انجام نداده اند بلکه خود در انتقال این مواد به دیگر کشورها دست دارند.
تولید مواد مخدر با ترکیبات جدید گیاهی و شیمیایی در دو دهه اخیر رواج یافته است و علت گسترش ان سود سرشار ناشی از فروش این مواد است. این مواد، خواص روانگردانی دارند و حتی نوعی از آنها میتوانند چندین برابر مواد اصلی تاثیرگذار باشند. پژوهش ها نشان می دهند گیاه شاهدانهای که به آن «کوش افغان» هم گفته میشد، از افغانستان به امریکا برده شد و این شروع پیدایش ماده مخدر موسوم به «گل» بود.
دکتر محمدرضا یزدان نیاز، پژوهشگر و متخصص ترک اعتیاد میگوید: «با استفاده از کوش افغان، ماریجوانای جدیدی کشت شد که خواصی متفاوت از ماریجوانای سنتی داشت و به آن «مدیکال ماریجوانا» گفته میشدو این ماده به شدت اعتیاد آور و به لحاظ تاثیرات بر مغز و روان انسان بسیار خطرناک است.
ناشناخته بودن اثرات استفاده از گل در مدت طولانی، در کنار کمبود تحقیقات جهانی باعث شده است که اعتیاد به گل جزو اعتیادهای بدون درمان شناخته شود.
ایران به عنوان خط مقدم مبارزه با قاچاق مواد مخدراز افغانستان تلاش های فراوانی کرده و مانع از انتقال این مواد به اروپا و دیگر کشورها می شود؛ اما اکنون سرچشمه این پدیده مرگبار اروپاست. ماده مخدر «گل» از اروپا به درون ایران رخنه کرده است و اروپا باید در این زمینه به مسوولیت های حقوقی و بین المللی خود عمل کند.118/120
بیشتر بخوانید:
اختصاصی/ سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر: ایران سرآمد مبارزه با مواد مخدر در دنیا است + ویدئو
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر: ایران تنها سد عبور مواد مخدر به اروپا است
غریب آبادی: مبارزه ایران با قاچاق مواد مخدر مصداق رعایت حقوق بشر است/ جان شهروندان اروپایی برای ایران مهم است