ایران پرس- یکی از مهمترین محورهای سخنرانی ماههای اخیر سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، مبارزه با فساد بود.

فساد به خصوص از نوع مالی و اقتصادی موضوعی فراگیر در اغلب کشورهای منطقه غرب آسیا است و لبنان نیز از این مساله مستثنی نیست.

نکته مهم، اما؛ درباره لبنان این است که این کشور بر خلاف اغلب کشورهای منطقه غرب آسیا دارای دولت «رانتیر» که درآمدهای آن وابسته به منابع انرژی باشد، نیست.

با این حال، فساد مالی و اقتصادی در لبنان به حدی گسترده است که سید«حسن نصرالله» در سخنرانی که روز 25 مارس گذشته به مناسبت هجدهمین سالروز عید مقاومت و آزادسازی لبنان داشت، مبارزه با فساد را پس از رویارویی با اشغالگران و تروریسم، اولویت دوم دولت این کشور به خصوص دولتی که پس از انتخابات روز ششم مه 2018 روی کار می آید، عنوان کرد.

شفافیت بین الملل در سال 2016 لبنان را در میان 176 کشور جهان به لحاظ شاخص فساد در رتبه 136 قرار دارد و آنرا در زمره 50 کشور برتر جهان در زمینه فساد معرفی کرد. 

فساد اقتصادی و مالی در لبنان بیش از همه از طریق سوء استفاده از منصب و مقام دولتی رخ می دهد 

افرادی که در پست های دولتی قرار می گیرند با زد و بندهای سیاسی منافع اقتصادی خود را بر منافع ملی اقتصادی ترجیح می دهند و با شکل دادن یک «مافیای» اقتصادی به نوعی سیستم سیاسی را با چالش بزرگ فساد مواجه می کنند.

در بخش هایی نظیر املاک، مالیات و بانک ها بیش از سایر بخش ها فساد وجود دارد. 

روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی در این خصوص نوشت: "در مبارزه با فساد یک سری مافیای بانکی و املاکی در قلب حکومت حضور دارند. چند ماه قبل در یکی از جلسات پارلمان برای بحث و بررسی تامین حقوق و دستمزد، قریب به اتفاق نماینده ها حاضر بودند اما به محض اینکه بحث مالیات مربوط به بانک و املاک شروع شد نمایندگان یکی پس از دیگری جلسه را ترک کردند چون این نمایندگان از اعضای شوراهای اداری در بانک‌ها یا در شرکت ‌های ساخت و ساز املاک یا وکلای آنها هستند."

وابستگی مالی برخی از مقامات سرشناس دولتی در لبنان به کشورهای خارجی

وابستگی مالی برخی از مقامات سرشناس دولتی در لبنان به کشورهای خارجی به خصوص به عربستان سعودی شکل دیگری از فساد مالی و اقتصادی در لبنان را تشکیل می دهد که سبب می شود استقلال این کشور در تصمیم سازی سیاست داخلی و خارجی تضعیف شود.

همین وابستگی مالی به کشورهای خارجی و انحراف برخی مقامات سبب شد مبارزه با فساد که در لبنان از سال 2014 آغاز شد، نتیجه سازنده ای نداشته باشد.

بر همین اساس، سید حسن نصرالله هم در زمان تبلیغات انتخابات پارلمانی و هم پس از برگزاری این انتخابات و به عنوان یکی از اولویت های دولت آینده مبارزه جدی با فساد را مطرح کرد تا حزب الله همان گونه که در تامین امنیت لبنان پیشگام شد در زمینه مبارزه جدی با فساد نیز پیشگام باشد.

هدف اصلی حزب الله از مبارزه با فساد، صیانت از بیت المال است و بدون شک تحقق این هدف می تواند زمینه رشد اقتصادی این کشور و کاستن از چالش های معیشتی مردم را فراهم کند.

نویسنده: سید رضی عمادی

133/110

بیشتر بخوانید:

انتخابات پارلمانی لبنان؛ اثبات حقانیت محور مقاومت/ تحلیل + ویدئو

انتخابات پارلمانی؛ قدرت واقعی لبنان به نمایش گذاشته شد