دادگاه تاجیکستان با درخواست کمیته مالیات این کشور، فعالیت بیش از 20 شرکت ایرانی را در تاجیکستان متوقف کرد.

به گزارش پارس‌تودی به نقل از خبرگزاری فارس؛ «زیب النسا عبدالله‌زاده» رئیس دادگاه اقتصادی شهر دوشنبه در گفت‌وگو با رسانه‌ها مدعی شد با آنکه مدیران این شرکت‌های ایرانی در دادگاه حضور نداشتند اما آنها فرصت خواهند داشت تا برای بررسی مجدد این حکم درخواست تجدیدنظر کنند.

این مقام قضایی تاجیکستان درخصوص دلایل قطع فعالیت این شرکت‌های ایرانی توضیحاتی ارائه نکرد.

سازمان همکاری تاجیکستان و ایران، صندوق اجتماعی «انجمن دانشجویان ایرانی مقیم تاجیکستان»، جامعه «سونیران»، شرکت «کاسپیان تاج»، شرکت «ایر تاج»، جامعه «تجارت بین المللی فارس سامان»، شرکت «آبرود»، جامعه «فارس تاج»، جامعه «کشتکاران اصفهان- ختلان» از جمله شرکت‌های هستند که با تصمیم دادگاه اقتصادی شهر دوشنبه از اواسط ماه اکتبر 2018 مجوز فعالیت آنان باطل شده است.

یک مسئول کمیته مالیات تاجیکستان ادعا کرد این شرکت‌ها درباره فعالیت تجاری خود گزارشی ارائه نکرده‌اند.

دولت تاجیکستان در سال‌های اخیر شروع به تنش‌زایی در مناسبات دوستانه و تاریخی دو کشور آن هم با استدلال‌های واهی کرده است.

این رویکرد غیردوستانه پس از حضور «محی الدین کبیری» رهبر حزب ممنوع شده نهضت اسلامی تاجیکستان در تهران به منظور شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی آغاز شد.

اوت 2017 نیز تلویزیون تاجیکستان مستندی سراسر تناقض درخصوص جنگ داخلی این کشور پخش کرد که تلاش داشت ایران را عامل جنگ و ترور در تاجیکستان در دهه 1990 معرفی کند.

حال آن که بسیاری از تحلیل‌گران حوزه تاجیکستان که از نقش ایران در صلح تاجیکستان اطلاع داشتند، این برنامه تلویزیونی را یک طنز سیاسی دانستند.

وضعیتی که اکنون در مناسبات تهران و دوشنبه وجود دارد را نمی‌شود فقط درچارچوب برداشت اشتباه و سوء‌تفاهم دولت تاجیکستان تحلیل کرد یا اینکه حزب یا فردی را باعث سردی روابط دانست؛ آنچه وجود دارد تغییر مسیر سیاسی دولت تاجیکستان در نتیجه انگیزه‌های بیرونی است.

شواهد نشان می‌دهند عربستان سعودی دامنه اقدامات خود علیه جمهوری اسلامی ایران را از حوزه  جنوبی، به حوزه همسایگی شرقی و شمالی ایران کشانده است.

ریاض تلاش می‌کند ضمن بهره‌گیری از ضعف‌های اقتصادی تاجیکستان، از طریق اعطای کمک‌های مالی به این کشور در ازای تخریب روابط با ایران؛ اهداف خود را در منطقه دنبال کند. عربستان همین رویه را درقبال افغانستان نیز در پیش گرفته است.

در دهه 1990 زمانی که تهران به حل اختلافات داخلی تاجیک‌ها مشغول بود، عربستان سعودی به شدت به بخش مخالف تاجیکستان کمک می‌کرد. در جنگ داخلی تاجیکستان هزاران نفر کشته شدند.

بسیاری از روستاها و شهرها تخریب شدند. اما با دوراندیشی طرفین درگیر، چه دولت و چه اپوزیسیون، و با میانجی‌گری ایران و روسیه، صلحی برای تاجیکستان به ارمغان آورده شد که ثبات را به این کشور بازگرداند.  

117/120

بیشتر بخوانید:

تاجیکستان، سیاست اتهام سازی علیه ایران با کدام اهداف؟