تهران- ایران پرس: اولین رویداد نظارتی قانون جهش تولید دانش بنیان روز دوشنبه به همت مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در اولین رویداد ملی «نظاره جهش تولید دانش‌بنیان»، رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزرای دولت، مسئولان دستگاه‌های اجرایی، فعالان زیست‌بوم نوآوری و اعضای شرکت‌های دانش‌بنیان حضور داشتند.

«قانون جهش تولید دانش‌بنیان» که در ابتدای سال 1401 در راستای شعار سال «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، مورد تأییدات مقام معظم رهبری بوده و رئیس‌جمهور نیز به دفعات، اجرای سریع و بادقت همه مواد این قانون را پیگیری نموده است.

«بابک نگاهداری» رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامگذاری‌های سال‌های 1401 و 1402 به نام «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین» و همچنین «مهار تورم، رشد تولید» از سوی مقام معظم رهبری، در خصوص نقش مجلس در ریل‌گذاری در این زمینه‌ها، گفت: ‌مجلس شورای اسلامی در گام نخست قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را در سال 1389 به تصویب رساند و در گام دوم قانون جهش تولید دانش‌بنیان را در سال 1401، مصوب کرد تا زمینه‌های سیاستی در این حوزه ایجاد شود اما ثمردهی و اثربخشی این اقدامات زمانی ملموس خواهد بود که در قالب محصولات و اشتغال دانش‌بنیان در اقتصاد کشور و معیشت مردم، دیده شود.

وی ادامه داد: این قوانین در اجزای خود مسائل حوزه اقتصاد دانش‌بنیان را به خوبی شناسایی کرده‌‌اند ولی نیاز به پیوند و ایجاد یکپارچگی میان اجزا و دمیده شدن روح لازم برای تحقق اهداف آن احساس می‌شود.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس همچنین در خصوص تحریک طرف تقاضای فناوری در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، توضیح داد: برای این مهم باید ببینیم انگیزه و دغدغه ‌در دستگاه‌های اجرایی به غیر از الزام قانون چگونه ایجاد می‌شود، همچنین چه باید کرد تا فرایند ورود نهادهای عمومی غیر دولتی به بخش‌ها تسریع شود؟

نگاهداری افزود: برای تقویت تحریک طرف تقاضای فناوری، باید فعالیت‌های دانش‌بنیان به استان‌ها نیز تسری یافته و همچنین سازوکاری انگیزشی و تشویقی برای صنایع بزرگ و پر مصرف به منظور استفاده آنها از محصولات دانش‌بنیان به وجود آید، ضمن آنکه شاخص‌های اثربخش و خروجی محور به جای شاخص‌های ورودی محور در این زمینه به کار گرفته شود.

وی در خصوص حل مسائل خاص شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق، نیز گفت: برای این موضوع می‌بایست مطالبات شرکت‌های دانش‌بنیان از دستگاه‌های اجرایی اخذ و به درستی رفع شوند، که در این زمینه مواردی چون رقابت غیرعادلانه با شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی و عدم تامین مالی و حمایت از صندوق‌های پژوهش و فناوری استان‌ها، دیده می‌شود.

نگاهداری همچنین در خصوص تشویق بخش خصوصی و نهادهای حاکمیتی به سرمایه‌گذاری در بخش دانش‌بنیان، عنوان کرد: پرداخت اعتبارات مربوط به اعتبارات مالیاتی اجرایی نشده است. همچنین تمرکز بر شاخص‌های ارزیابی تاثیر اجرا و مولفه‌های خروجی محور به جای شاخص‌های ورودی محور در این زمینه می‌تواند موثر باشد.

117