ایران پرس - «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن مخالفت با استقلال اقلیم کردستان عراق و تجزیه این کشور، بر لزوم حفظ وحدت و یکپارچگی عراق تاکید کرد.

علاوه بر اتحادیه اروپا ، کشورهای مهم این اتحادیه نیز بر مخالفت با برگزاری این همه پرسی تاکید کرده اند. از جمله «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه عصر پنج شنبه بر حمایت کشورش از تمامیت ارضی عراق وحل و فصل مساله کردستان در چارچوب قانون اساسی عراق تاکید و خواهان تعویق در همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق شد.

«زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه آلمان نیز معتقد است خدشه‌دار کردن تمامیت ارضی عراق و یا تلاش برای ترسیم مرزهای جدید در این کشور، گام صحیحی نیست و می‌تواند منجر به تشدید وخامت اوضاع و بی ثباتی نه تنها در بغداد که حتی در اربیل شود.

موضع گیری اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این اتحادیه در قبال مساله برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان با توجه به تاثیرات و تبعات نامطلوب و مخرب این همه پرسی بر منطقه آن هم در گیرودار مبارزه دولت مرکزی عراق با گروه تروریستی داعش معنا پیدا می کند.

از نگاه بروکسل ، مقامات اقلیم کردستان بویژه «مسعود بارزانی» باید از هرگونه اقدام یکجانبه و بدون توافق با دولت مرکزی در بغداد در زمینه کسب استقلال خودداری کنند. بویژه اینکه  قانون اساسی عراق صراحتا بر یکپارچگی این کشور تاکید کرده و برگزاری همه پرسی از سوی اقلیم کردستان عراق ، نه فقط بر خلاف  قانون اساسی است، بلکه زمینه ایجاد درگیری های قومی در شمال عراق بویژه در استان کرکوک را فراهم خواهد کرد.

«علیرضا سلطانی» کارشناس روابط بین الملل درباره همه پرسی استقلال کردستان عراق معتقد است که در هر حالتی، این رویکرد جدید بارزانی، برای منطقه خطرناک است.اتحادیه اروپا بر این امر تاکید دارد که مسائل و اختلافات میان اربیل و بغداد باید از طریق مذاکره سازنده و صلح آمیز مورد رسیدگی قرار گیرد تا به این ترتیب توافقی دو جانبه و مبتنی بر قانون اساسی عراق حاصل شود.

در این راستا بروکسل از میانجیگری سازمان ملل برای تسهیل روند این مذاکرات حمایت می کند.این موضع اتحادیه اروپا همسو با مواضع همسایگان عراق یعنی ترکیه ، ایران است که با توجه به تبعات مخاطره آمیز برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق ، بر لزوم جلوگیری از عملی شدن آن تاکید می کنند.

به گفته «محمدعلی مهتدی» کارشناس مسائل خاورمیانه ،برنامه «مسعود بارزانی» رییس اقلیم کردستان عراق، در دراز مدت به صلاح و منفعت کردها نیست. در مجموع نگاه اتحادیه اروپا به همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق متاثر از چند مساله است.

نخست اینکه برگزاری این همه پرسی به طور جدی باعث به خطر افتادن تمامیت ارضی، ثبات و امنیت عراق خواهدشد و احتمال بروز جنگی جدید در این کشور بین دولت مرکزی و اقلیم کردستان را بشدت افزایش خواهد داد، درحالی که اتحادیه اروپا در راستای منافع تجاری ، اقتصادی خود خواهان تثبیت اوضاع درعراق است .ضمن اینکه استقلال کردستان عراق باعث افزایش در خواست های جدایی طلبانه کردها درکشورهای همسایه عراق بویژه ترکیه و سوریه خواهدشدو این به مفهوم افزایش تنش وبی ثباتی در خاورمیانه وافزایش احتمال بروز موج جدیدی از آوارگان و پناهجویان خواهد شد که مقصد آنها اروپا خواهد بود.

مجموع این مسائل باعث موضع گیری مخالف اتحادیه اروپا در قبال برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق شده است.116/114

رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:
مواضع جنجالی مسعود بارزانی درباره همه‌پرسی

مخالفت‌های بین المللی با برگزاری همه‌پرسی جدایی در کردستان عراق/ تحلیل

مخالفت شورای امنیت سازمان ملل با برگزاری همه‌پرسی منطقه کردستان عراق