گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطابق معمول به صورت سه ماهه منتشر میشود و روز سه شنبه نیز گزارش سه ماهه آژانس منتشر شد که در آن درباره ایران ادعای درخواست شفافیت شده بود.
در این گزارش آژانس به موارد نقض تعهدات برجامی از سوی ایران اشاره شده است.
آژانس در گزارش جداگانه ای از تهران به دلیل اجازه ندادن به بازرسی از برخی امکان مورد درخواست انتقاد کرده و خواهان همکاری تهران در این زمینه شده است.
این گزارش آژانس، با برخورد منفی روسیه و چین مواجه شده است. این دوکشور عضو دائم شورای امنیت و از اعضای مهم گروه 1+4 بر لزوم برخورد منصفانه و بی طرفانه با مساله هسته ای ایران تاکید ورزیده اند.
"ولادیمیر یرماکوف" رئیس اداره کنترل تسلیحات وزارت خارجه روسیه خواستار خودداری از سوء استفاده در مورد گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران شد.
به گفته یرماکوف، مسکو بر این باور است که ایران در فعالیتهای هستهای خود بسیار شفاف اقدام میکند و ادامه مشارکت ایران برای انجام تعهدات خود در قبال آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تأمین امنیت این کشور از هر نظر کلیدی محسوب میشود.
روسیه بارها ضمن تاکید بر شفاف بودن برنامه هسته ای ایران معتقد به ضرورت ایجاد توازن بین حق و تکلیف در این زمینه است.
در حالی که غربی ها اعم از اروپایی ها و حتی آمریکا که از این توافق خارج شده است، همواره بر ضرورت ادامه ایفای تعهدات ایران در چارچوب برجام تاکید می کنند، اما نمی خواهند یا نمی توانند که تعهداتی که خود طبق توافق هسته ای برجام بر عهده دارند را عملی نمایند.
آژانس نیز در گزارش های اخیر خود صرفا بر عدم رعایت تعهدات برجامی از جانب ایران در زمینه میزان اورانیوم غنی شده و یا میزان غنی سازی تاکید می کند بدون اینکه اشاره ای به زمینه این اقدام ایران نماید.
در عین حال درخواست اخیر آژانس برای بازرسی از برخی اماکن ربطی به برجام نداشته و خواسته ای غیر منطقی محسوب می شود.
"بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی ضمن اشاره به اینکه جایگاه آژانس حقوقی است نه سیاسی گفت: جمهوری اسلامی ایران دلایل قوی برای پاسخ ندادن به سؤالات و درخواستهای غیرمبنایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی دارد.
مسکو دراین زمینه با تهران هم نظر است.
"میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، چهارشنبه ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازرسی از دو تاسیسات در ایران را رد کرد.
اولیانوف در توییتر نوشت: مسئله دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت در ایران برای نمونهبرداری، هیچ ربطی به ادعای "گذشته نظامی احتمالی" برنامه هستهای ایران ندارد.
چین نیز به عنوان یکی از اعضای طیف شرقی گروه 1+4 موضعی مشابه روسیه در این زمینه دارد.
پکن به آژانس انرژی اتمی توصیه کرده تا در مساله هسته ای ایران بیطرفانه عمل کند.
"ژائو لیجیان" سخنگوی وزارت خارجه چین ضمن مقصر برشمردن آمریکا در تداوم تنش در ارتباط با پرونده هستهای ایران، از مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست با تلاشهای دیپلماتیک مسائل موجود را حل کنند.
به گفته ژائو لیجیان: "آژانس بینالمللی انرژی اتمی با رعایت اصل عدم جانبداری، بیطرفی و اعمال پادمانهای نظارتی بر طبق اختیاراتش بر ایران نظارت داشته باشد و با این کشور در حل مسائل مربوطه همکاری کند."
موضع انتقادی روسیه و چین از گزارش های اخیر آژانس درباره مساله هسته ای ایران و درخواست های آن که فراتر از حوزه حقوقی و نظارتی و در واقع سیاسی است و "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس نیز بر اجرای این درخواست ها از جانب ایران تاکید دارد، نشان می دهد که وی تحت تاثیر القائات و ادعاهای اثبات نشده آمریکا و اسرائیل درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران قرار گرفته است.
به گفته "کاظم غریب آبادی"، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین: آژانس در درخواست خود برای توضیح و دسترسی به دو مکان، هیچگونه استدلال حقوقی معتبر و موثقی را ارائه نکرد.
کپی هایی که توسط آژانس به عنوان مبنای درخواست هایش ارائه شده، نه معتبر بوده و نه حتی مربوط به منابع باز می باشند، بلکه حسب ادعای رژیم صهیونیستی، بواسطه به اصطلاح یک عملیات مخفی به دست آمده اند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/117
بیشتر بخوانید:
تاکید روسیه بر پایان دادن به اقدامات آمریکا در نقض برجام
غریب آبادی: نظارت و راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برجام ادامه دارد
گزارش آژانس انرژی اتمی درباره ایران و هشدار گروسی/تحلیل
هشدار ایران درباره بدعتهای غیراصولی در آژانس بین المللی انرژی اتمی