در جریان این دیدار، که در "دوشنبه" پایتخت تاجیکستان برگزار شد، طرف عراقی آمادگی خود را برای بازگرداندن شهروندان تاجیک عضو گروه تروریستی داعش اعلام کرد.
تعداد زیادی از فریب خوردگان عضو گروه های تروریستی بویژه گروه تروریستی داعش از اتباع جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز هستند. در میان جمهوری های آسیای مرکزی، تاجیکستان بیشترین جمعیت فریب خوردگان را به خود اختصاص داده است.
بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان، از سال 2014 میلادی نزدیک به 2000 تن از شهروند تاجیک برای پیوستن به گروههای تروریستی در سوریه و عراق بویژه گروه تروریستی داعش، این کشور را ترک کردهاند.
اما درپی شکست گروه تروریستی داعش، بازماندگان وابسته به این جریان تروریستی عمدتا" درعراق، افغانستان، سوریه و ترکیه آواره شده اند.
تاکنون صدها تن ازبازماندگان تاجیک تبار گروه تروریستی داعش درعملیات نیروهای مسلح عراق و سوریه دستگیر و به اردوگاه های ویژه منتقل شده اند. برخی ازاین آوارگان نیز ضمن ابراز ندامت، خود را به مراجع رسمی دراین کشورها معرفی کرده و خواستار استرداد به کشورشان شده اند.
بدیهی است که، وجود این افراد در هرکشوری، مخاطراتی برای آن کشور درپی دارد. وجود گروه تروریستی داعش با توجه به خشونت و تاکتیک های این گروه می تواند یک تهدید جدی علیه دولت ها بویژه دولت های آسیای مرکزی قلمداد شود. درصورت بروز بی نظمی و ناامنی، این افراد آمادگی بیشتری برای پیوستن به صفوف مخالفان دولت ها، در جمهوری های آسیای مرکزی دارند.
مقام های امنیتی دولت "دوشنبه" درسال گذشته میلادی، درخصوص حضور 8 هزار فعال عضو جریان تروریستی داعش درقلمرو افغانستان با تمرکز در مرزهای شمالی این کشور با جمهوری های تاجیکستان و ازبکستان خبر داده اند.
در عین حال، وجود مرز زمینی میان تاجیکستان و ازبکستان با افغانستان، وضعیت این دو جمهوری آسیای مرکزی را ازسایر جمهوری های این حوزه بغرنج تر کرده است. در واقع، این دوکشور آسیای مرکزی از دروازه های اصلی ورود گروه های تروریستی از افغانستان به جمهوری های آسیای مرکزی قلمداد می شوند.
"امید اسدالله یف" کارشناس سیاسی ازبک، گفته است: "شمال افغانستان به خاطر نزدیکی به مسیرهای قاچاق مواد مخدر از طریق آسیای مرکزی و همچنین جمعیت فراوان ازبک و تاجیک، که درنزدیکی مرز ازبکستان و تاجیکستان با افغانستان زندگی می کنند، مکان بسیار مناسبی برای افراط گرایان محسوب می شود".
روند جاری فشارهای حکومت های مستبد و وضعیت اقتصادی و معیشتی در جمهوری های آسیای مرکزی، به حضور جریان های افراط گرا در آسیای مرکزی دامن می زند.
به عبارت دیگر، گسترش فاصله طبقاتی و نابرابری های اجتماعی و اقتصادی و همزمان فشارهای شدید دولت های حاکم برجمهوری های این منطقه، زمینه های بروز دیدگاه های منفی مردم را در مقابل حکومت ها فراهم خواهد کرد.
درنتیجه این روند، افکارعمومی به سمت همکاری با گروه های افراط گرا و رادیکال ترغیب خواهد شد. با توجه به این واقعیت ها، باید گفت: با وجود اقدام انساندوستانه دولت دوشنبه، بازگشت بازماندگان جریان های تروریستی ازعراق، ممکن است مشکلاتی برای دولت و مردم تاجیکستان ایجاد کند. 139/118
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
بازگشت تاجیک های عضو داعش به کشورشان