"فضل هادی مسلمیار" رئیس مجلس سنای افغانستان با اشاره به دور هفتم مذاکرات آمریکا با طالبان تصریح کرد، "زلمی خلیلزاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در گفت وگو با طالبان اهداف اطلاعاتی و منافع مورد نظر واشنگتن را دنبال میکند.
وی خاطرنشان کرد، به دلیل اهداف اطلاعاتی، آمریکا از ارائه جزئیات مذاکرات صلح به دولت افغانستان و مردم این کشور خودداری میکند بنابراین دولت و رهبران سیاسی افغانستان باید ابتکار عمل مذاکرات صلح با طالبان را برعهده بگیرند.
رئیس سنای افغانستان اظهارداشت، دولت کابل و رهبران سیاسی در جریان جزئیات نشست بینالافغانی که در قطر برگزار میشود قرار ندارند بنابراین دولت افغانستان باید مانع برگزاری این نشست شود.
سخنان رئیس سنای افغانستان درباره اهداف آمریکا از گفت وگو با طالبان و نادیده گرفته شدن منافع ملی آن کشور در این مذاکرات، مهمترین نگرانی مردم افغانستان از پروژه خطرناک کاخ سفید تحت پوشش مسئله صلح با طالبان است.
"احمدالله موحد" نماینده مردم ولایت نورستان در پارلمان افغانستان به رسانه های این کشور گفته است؛ دولت افغانستان در گفت وگوها با طالبان هیچ نقشی نداشته و عملا از سوی دولت آمریکا به حاشیه رانده شده است.
در چارچوب چنین رویکردی است که چند ماه پیش موضوع تشکیل دولت موقت در افغانستان به عنوان گامی در روند صلح با طالبان مطرح شد که با واکنش تند مردم، دولت و گروه های سیاسی این کشور مواجه شد.
وحید مژده کارشناس مسائل سیاسی به خبرگزاری جمهور افغانستان گفته است؛
پیشنهاد تشکیل دولت موقت در افغانستان را خلیلزاد به طالبان ارائه کرد و وی از این گروه خواسته تا فهرست نمایندگان خود برای حضور در دولت موقت را به آمریکا تحویل دهد.
با بروز اعتراض های گسترده در این زمینه، دولت آمریکا مجبور شد تا از موضع تشکیل دولت موقت در افغانستان برای جلب نظر طالبان برای ورود به روند گفت وگوهای صلح عقب نشینی کند.
با توجه به اهداف غیرشفاف آمریکا در مذاکرات صلح با طالبان و توجه این کشور به تحقق منافع خود دراین گفت وگوها، ضرورت تلاش برای برگزاری گفت وگوهای بین الافغانی صلح افغانستان بیش از پیش ضرورت یافته است.
البته ملاحظات برخی بازیگران منطقه ای و حتی شماری از رهبران سیاسی افغانستان موجب شده تا نوعی دو قطبی دولت - احزاب در مسئله گفت وگوهای صلح با طالبان نیز پدید بیاید که این مسئله از نظر رئیس سنای این کشور تامین کننده منافع ملی افغانستان نیست و باید دولت و گروه های سیاسی این کشور با اتخاذ رویکردی مشترک، از حضور مستقل در مذاکرات صلح با طالبان خودداری کنند.
این گمانه مطرح است که چنانچه دولت و احزاب افغانستان در سناریو مورد نظر آمریکا مبنی بر برگزاری نشست های جداگانه با طالبان قراربگیرند، گفت وگوهای صلح با این گروه بیش از پیش فرسایشی شده و این مسئله بشدت پیچیده و بی فرجام خواهد شد.
در چنین شرایطی است که رئیس سنای افغانستان از دولت و احزاب این کشورخواسته است به منظور خنثی کردن توطئه های خارجی برای پیچیده تر کردن روند استقرار صلح در این کشور با ایجاد نوعی گفتمان و تیم مذاکره کننده مشترک با طالبان، مانع از افتراق و شکاف در پیگیری هدف کلان خاتمه جنگ به عنوان مطالبه اصلی مردم افغانستان بشوند.
نویسنده :محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
سخنگوی طالبان مذاکره با دولت افغانستان را رد کرد
اعلام زمان برگزاری دور هفتم گفتوگوهای آمریکا و طالبان
گزارش: شش دور مذاکره بي نتيجه طالبان و دولت افغانستان
انتقاد مشاور امنیت ملی افغانستان از مذاکرات آمریکا با طالبان/ تحلیل