در پی تصرف شهرستانهای «دشت قلعه» و «آی خانم» از توابع «ولایت تخار» افغانستان از سوی طالبان، تاجیکستان گذرگاه مرزی خود موسوم به «کاکل» را با آن کشور مسدود کرد.
شهرستان «آی خانم»، یکی از بازارهای مرزی افغانستان با تاجیکستان است که از اهمیت تاریخی و باستانی نیز برخوردار است.
در طول 1400 کیلومتر مرز مشترک بین تاجیکستان و افغانستان 6 گذرگاه مرزی وجود دارد که با مسدود شدن گذرگاه «کاکل» پنج گذرگاه دیگر فعال میباشد.
دولت تاجیکستان این تصمیم را به منظور جلوگیری از انتقال جنگ و درگیری از افغانستان به خاک آن کشور اتخاذ کرده است.
نگرانی مقامات کشورهای آسیای مرکزی از ورود تروریسم به خاک کشورشان
مقامات تاجیکستان در میان کشورهای حوزه اسیای مرکزی بیشترین نگرانی را در مورد ترانزیت تروریسم و افراط گرایی به داخل کشور خود دارند.
دره «فرغانه» در تاجیکستان یکی از مناطق هدف افراط گرایان و تروریست های فعال در افغانستان است.
به همین دلیل در سالهای اخیر دولت تاجیکستان با همکاری روسیه تدابیر امنیتی در مرزهای خود با افغانستان را تشدید کرده است.
گسترش حوزه جغرافیایی عملیات طالبان تا شمال افغانستان کشورهای حوزه اسیای مرکزی و بخصوص تاجیکستان را نگران ترانزیت تروریسم به این حوزه کرده است.
تاجیکستان بیش از سایر کشورهای منطقه مراقب تحولات افغانستان است.
این موضوع از آن جهت بیشتر برای دولت تاجیکستان نگران کننده است که امریکا درصدد است دولت افغانستان را برای واگذاری جغرافیا به طالبان تحت فشار قرار دهد.
تصرف مناطق هم مرز با تاجیکستان در افغانستان از سوی طالبان بدون تردید زنگ خطر را برای سایر کشورهای حوزه اسیای مرکزی و قفقاز به صدا دراورده است.
«سید مسعود حسینی» کارشناس مسایل سیاسی و استاد دانشگاه هرات در این باره گفت:
«استقرار هزار نیروی نظامی تاجیکستان در مرزهای مشترک با افغانستان بیانگر نگرانی از اوضاع امنیتی این کشور است، تاجیکستان مانند دیگر کشورهای همسایه افغانستان قدرت لازم را برای مقابله با ناامنی های احتمالی که از داخل افغانستان به آن کشور سرایت کند را ندارد به همین دلیل گذرگاه های مرزی را مسدود می کند.»
انتقال تروریست های داعشی از خاورمیانه به افغانستان بر پیچیدگی بحران امنیتی این کشور افزوده است.
حملات تروریستی پی در پی در شهرهای مهم افغانستان از جمله حمله انفجاری اخیر در کابل که 48 تن کشته شدند به نگرانی ها در مورد ناتوانی دولت وحدت ملی این کشور برای مقابله با تروریست ها در منطقه می افزاید.
به همین دلیل کشوری مانند تاجیکستان برای ممانعت از ورود احتمالی تروریست ها به ان کشور و یا کشیده شدن احتمالی جنگ به مناطق مرزی تاجیکستان گذر گاه «کاکل» را مسدود کرد.
«خالق نظرزاده»، مدیر مرکز پژوهشهای راهبردی تاجیکستان نیز در این باره بیان داشت:
"تشدید ناآرامی ها در افغانستان، افزایش گروههای افراطی و تروریستی در این کشور برای امنیت کشورهای آسیای مرکزی تهدید محسوب میشود. شکست داعش در کشورهای خاورمیانه اعضای این گروه تروریستی را وادار کرده است که به کشورهای پاکستان و افغانستان پناه ببرند و فعالیت افراط گرایی خود را ادامه دهند که ممکن است به تاجیکستان نیز نفوذ کنند."
در هر حال تروریسم و افراط گرایی چالش و نگرانی مشترک همه کشورهای منطقه است.
چنانچه برای مقابله با ان همکاری جامع منطقه ای صورت نگیرد با حمایت های فرامنطقه ای که از تروریست ها صورت می گیرد انها بیش از پیش امنیت منطقه را به مخاطره خواهند انداخت.
با توجه به اینکه بخشی از مایحتاج عمومی و ضروری مردم شمال افغانستان بخصوص روستاهای مرزی از طریق گذرگاه مرزی «کاکل» تامین می شود، مسدود کردن
آن از سوی دولت تاجیکستان می تواند اهالی منطقه را با دشواری های اقتصادی نیز روبرو کند.
نویسنده: مجید وقاری
139/116
بیشتر بخوانید:
تکذیب حمله گروههای مسلح به تاجیکستان ازطرف افغانستان
آدرسغلط دادستانی کل تاجیکستان درباره منشاء ناامنیها/ تحلیل
حمله خونین گروه طالبان به ولایت تخار افغانستان