«پتر آلتمایر» رئیس دفتر صدراعظم آلمان در انتقاد از سیاست ترکیه در برابر تنشهای کنونی گفت برلین میتواند از سفر سیاستمداران ترکیه به آلمان جلوگیری کند.
«مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز تهدید کرد کشورش دلیلی برای پایبندی به توافق با اتحادیه اروپا درباره مهاجران نمیبیند.
جنجال در روابط ترکیه و کشورهای اروپایی از جمله آلمان از آنجا اغاز شده که دولت اردوغان با تشویق ترک های ساکن اروپا برای برگزاری تجمع در کشورهای اروپایی و همچنین اعزام وزرای ترک قصد داشت با تحریک احساسات ملی گرایانه، رای بالای ترک ها را در همه پرسی اصلاحات قانون اساسی ترکیه به دست آورد.
بیش از 5 میلیون ترک تبار در اروپا ساکن هستند و بیش از 2 میلیون نفر از آنها واجد شرایط رای هستد. در صورت تایید این همه پرسی توسط ترک های داخل ترکیه و خارج، نظام ریاستی جایگزین نظام پارلمانی فعلی ترکیه خواهد شد و اختیارات «رجب طیب اردوغان» به عنوان رئیس جمهوری به نحو چشمگیری افزایش خواهد یافت.
آلمان با تمرکز قدرت در دست اردوغان موافق نیست و به بهانه امنیتی مانع تبلیغات ترک های مقیم شده است. دولت های هلند، اتریش، سوئیس و سوئد نیز روش آلمان را در این زمینه درپیش گرفته اند. البته دولت های اروپایی غیر از دلایل امنیتی، نگران ادامه اتهام دولت اردوغان مبنی بر حمایت اروپا از کودتای ناکام در ترکیه هستند.
پیش تر پناهندگی تعدادی نظامی و دیپلمات ترک به آلمان، روابط دو کشور را متشنج کرده بود. ممانعت کشورهای اروپایی از تبلیغات دولت اردوغان برای تایید همه پرسی تغییر قانون اساسی، موجب شد دولت آنکارا، آلمان و کشورهای اروپایی را به نقض آزادی بیان و اصول دموکراسی متهم کنند.
دخالت در امور داخلی ترکیه ، جهت دادن به روند انتخاباتی این کشور و فاشیسم و نازیسم و حمایت از تروریسم، اتهامات دیگر دولت اردوغان به آلمان و دیگر کشورهای اروپایی است.
تنش در روابط ترکیه و اروپا در حالی بالا گرفته است که اتحادیه اروپا نگران خروج ترکیه از توافق بر سر مهاجران و تشدید بحران مهاجرت در کشورهای اروپایی است. از طرف دیگر، ترکیه خواهان عضویت در اتحادیه اروپا است و این اتحادیه بزرگترین شریک تجاری و بزرگترین سرمایه گذار در ترکیه است.
همچنین بخش زیادی از گردشگران متمول ترکیه، اروپایی هستند. به رغم این ملاحظات در روابط ترکیه و اروپا ، دولت اردوغان برای تحریک ملی گرایی در میان ترکها ، تا زمان برگزاری همه پرسی در ماه آوریل به انتقاد از اروپا ادامه خواهد داد.
ضمن اینکه اردوغان امیدوار است آمریکای دوران ترامپ که با اتحادیه اروپا دچار مشکل شده است، نقش جدیدی در اروپا بازی کند. دولت اردوغان همچنین در برابر فشارهای اروپا، در صدد است روابطش را با روسیه مستحکم کند.
با توجه به برگزاری انتخابات پیش رو در کشورهای اروپایی و گرایش غالب رای دهندگان به راست افراطی مهاجر ستیز، دولت های اروپایی برای خلع سلاح راستهای افراطی، حداقل تا برگزاری انتخابات ، در برابر انتقادهای ترکیه کوتاه نخواهند آمد. 110/114
بیشتر بخوانید:
رجب طيب اردوغان، اروپا را تهدید کرد
ترکیه: اروپا باید بین ترکیه و دشمنانش یکی را انتخاب کند
ترکیه روابط خود با هلند را معلق کرد
نگاهی به ریشه ها و پیامدهای تنش در روابط ترکیه و هلند/ تحلیل
سفارت و کنسولگری هلند در ترکیه تحت کنترل پلیس درآمد / ویدئو
مخالفت اتریش با پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا
هشدار شورای اروپا در باره وضعیت سیاسی ترکیه / تحلیل