رادیو روسی: ایجاد پایگاه نظامی روسیه در مصر نشان دهنده سطح جدید همکاری های مسکو و قاهره خواهد شد و همچنین به حل مسائل خاص ژئوپلیتیکی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا کمک خواهد کرد.
در جریان مذاکرات دو طرف، صحبت بر سر سال 2019 است که تا آن زمان، اگر طرفین در باره شروط مورد نظر خویش به توافق برسند، کارهای قانونی لازم برای ایجاد پایگاه نظامی به پایان خواهد رسید.
روزنامه «ایزوستیا» چاپ مسکو، امروز (دوشنبه) این خبر را به نقل از دو منبع خبری مختلف، یک مقام وزارت امور خارجه روسیه و همچنین یک مقام آگاه در وزارت دفاع این کشور، منتشرکرده است.
منبع خبری این روزنامه در وزارت خارجه روسیه گفته است: مذاکراتی درباره مشارکت روسیه در مورد بازسازی پایگاه های نظامی مصر در سواحل دریای مدیترانه در منطقه سیدی-بارانی، با موفقیت در حال انجام است. در صورتی که طرفین با شروط یکدیگر در این رابطه موافقت کنند، کار در این خصوص ممکن است در سال 2019 آغاز شود.
مقامات قاهره آمادگی خود را برای اجاره پایگاه نظامی سیدی-بارانی به روسیه به منظور حل وظایف ژئوپلیتیکی در منطقه که پاسخگوی منافع طرف مصری نیز هست، اعلام کرده اند. طبق توافقاتی که تاکنون حاصل شده است، روسیه تجهیزات مورد نیاز خود را از طریق دریا به این پایگاه منتقل خواهد کرد.
ضمن اینکه در این پایگاه نیروهای نظامی روسی به طور دائم مستقر خواهند بود، ولی تعداد نیروهای نظامی در مراحل اولیه چندان زیاد نیست. به گفته منبع نظامی ایزوستیا، روسیه به وجود چنین پایگاه نظامی در منطقه شمال آفریقا به منظور حل مسائل ژئوپلیتیکی خاص در شرایطی که منطقه با بی ثباتی جدی روبرو است، نیاز دارد.
ایجاد چنین پایگاه های نظامی در واقع پاسخگوی سطح همکاری های نظامی بین مسکو و قاهره در شرایط کنونی خواهد بود. این دیدگاه "طلعت مسلم" عضو سابق ستاد کل نیروهای مسلح مصر است.
این ژنرال بازنشسته ارتش مصر یادآور شده است: منطقی بودن وجود یک پایگاه نظامی-هوایی در منطقه سیدی-بارانی برای مسکو، کاملا آشکار است.
با وجودی که فدراسیون روسیه دارای چنین پایگاه نظامی در خاک سوریه است، ولی حضور نیروی هوایی روسیه در خاک مصر این امکان را به مسکو خواهد داد تا وظایف نظامی در منطقه غرب دریای مدیترانه را انجام دهد.
به عنوان نمونه یکی از مکان هایی که ممکن است برای اقدام نیروهای روسی مناسب باشد، لیبی است که در حال حاضر همچنان دچار بی ثباتی اوضاع است.
"آندری کراسوف" معاون اول رئیس کمیته امور دفاعی دومای دولتی روسیه هم عقیده مشابهی داشته و معتقد است، وجود یک پایگاه نظامی-هوایی مشترک روسیه و مصر در منطقه سیدی-بارانی در جهت تقویت امنیت بین المللی بسیار اهمیت دارد، چرا که روسیه، به گفته وی، ضامن ثبات در منطقه آفریقای شمالی است.
این نماینده بلندپایه دوما می گوید: در حال حاضر شرایط به گونه ای است که تعداد زیادی از کشورها، از جمله مصر، شروع به درک نقش روسیه در حفظ ثبات و توازن نیروها در جهان کرده اند.
برای اینکه مسائل مبارزه با تروریسم یک مساله است و به کارگیری اقدامات مشخصی که روسیه در حال انجام آنهاست، مساله ای جداگانه است.
به نظر من، لازم است تا همکاری های نظامی با مصر افزایش پیدا کند و مساله بازسازی پایگاه های نظامی-هوایی این کشور نیز به همین مساله مربوط می شود.
"آنتون مارازوف" عضو کمیته امور بین الملل دومای دولتی روسیه نیز با چنین نظریه ای موافق است.
به عقیده مارازوف، در شرایط ناآرام کنونی روسیه نیاز دارد تا حضور نظامی خود را در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تقویت کند.
این نماینده پارلمان می گوید: در دومای دولتی فعلا چنین بحثی مطرح نشده است، برای اینکه همین چند روز قبل توافقنامه مربوط به ادامه حضور نظامی روسیه در خاک سوریه به تصویب رسیده است، ولی تردیدی وجود ندارد که خاورمیانه برای روسیه دارای اهمیت بسیار زیادی است. ما به خوبی این واقعیت را درک می کنیم که این منطقه می تواند سرچشمه تهدیدات تروریستی جدی برای ما باشد و به همین دلیل مواضع روسیه در این خصوص کاملا واضح است.
"یوسف لیندر" رئیس اتحادیه بین المللی ضدتروریستی معتقد است، هر کشوری به وجود پایگاه های نظامی در فراسوی مرزهای خود نیاز دارد. و وجود پایگاه هوایی-نظامی در سیدی-بارانی مصر هم می تواند نه تنها به حل مشکلات مربوط به سوریه کمک کند، بلکه باعث تقویت مواضع روسیه در لیبی هم خواهد شد.
این کارشناس می گوید: این بخش غیرقابل اجتنابی از بازگرداندن قدرت روسیه در عرصه بین المللی است. در قاره آفریقا لازم است تا پایگاههای نظامی دوران شوروی سابق دوباره ایجاد شوند.
به ویژه آنکه منطقه آفریقای شمالی بسیار بی ثبات است و وجود پایگاه نظامی در آنجا این امکان را بوجود خواهد آورد که وظایف ژئوپلیتیکی بسیار سریع و موثر حل شوند. این مسئله تنها مربوط به وظایف نظامی در رابطه با سوریه نمی شود.
در واقع کل منطقه خاورمیانه و بخش شمالی سواحل آفریقا، همگی از خاک مصر قابل دسترسی هستند. البته این به معنای آن نیست که روسیه قصد داشته باشد به جایی حمله کند.
ولی وجود پایگاه نظامی، نشانه وجود نمایندگی این کشور و امکانات آن در خارج از مرزهای خاکی آن کشور است. این روزنامه در پایان می افزاید: روسیه بعد از گذشت چهل سال به شهر سیدی-بارانی باز خواهد گشت.
واقعیت این است که در زمان اتحاد جماهیر شوروی در آنجا یک پایگاه دریایی-هوایی وجود داشت.
تا سال 1972 نیروی دریایی شوروی از این بندر مصر در سواحل دریای مدیترانه با هدف نظارت بر اقدامات نیروهای دریایی-نظامی آمریکا در منطقه استفاده می کرد. ولی هرگز از این پایگاه به منظور حمله به گروههای تروریستی بین المللی استفاده نشده بود.