حدود 6 ماه پیش «سعد الحریری» با آنکه در انتخابات پارلمانی لبنان با ناکامی مواجه شد اما با کسب حمایت اکثریت پارلمان از سوی رئیس جمهوری لبنان مجدداً به عنوان نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه معرفی شد.اما به دلیل اختلاف گروه های لبنانی بر سر سهمیه ها و ترکیب کابینه و سیاست وقت گذرانی شخص سعد الحریری، این ماموریت به سرانجام نرسیده است.
پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی، با توافق معروف به سایکس - پیکو میان انگلیس و فرانسه کشورهای امروزی سوریه و لبنان تحت قیمومت فرانسه قرار گرفتند و تحت نظارت آن قانون اساسی این کشورها نوشته شد.در 22 نوامبر سال 1943 پس از مبارزات لبنانی ها، فرانسه سرانجام استقلال لبنان را به رسمیت شناخت، بدین ترتیب همه ساله این روز به عنوان «عید استقلال» در لبنان گرامی داشته می شود.
لبنان در حالی هفتاد و پنجمین سالگرد استقلال خود را جشن می گیرد که هنوز جلوگیری از مداخله خارجی واستقلال یکی از دغدغه های اصلی مردم و نخبگان سیاسی لبنانی است.گرچه استقلال از قیمومت فرانسه رویدادی مهم و تاریخی در لبنان بود اما این پایان دخالت های خارجی در این کشور نبود.
طی دهها سال بعد این کشور شاهد مداخله های مستقیم و غیرمستقیم رژیم ها و قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای بود. اشغال لبنان از سوی رژیم صهیونیستی در سال 1982 که 18 سال به طول انجامید مهمترین و پیچیده ترین و خونبارترین نوع حضور خارجی ها در این کشور پس از استقلال بود.
هرچند که در نهایت در سال 2000 با مقاومت مردمی، رژیم صهیونیستی سرانجام مجبور به عقب نشینی از لبنان شد. لبنان به داشتن تنوع طایفه ای و تقسیم قدرت بین طوائف مختلف معروف است. این ویژگی باعث شده بسیاری از طوائف برای حفظ قدرت و تاثیرگذاری خود میل به تکیه به قدرت های خارجی داشته باشند و همین امر زمینه دخالت های خارجی را افزایش می دهد.
طی سال های اخیر ازعربستان سعودی به عنوان کشوری که بیشترین مداخله و فتنه گری را در فضای سیاسی لبنان داشته یاد می شود. با توجه به پیشینه مداخلات عربستان و تحت تاثیر القائات عربستان قرار داشتن سعد حریری است که در شش ماه که از ماموریت وی برای تشکیل دولت لبنان میگذرد، همچنان نخست وزیر بجای عمل به مسولیتش و معرفی کابینه به اتهام زنی و فرافکنی ناکامیهایش مشغول است.
در آخرین اقدام، سعد حریری در کنفرانسی مطبوعاتی باز هم بجای سخن گفتن از پیشرفتهایش در تشکیل کابینه با زدن اتهامات واهی، حزبالله لبنان را مانع تشکیل کابینه معرفی کرد و مدعی شد تحت فشار، دولت تشکیل نمیدهد.
این مواضع سعد حریری با واکنش انتقادی مطبوعات لبنانی مواجه بوده است و رسانه های لبنانی نوشتند که سعد حریری بدون اشاره به کارشکنیهای عربستان از یکسو و سهم خواهیهای زمان بر سمیر جعجع و ولید جنبلاط از طیف های سیاسی همسو خود از سوی دیگر در خلال ماههای گذشته و با ادعای مانع تراشی حزبالله در امر تشکیل کابینه کوشید تا مسئولیت ناکامی در تشکیل کابینه را از خود و دیگران در این مساله دور کرده و بر گردن جبهه پیروز در انتخابات بیندازد؛ این درحالی است که شخص حریری بهتر از هرکس باور ناپذیر بودن این ادعاها را باور دارد.118/112
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتر بخوانید:
لبنان در انتظار پارلمان جدید/ تحلیل
آغاز دوره پارلمان جدید لبنان، مرحله مهم چینش قدرت/ تحلیل و ویدئو