در این راستا اعضای گروه لیما شامل وزرای خارجه کانادا، شیلی و پرو، همراه با اعضای گروه بین المللی تماس شامل "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه پرتغال و اروگوئه، در مقر سازمان ملل در نیویورک دیدار و درباره اوضاع ونزوئلا گفت وگو کردند.
این نشست به دنبال تصمیم هر دو گروه مبنی بر افزایش تماس ها به منظور کمک به یافتن راه حل سیاسی برای بحران ونزوئلا برگزار شد. شرکت کنندگان در این نشست در این باره اتفاق نظر داشتند که در حالی که این راه حل باید ونزوئلایی باشد، با توجه به تاثیرات منطقه ای این بحران، کشورهای منطقه و جامعه بین المللی نیز در به اصطلاح حمایت از بازگشت سریع دموکراسی به ونزوئلا باید نقشی مهم ایفاء کنند.
پس از نشست مشترک گروه لیما و گروه بین المللی تماس بیانیه مشترکی درباره راه کارهای پایان بخشیدن به اوضاع بحرانی ونزوئلا منتشر شد.
با این حال این بیانیه به طور آشکار رویکرد جانبدارانه ای داشته و از خواسته های مخالفان ونزوئلایی به رهبری "خوان گوایدو" حمایت کرده است.
در این راستا گروه لیما و گروه بین المللی تماس بر برگزاری انتخابات جدید که از آن تحت عنوان انتخابات آزاد و عادلانه نام برده حمایت کرده و در عین حال از مجلس ملی دموکراتیک حمایت و بر ضرورت برقراری مجدد آن و نیز اختیارات این مجلس و نیز آزادی تمام زندانیان سیاسی تاکید کرده است.
این خواسته ها در واقع از خواسته های اصلی مخالفان بوده و به همین دلیل قبلا از جانب دولت چپگرای ونزوئلا رد شده است.
اعضای گروه لیما و گروه بین المللی تماس همگی از شرکای آمریکا و دارای دیدگاه ها و خواسته هایی مشابه خواسته های واشنگتن درباره بحران ونزوئلا هستند.
بدین ترتیب آنها به جای اینکه خواهان ایفای نقش به عنوان میانجی بی طرف باشند، عملا در راستای اهداف آمریکا ایفای نقش می کنند.
"فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اوایل مه 2019 اعلام کرد، گروه بینالمللی تماس تحت حمایت اتحادیه اروپا اقداماتی را در راستای برقراری ثبات در ونزوئلا انجام می دهد.
آمریکا و متحدانش در آمریکای لاتین و اروپا، "خوان گوایدو" را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت شناخته و از آن هنگام تاکنون، واشنگتن تلاش خود را معطوف به افزایش فشارهای اقتصادی علیه ونزوئلا و تشویق ارتش این کشور به پیوستن به مخالفان و انجام کودتا کرده است. با این همه تلاش های واشنگتن با شکست آشکار همراه بوده است.
مخالفت های بین المللی با رویکرد مداخله جویانه و براندازانه غربی ها به ویژه آمریکا در قبال ونزوئلا همواره ابراز شده است.
روسیه به عنوان یکی از متحدان دولت چپگرای ونزوئلا و حامیان مهم مادورو، بارها تاکید کرده که مداخله خارجی و اقدامات یک طرفانه در ونزوئلا را قابل قبول نمی داند و بر لزوم پایبندی به اصول و قوانین بین المللی تأکید می کند. در این راستا مسکو خواهان گفت وگوی مستقیم بین دولت ونزوئلا و مخالفان بدون مداخله کشورهای خارجی است. به گفته سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه، مسکو به لزوم آغاز گفت و گو در ونزوئلا بدون هیچ گونه پیش شرطی در شرایط کنونی تکیه می کند و امکان آغاز گفت و گو در ونزوئلا وجود دارد.
بدین ترتیب درحالی که آمریکا و شرکای آمریکای لاتین و اروپایی آن با استفاده از شیوه های مختلف ازجمله راه کارهای سیاسی در راستای تحقق اهداف و خواسته های مخالفان وابسته به واشنگتن تلاش می کنند، اما کشورهای حامی "مادورو" مانند روسیه و چین از پیشبرد مذاکرات مستقیم بین دولت ونزوئلا و مخالفان و یافتن راه حلی برای پایان دادن به مناقشه کنونی در ونزوئلا حمایت می کنند.
نویسنده: سید رضامیرطاهر
117/118
بیشتر بخوانید:
رایزنی گروه لیما و گروه تماس بین المللی درباره ونزوئلا
استقبال مادورو از مذاکرات صلح ونزوئلا/ تحلیل
مادورو: مذاکره، تنها راه ثبات در ونزوئلا است