«عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر عراق با بیان اینکه وظیفه ارتش و نیروهای مسلح حمایت از مردم است، تصریح کرد، فداکاریهای نیروهای مسلح عراق باعث پیروزی این کشور بر تروریستها شد.
گروه تروریستی داعش که در سال 2014 با حمایت موثر خارجی و طیفی داخلی وارد قلمرو عراق شد با آماده دیدن عرصه برای قدرتنمایی بخشهای وسیعی از مناطق شمالی و غربی این کشور را اشغال و جنایات بیشماری انجام داد.
داعشیها در روزهای نخست ورود به عراق مسیر خود را برای سیطره کامل برعراق هموار تصور میکردند، اما با هوشیاری به موقع مراجع، مردم و دولت عراق، صفوف یکپارچه و متحد در برابر داعش شکل گرفت. اتحاد مثالزدنی عراقیها به سدی نفوذناپذیر در برابر داعش مبدل شد.
در چنین فضایی بسیج مردمی (الحشد الشعبی) متشکل از گروههای مختلف عراقی است که با درخواست آیت الله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق همزمان با سقوط شهر موصل در 10 ژوئن 2014 تشکیل شد.
همکاری مشترک مردم، ارتش و دولت، عامل سرنوشتساز در تضعیف داعش و روند نابودی آن درعراق است. مسوولان عالی رتبه عراقی با نگاه واقعبینانه به تاثیرگذار بودن معادله مردم (الحشد الشعبی)، ارتش و دولت، سالهای 2017 و 2018 را موعد مرگ داعش در عراق اعلام کردند.
در سالهای اخیر شکست تروریستها در عراق رقم خورده است اما پیروزی نظامی بر تروریستها بدین معنا نیست که آنها به طور کامل نابود شدهاند. به عبارت دیگر اینکه که داعش از نظر نظامی به پایان راه خود رسیده این سئوال مطرح است که آیا عراقیها از تروریسم رها میشوند؟ یا این گروه تروریستی- تکفیری به شیوههای دیگری روی خواهد آورد و مردم عراق کم و بیش در معرض مخاطره تروریستها قرار خواهند داشت.
تحرکات گروههای اندک باقیمانده از تروریستها که به صورت پراکنده در برخی از مناطق عراق دست به عملیات تروریستی میزدند بیانگر آن است که آنان همچنان خطری برای امنیت عراق هستند بویژه آنکه آنها درصدد هستند تا با بازسازی خود به کمک حامیان خارجی خود یعنی دولتهای غربی و حکام عربی و با استفاده از خلاءهای امنیتی فضا را برای مواجه کردن عراق با موج جدید تروریسم فراهم کنند.
داعش به منظور تحت الشعاع قرار دادن شکستهایش تاکتیک روی آوردن به فاز امنیتی از طریق تشدید ترور و قتل و انفجارهای انتحاری برای ایجاد بیثباتی در عراق را در دستور کار خود قرار داده است.
تحولات عراق نشان میدهد که پیروزی نظامی بر افراطیها به منزله پایان کار نیست و باید ریشههای افراط گری خشکیده شود. درچنین شرایطی به نوعی نبرد بعدی پس از پایان دادن به داعشیها در عراق را باید نبرد اطلاعاتی دانست که صرفا" متکی به سرباز و تانکها نیست؛ بلکه به اطلاعات و مولفههای فرهنگی جهتاز بین بردن زمینههای بوجود آمدن تفکرات سلفی - تکفیری بستگی دارد.
در چنین فضایی است که ضمن خشکاندن ریشههای تروریسم با ورود به مرحله پساداعش میتوان زمینه بازسازی و توسعه اقتصادی و نوسازی سیاسی را در عراق پیش برد و این نکتهای است که نخست وزیر جدید عراق به آن اشاره داشته است. 113/120
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتر بخوانید:
کشته شدن 14 عضو «پ.ک.ک» در شمال عراق
انفجار در شمال عراق؛ 46 نفر کشته و زخمی شدند
هشدار العبادی درباره نفوذ تروریستها از سوریه بهعراق