«متیو نیمتز» میانجی گر سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفت که نتیجه مذاکرات «نیکوس کوتزیاس»، وزیر امور خارجه یونان و «نیکولا دیمیتروف»، همتای مقدونیهای وی به طرز قابل توجهی خوب بوده است.
«زوران زائف»، نخست وزیر مقدونیه نیز در راستای همین خبر روز شنبه 26 مه اعلام کرد که برای تغییر نام این کشور به منظور پایان دادن به نزاعی چند ساله با یونان آماده است تا راه را برای ورود این کشور کوچک منطقه بالکان به اتحادیه اروپا و ناتو هموار کند.
زائف «جمهوری مقدونیه ایلیندسکا» را نامی مورد قبول برای هر دو طرف دانست.
«ایلیندسکا» به معنای «روز الیاس پیامبر» است که به شورشی در سال 1903 علیه ترکان عثمانی مربوط است.
به نظر می رسد، نخست وزیر مقدونیه به دنبال استقاده از نامی برای کشورش بوده است که به نوعی تقابل با ترکیه است و کوشیده از تنش میان ترکیه و یونان برای حل اختلاف بر سر نام مقدونیه استفاده کند.
اما پیشنهاد نخست وزیر یونان واکنش منفی در یونان به دنبال داشت.
رهبران اپوزیسیون و همچنین رییس جمهوری یونان، در نشستی با حضور «آلکسیس سیپراس»، نخست وزیر این کشور نام «مقدونیه ایلیندسکا» را غیرقابل قبول دانستند.
«دیمیتریس کوتسومباس»، رهبر حزب کمونیست در اظهار نظری در این باره گفت:
"این نام نه جغرافیایی است و نه تاریخی و با توافقی که در مذاکرات دو دههای با میانجیگری سازمان ملل صورت گرفته، تضاد دارد."
دولت یونان در پایان این نشست در بیانیه ای اعلام کرد، مقدونیه بدون استفاده از این نام پیشنهادی در امور داخلی و اتخاذ آن تنها برای کاربردهای بینالمللی نمیتواند نام کشور خود را تغییر دهد و این قابل پذیرش نیست.
در واقع زوران زائف، به دنبال این است که با قرار دادن پسوندی برای نام مقدونیه برای ثبت در سازمان ملل و نهادهای بین المللی هم به خواسته دولت یونان برای تغییر نام کشورش عمل کرده باشد و هم خواسته ملی گرایان دست راستی مقدونیه برای حفظ نام تاریخی مقدونیه را مورد توجه قرار داده باشد.
اما دولت یونان از این سیاست نخست وزیر مقدونیه آگاه است و انتخاب نامی که فقط برای ثبت در نهادهای بین المللی است و در محافل سیاسی و خبری داخلی و جهان همچنان نام مقدونیه استفاده خواهد شد پی برده است. به همین دلیل با پیشنهاد نخست وزیر مقدونیه برای تغییر نام کشورش به «مقدونیه ایلیندسکا» مخالفت کرده است.
دولت یونان خواستار نامی متفاوت از استان شمالی یونان هم مرز با مقدونیه بنام مقدونیه است.
در مقابل ملی گرایان مقدونیه این نام را نشانه هویت سیاسی و تاریخی خود می دانند و بر حفط این نام تاکید دارند.
در این میان زوران زائف، به دنبال ان است که از میان این دو دیدگاه راهی برای جلب رضایت دو طرف به دست آورده و آن را به همه پرسی بگذارد تا حداقل از این طریق ملی گرایان مخالف نام کشور را به حاشیه رانده و با طرح پیوند عضویت در اتحادیه اروپا با تغییر نام کشورحمایت عمومی را به سمت خود جلب کند.
نخست وزیر مقدونیه در نخستین ابتکار برای تغییر نام کشورش در این چارچوب با ناکامی از سوی هر دو طرف هم دولت یونان و هم ملی گرایان دست راستی مقدونیه مواجه شده است.
نویسنده: مرتضی مکی
137/116
بیشتر بخوانید:
تظاهرات هزاران مقدونیه ای در مخالفت با مذاکره دولت این کشور با یونان بر سر نام مقدونیه
مقدونیه و یونان در مسیر حل اختلافی عمیق و کهنه/ تحلیل
برگزاری همهپرسی تغییر نام کشور مقدونیه/ تحلیل