حامد کرزی که به این نشست دعوت شده معتقد است: نشست صلح مسکو میتواند زمینه پایان جنگ و استقرار صلح را در افغانستان فراهم کند.
علاوه بر وی، شماری از با نفوذترین چهرههای سیاسی افغانستان از جمله محمد محقق، کریم خلیلی، عطامحمدنور، حنیف اتمرو گلبدین حکمتیار برای حضور در نشست مسکو که از روز سهشنبه و به مدت دو روز برگزار میشود، به مسکو سفر کردهاند.
با توجه به اینکه گروه طالبان گفت وگو با دولت افغانستان را نمیپذیرد، نشست مسکو برای اولین بار فرصت دیدار و گفت وگو میان نمایندگان این گروه و چهرههای شاخص و تاثیرگذار بر تحولات افغانستان را فراهم کرده است.
اگر چه دولت افغانستان با نشست مسکو مخالفت کرده و بر مدیریت مذاکرات صلح از طریق دولت کابل تاکید دارد اما شرکت کنندگان در نشست مسکو که از طیفهای مختلف قومی، سیاسی و حتی جهادی هستند امیدوارند گفت وگوهای رو در رو بین طرفین درگیر در بحران افغانستان به ایجاد شرایط لازم برای گفت وگوهای دولت کابل با طالبان منجر شود. چرا که در نهایت این دولت افغانستان است که باید توافقنامه صلح با طالبان را امضاء کند.
«احسان طاهری» سخنگوی شورایعالی صلح افغانستان در این باره میگوید: «شورای عالی صلح افغانستان همواره از طالبان خواسته است به ندای صلحخواهی مردم این کشور احترام بگذارد و آمادگی خود را برای مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان علام کند.»
اگر چه آمریکا سیاست گفت وگوی مستقیم با طالبان را دنبال میکند و اخیرا شش دور مذاکرات آنها در دوحه قطر نیز برگزار شد اما جمهوری اسلامی ایران و روسیه همواره تلاش کردهاند تا طالبان را برای گفت وگوهای بینالافغانی بخصوص با دولت کابل متقاعد کنند.
دعوت از برخی مقامات ارشد طالبان برای سفر به ایران در رویکرد این گروه برای نشستن پشت میز گفت وگو با سایر جریانها و شخصیتهای سیاسی افغانستان تاثیر مهم و تعیین کننده داشته است.
این بدان معناست نشست مسکو برآیند همه تلاشهای منطقهای برای کمک به پیشبرد روند صلح در افغانستان است.
«وحید مژده» کارشناس مسائل افغانستان در گفت وگو با رادیو دریبرونمرزی صدا و سیما در این باره گفت: «کشورهای همسایه افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران، بدون تردید نقش سازندهای در حل مشکلات افغانستان ایفا میکنند. بنابراین باید از آنها در روند مذاکرات صلح بیشتر کمک گرفت.»
در هر حال، طالبان نیز به این نتیجه رسیده است که نه فقط مردم افغانستان از جنگ خسته شدهاند، بلکه این گروه دیگر نمیتواند از طریق زور و ادامه خشونتهای خونین قدرت را در کابل تصاحب کند.
به گفته برخی از تحلیلگران نزدیک به طالبان در افغانستان، این گروه نیز به انتخابات و تاثیر آن برای کسب قدرت پیبرده است و بدون تردید انتخابات آتی ریاست جمهوری افغانستان که در تابستان سال 98 برگزار خواهد شد، فرصت بسیار مناسبی را برای رقابت گروهها و احزاب مختلف برای همکاری و همگرایی در عرصه سیاسی افغانستان فراهم کرده است و طالبان نیز با پیوستن به روند صلح میتواند از این فرصت برای مشارکت سیاسی و حضور در ساختار قدرت استفاده کند.
135/120
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
واکنش طالبان به نشست بینالافغانی در روسیه
آمادگی طالبان برای مذاکره با احزاب افغانستان
ابهام در نتیجه نشست صلح افغانستان در مسکو/ تحلیل
آمادگی طالبان برای مذاکره با احزاب افغانستان