لبنان دیروز جمعه 25 اکتبر بار دیگر شاهد تظاهرات مردمی بود، تظاهراتی که در اعتراض به وضعیت معیشتی در این کشور برگزار شد.
"سید حسن نصرالله" روز گذشته ابعاد این اعتراض ها را در سخنرانی خود تبیین کرد.
نخستین بعد اعتراض های لبنان از دید سید حسن نصرالله، فراحزبی و فرامنطقه ای بودن آن است.
این اظهار نظر دبیرکل حزب الله لبنان بدین معنا است که اعتراض ها در لبنان، دولت یا جناح خاصی را هدف قرار نداده است بلکه ماهیت مردمی دارد که از درون آن نیز باید تامین شدن مطالبه های مردمی بیرون آید.
به همین دلیل سید حسن نصرالله معتقد است که اعتراض ها در لبنان دستاوردهای مثبت زیادی داشته که باید از این دستاوردها حمایت شود.
در واقع، سید حسن نصرالله نگاه تهدیدمحور به اعتراض ها ندارد بلکه آنرا فرصتی برای شنیدن صدای مردم می داند.
دومین بعد سخنان سید حسن نصرالله درباره اعتراض های لبنان، لزوم حفاظت از این اعتراض ها است.
حفاظت از اعتراض ها به این معنا است که به احزاب و جریان های سیاسی اجازه داده نشود سوار بر موج اعتراض شده و تظاهرات مسالمت آمیز مردمی را به سمت مطالبه های سیاسی خود هدایت کنند.
این تفاوت بارز اعتراض ها در لبنان با عراق است زیرا در عراق تلاش برخی جریان ها بر این است که اعتراض ها را از وجه مردمی خارج کرده و منافع سیاسی احزاب بر وجه مردمی اعتراض ها غلبه کند.
سید حسن نصرالله در این خصوص گفت: «ما از معترضان در لبنان خواستیم که به احزاب اجازه ندهند بر موج اعتراض های مردمی سوار شده و از آن سوء استفاده کنند.»
این شاخصه مهم اعتراض ها عامل تاثیرگذاری است که سبب شد تظاهرات در لبنان به سمت خشونت های خیابانی کشیده نشود و مطالبه های مردمی در آن برجسته باشد.
سومین بعد سخنان سید حسن نصرالله درباره اعتراض ها در لبنان، هوشیاری در مقابل نفوذ بازیگران خارجی و وابستگان آنها در داخل است.
لبنان کشوری کوچک، اما بازیگری مهم در منطقه غرب آسیا است.
تحولات داخلی لبنان به خصوص موقعیت حزب الله برای بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای اهمیت زیادی دارد.
محور عربی (عبر) غربی تلاش زیادی انجام می دهد تا اعتراض ها در لبنان به ضدیت با حزب الله تبدیل شود.
بر این اساس، فضاسازی هایی علیه حزب الله در جریان اعتراض ها انجام شد، اما الگوی رفتاری سید حسن نصرالله خنثی شدن این فضاسازی ها را در پی داشته است.
دبیرکل حزب الله لبنان ضمن حمایت از تظاهرات مردمی، بر مسئولیت پذیری دولت و همه مقامات در مقابل معترضان تاکید کرد.
در همین حال، سید حسن نصرالله تلاش زیادی انجام داد تا این اعتراض ها به خلاء قدرت در لبنان که یکی از آسیب های جدی این کشور در سال های اخیر بود، منجر نشود.
بر این اساس، وی در سخنرانی روز گذشته خود بار دیگر تاکید کرد که حزب الله با استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام موافق نیست.
چهارمین بعد سخنان سید حسن نصرالله درباره اعتراض ها در لبنان، لزوم گفتگوی معترضان با دولت همزمان با پیگیری اعتراض ها است.
در واقع، از دید سید حسن نصرالله برگزاری تظاهرات پی در پی پاسخگوی مطالبه های مردمی نخواهد بود بلکه همزمان با تظاهرات باید معترضان با دولت گفتگو نیز کنند.
نکته پایانی اینکه، الگوی رفتاری سید حسن نصرالله در قبال اعتراض ها در لبنان سبب شد از یک سو این اعتراض ها منحرف نشود و از سوی دیگر مورد بهره برداری قرار نگیرد و ماهیت مردمی و فراحزبی آن حفظ شود. 138/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
سید حسن نصرالله: همه باید از دستاوردهای تحرکات مردمی حفاظت کنند/ با سقوط دولت مخالفیم