ایران پرس- همزمانی احتمالی همه پرسی و انتخابات اروپایی در فرانسه حتی وزرای دولت «امانوئل مکرون» را دچار اختلاف نظر کرده است.

روزنامه «لوژورنال دو دویمانش» روز دوشنبه گزارش داد؛ «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه تصمیم گرفته‌است برای پایان دادن به بحران جلیقه زردها، 26 ماه مه، همزمان با انتخابات اروپایی همه پرسی برگزار کند.

پایگاه اطلاع رسانی هافینگتون پست در گزارشی از انتقاد مخالفان و اختلاف نظر وزرای دولت فرانسه در پی انتشار خبر همزمانی انتخابات اروپایی و همه پرسی برای خروج این کشور از بحران خبر داد.

این رسانه فرانسوی نوشت: حتی وزرا کابینه دولت فرانسه نیز در درستی همزمانی این دو رای گیری تردید دارند.

«ژان – ایو لو دریان» وزیر امور خارجه و یکی از با نفوذترین اعضای دولت فرانسه با برگزاری همه پرسی و انتخابات اروپایی در یک روز مخالفت کرد.

«ادوار فیلیپ» نخست وزیر فرانسه دیروز وارد عمل شد و تاکید کرد که برگزاری همزمان همه پرسی و انتخابات اروپایی هنوز در دستور کار دولت قرار نگرفته است.

پیشنهاد برگزاری این همه پرسی از سوی گروهی از حزب جمهوری در حرکت (حزب حاکم) مطرح شد و مورد پسند الیزه قرار گرفته است.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه برای بیان تردید خود (در برگزاری همه پرسی همزمان با انتخابات اروپایی) در روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگاران خاطر نشان کرد: "مسئله همه پرسی یکی از سوژه هایی است که مورد بحث قرار خواهد گرفت و باید در باره آن فکر کرد."

به نظر می رسد که همزمانی این دو رای گیری برای «مارک فِسنو» وزیر مشاور در امور پارلمانی مسئله نگران کننده ای نیست.

مارک فسنو دیروز دوشنبه در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی «لوپینیون» خاطر نشان کرد: "این اولین باری نیست که دو انتخابات همزمان برگزار می شود."

وی افزود: "مسایلی وجود دارند که فاصله زیادی از یکدیگر ندارند و باید توجه داشت که می توان برخی مسایل را همزمان مطرح کرد. من فکر می کنم که می توان بحث های اروپایی و مباحثاتی که بیشتر ملی هستند و با همه پرسی مرتبط هستند را در کنار هم مطرح کرد."

مخالفت ژان – ایو لو دریان

اما مشکل کجاست؟ شمار زیادی از وزیران بانفوذ دولت با ایده برگزاری همزمان این همه پرسی ملی با انتخابات اروپایی مخالفند؛ چرا که بیم آن دارند این اقدام انتخابات اروپایی را تحت الشعاع قرار بدهد.

ژان – ایو لو دریان وزیر امور خارجه که معمولا مواضع سیاسی محتاطانه ای اتخاذ می کند در مصاحبه با شبکه «فرانس انتر» France Inter در این خصوص گفت: "مسایل اروپایی به اندازه کافی مهم هستند و همه پرسی چیز دیگری است؛ این یک مسئله ملی است. من فکر نمی کنم که بتوان این دو مسئله را در کنار هم قرار داد و ادغام کرد"

قبل از دریان، «ناتالی لوآزو» وزیر امور اروپایی که فعالانه برای برگزاری انتخابات اروپایی به نفع حزب جمهوری در حرکت تلاش می کند، نسبت به درستی برگزاری همزمان این دو رای گیری ابراز تردید کرده بود.

وی گفته بود: "امیدوارم در روز 26 ماه مه (روز برگزاری انتخابات اروپایی در فرانسه) فقط مسئله اروپا مطرح باشد."

ناتالی لوآزو در سوم ماه فوریه در پیامی توییتری تاکید کرد: "ایده برگزاری همه پرسی در روزی که انتخابات اروپایی برگزار می شود، ایده ای نارس است. 

این تردید در پارلمان و در بین نمایندگان حزب حاکم نیز مشاهده می شود. این در حالی است که سرمنشاء ایده برگزاری همه پرسی چند محوری، در پارلمان و توسط همین نمایندگان مطرح شده است.

مخالفت مخالفان با «مانور سیاسی»

اردوگاه مخالفانی که طرفدار اروپا هستند از سناریوی برگزاری احتمالی انتخابات اروپایی و همه پرسی به طور همزمان بسیار بد استقبال کردند.

«مانون اوبری» مسئول انتخابات اروپایی در حزب «فرانسه مستقل» دولت را متهم کرد که قصد دارد با فریبکاری مباحثات اروپایی را تحت الشعاع قرار بدهد. اوبری از این که دولت از پیش مسایل اقتصادی و اجتماعی را از محورهای مطرح شده در همه پرسی احتمالی حذف کرده، ابراز تاسف کرد.

احزاب اروپا ستیز و احزابی که با اروپا میانه چندانی ندارند، نیز دورنمای برگزاری همه پرسی همزمان با انتخابات اروپایی را انحراف سیاسی توصیف می کنند. 

مترجم: علیرضا فراهانی

116/118

بیشتر بخوانید:

همه‌پرسی؛ فرانسه از بحران خارج نمی‌شود

شورای اروپا: سطح بالای تنش در فرانسه باعث نگرانی است