«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه طی اظهاراتی در آنکارا با بیان ترکیه در حال حاضر درگیر مبارزه با گروههای تروریستی مانند فتحالله گولن، داعش و حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) است، گفت اکنون نیز برخی تلاش میکنند یک محاصره تروریستی بر ترکیه اعمال کنند.
«اردوغان» همچنین در واکنش به آنچه در شمال عراق می گذرد گفت که اربیل مسئول هرقطره خونی است که ریخته شود.
وی همچنین درنیم نگاهی به مسائل داخلی ترکیه عنوان کرد که کودتاچیان دیگر روشنایی روز را نخواهند دید.
«رجب طیب اردوغان» با اشاره به اینکه آنکارا هیچ طمعی به خاک سوریه یا عراق نداشته و با کُردها نیز مشکلی ندارد؛ تاکید کرد هدف ترکیه، کسانی هستند که به گروههای تروریستی میدان میدهند.
رئیس جمهور ترکیه همچنین در تشریح اقدامات انکارا علیه منطقه شمال عراق و استان اربیل و از جمله مسدود شدن مرزهای این کشور با منطقه کردستان عراق، حزب اتحاد دموکراتیک سوریه را هم ردیف (پ.ک.ک)، سازمانی تروریستی توصیف کرد و گفت که ما می خواهیم مردم منطقه شمال عراق نتیجه اقدامات دولتشان را ببینند و اقدام به محاکمه آن کنند.
در اینکه ترکیه همه پرسی جدایی منطقه شمال عراق از این کشور را تهدید امنیتی و ملی علیه خود می داند تردیدی نیست، چنین نگرشی ترکیه را ناگزیر از برخی اقدامات به گفته مقامات انکارا، تنبیهی علیه این منطقه و رهبران کرد شمال عراق کرده است.
بویژه که اکنون ترکیه در قبال رفتار دولت مرکزی بغداد علیه بخش کردنشین و شمالی این کشور موضع حمایت از دولت عراق را اتخاذ کرده و از عملیات نیروهای عراقی در کرکوک دفاع می کند.
ترکیه البته با عملیات نظامی در شمال عراق و اقدامات تنبیهی علیه اربیل سعی کرده حلقه محاصره میدانی و عرصه سیاسی علیه کردهای عراقی را تنگ کند.
اما واقعیت آن است که اکنون علاوه بر نگرانیهای امنیتی ناشی از جدایی شمال عراق در پی همنوایی وهمسویی با کشورهای منطقه و بازیگران بین المللی در محکومیت همه پرسی جدایی طلبی در شمال عراق است.
بدون توجه به رفتار حمایتی که تا پیش از این از کردهای شمال عراق علیه دولت مرکزی بغداد داشت.
فرافکنی های «اردوغان» برای تسلط بر اوضای داخلی
با وجود این به نظر میرسد اظهارات اردوغان علاوه بر اینکه حاکی از نگرانی های انکارا از تهدیدات امنیتی، اقتصادی ملی و اجتماعی جدایی کردهای عراق از این کشور است حاکی از نیم نگاه فرصت طلبانه به مدیریت بحران داخلی از رهگذر فرافکنیهای معمول در رفتار وگفتار ونیزنحوه کشور داری سالهای اخیر در این کشور است.
بویژه که اظهارات اردوغان پس از تصمیم شورای امنیت ملی این کشور در تمدید حالت فوق العاده در ترکیه و تصویب این تصمیم در پارلمان این کشور مطرح شده است.
در واقع پاسخ اردوغان به انبوه مشکلات اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و روانی جامعه ترکیه تاکید چند باره وی به درگیر بودن دولت آنکارا با تهدیدات داخلی و خارجی است.
کشورداری به سبک «رئیس جمهور ترکیه»
دشمن هراسی ومعرفی نیروهای اجتماعی ترکیه در ردیف گروههای تروریستی بعنوان عوامل تهدید خارجی به تاکتیک کشورداری و دولتمداری و حکومت در ترکیه در سالهای اخیر بویژه دوران پس از کودتای تابستان سال گذشته این کشور تبدیل شده است.
این اظهارات اردوغان در واقع پاسخ وی به مخالفتهای شدید احزاب اپوزیسیون در تمدید اعلام وضعیت فوقالعاده در ترکیه است که با حمایت نمایندگان پارلمان حزب حاکم و حزب جنبش ملیگرا به مدت سه ماه دیگر در ترکیه تمدید شد.
به عبارت دیگر اردوغان برای مدیریت بحران پنهان در جامعه ترکیه ناگزیر است در پوشش دشمن هراسی ومبارزه باسازمانهای تروریستی به توجیه تمدید وضعیت فوق العاده در کشور و مجموعه تصمیم های سیاسی و نظامی و امنیتی مقامات آنکارا بپردازد.
از اینروست که در همسویی با اظهارات اردوغان، «بکیر بوزداغ» معاون نخست وزیر ترکیه درپارلمان اعلام کرد؛ کسانی که حامی سازمانهای تروریستی مانند فتو، پ.ک.ک و داعش هستند از تمدید وضعیت فوقالعاده ناخشنودند.
اظهاراتی که بلکه بتواند مخالفان اعلام وضعیت فوق العاده در ترکیه را در سکوت و انزوا قرار دهد و از این رهگذر فرصتی دوباره اما هر چند محدود برای دولت حزب حاکم ترکیه برای پیشبرد سیاستهای داخلی ومنطقه ای آنکارا فراهم آورد. 134/110
نویسنده : امیر حسین اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
اردوغان: گروه های داعش، گولن و پ ک ک دشمنان اصلی ترکیه هستند
نماینده ترکیه: دولت اردوغان و گروه داعش دو روی یک سکه هستند
گلوبال ریسرچ: اوباما و اردوغان، داعش را از عراق به سوریه انتقال دادند