ایران پرس- «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه (دهم ژانویه) درسخنانی ضمن هشدار به کشورهایی که از استرداد اعضای گروه گولن به ترکیه خودداری می کنند، گفت: این کشورها به قانون احترام نمی گذارند.

«رجب طیب اردوغان» گفت: کشورهای حامی گروه «گولن» درصددند با تصمیمات سیاسی، دولت ترکیه را به چالش بکشند.

وی درعین حال از نظم کنونی جهانی و به ویژه کارکرد سازمان ملل و «اقدامات» تحمیل شده از سوی اعضای دائم شورای امنیت این سازمان انتقاد و اعلام کرد: این کشورها مسئول بسیاری از ناعدالتی ها و تبعیض ها درسراسر جهان هستند.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه

صرفنظر ازاینکه این بخش از اظهارات «اردوغان» که به اصطلاح شورای امنیت سازمان ملل را به چالش کشیده است در تناقض آشکار با رویکرد ترکیه درقبال این نهاد سازمان ملل قرار دارد اما یک نکته را نباید فراموش کرد که اظهارات «اردوغان» نشانه ای از رویکرد و سیاست ابن الوقتی ترکیه در همه سالهای به قدرت رسیدن حزب حاکم عدالت و توسعه در جامعه ترکیه است گویی که تاکنون سازمان ملل و شورای امنیت، در تصمیم گیری های خود مستقل عمل کرده اند که اکنون ترکیه عدم استقلال تصمیم گیری شورای امنیت سازمان ملل را بر نمی تابد.

تصمیمات ابن الوقتی آنکارا در رابطه با واشنگتن

رییس جمهوری ترکیه فراموش کرده است در سالهای حضور این کشور به عنوان عضو غیر دائم این شورا در سازو کار تصمیم های بین المللی چه قطعنامه ها و چه آرای غیرقبولی را علیه چه کشورهای صادر کرده است.

از این موضوع گذشته، رهبری ترکیه فراموش کرده است که تا همین چندی پیش آنکارا و شخص اردوغان به عنوان مجری سیاست های آمریکا نزد محافل سیاسی کوچک و بزرگ داخلی و منطقه ای و بین المللی شناخته می شدند و اکنون که باد مخالف به پرچم روابط آنکارا و واشنگتن وزیده است فریاد ضرورت حفظ امنیت ملی سر می دهد وآمریکا را به چالش می کشد.

کشوری که دیگر افکار عمومی جهان به برکت پیروزی انقلاب اسلامی ایران، نزدیک به چهل سال است به ماهیت رفتار شیطانی آن در عرصه بین الملل پی برده است.

همه این سال ها ترکیه در جبهه غرب وآمریکا در جهت منافع انها و البته به اصطلاح منافع ملی خود جنگیده و رفتار کرده است اکنون اما این سئوال مطرح است که آیا چون نوبت چرخ اسیای رفتار شیطانی امریکا به ترکیه رسیده است، رهبری این کشور به یاد تصمیم گیری های غیر اصولی و غیر منطقی سازمان ملل و شورای امنیت و نیز پلشتی رفتار سیاست خارجی امریکا پی برده و یا اینکه قصد دارد از این رهگذر ودر پوشش انتقاد از سیاست خارجی امریکا و تصمیمات شورای امنیت برای خود و حزب متبوعش کسب مقبولیت کرده و تجارت محبوبیت کند.

«اردوغان» با انتقاد از کشورهای حامی گولن از امریکا نامی نبرده است اما کیست که نداند «گولن» در آمریکا اقامت دارد و واشنگتن تاکنون از درخواست ترکیه برای استرداد این منتقد کنونی دولت ترکیه و رفیق گرمابه و گلستان سابق آقای اردوغان  به آنکارا سر باز زده است .

ایا واقعا اظهارات هشدارگونه «اردوغان» به کشورهایی که از تحویل اعضای تحت تعقیب گروه «گولن» به دولت آنکارا خودداری می کنند و آنان را به مقابله به مثل در آینده نزدیک تهدید کرده است یک تهدید جدی است و یا سوار شدن رییس جمهوری ترکیه بر موج احساسات مردم ترکیه و ادامه سیاست پوپولیستی خود برای به اصطلاح اداره جامعه ترکیه است.

تاکنون دولت هایی که حامیان گروه گولن را به عنوان پناهنده پذیرفته اند، نظیر آلمان ویونان، ازپاسخ مثبت به درخواست های مکرر مقام های دولت آنکارا به ویژه رییس جمهوری ترکیه خودداری کرده اند.

پشت پرده هراس اردوغان از گولن

واقعیت آن است که اردوغان در ادامه اقدامات پس از کودتا دستور تعطیلی بیش از یک هزار مدرسه خصوصی منتسب به «فتح الله گولن» و اخراج معلمان را صادر کرد اما چرا وی از این مراکز آموزشی در هراس است؟

«عبدالحمید بیاتی» کارشناس مسائل سیاسی در این باره گفته است: « گولن به سبب آموزش و در اختیار داشتن مدارس متعدد هواداران زیادی را دارد، در حقیقت گولن با پرداختن به امر آموزش به عنوان یکی از ارکان مهم تفکرات خود نسلی را پرورش داده که بر اساس میل او رفتار می کنند.

گفته می شود از دید گولن آموزش امری مقدس است چراکه افراد با دانش هستند که می توانند مفید باشند به همین دلیل عمده تمرکز گولن بر ایجاد شبکه ای از مدارس، دانشگاه ها و خوابگاه های دانشجویی است که افراد را از کودکی تا بزرگسالی مورد تربیت و آموزش قرار می دهد.

این مدارس علاوه بر ترکیه، در اروپا، آمریکا، آفریقا، آسیای جنوب شرقی و از همه مهمتر در کشورهای ترک تبار آسیای مرکزی دایر شده است.

فتح الله گولن

فتح ا...گولن از دهه ۱۹۷۰، شبکه‌ای از نهادهای آموزشی، سازمان‌های غیردولتی و تجاری را ایجاد کرد و با نفوذ به نهادهای تصمیم‌گیرنده در ترکیه از جمله دادگستری، حلقه قدرت و ثروت خود را تکمیل کرد.

فعالیت‌های جنبش (یا جماعت) گولن با وجود ادعای آن‌ها بر نبود سازمان‌دهی منسجم و کار تشکیلاتی، به قدری با برنامه پیش می‌رود که اکنون مدارس و نهادهای مدنی وابسته به جماعت وی، در سراسر جهان مشغول فعالیت و ترویج آموزش‌ها و اعتقادات سیاسی - مذهبی رهبر خود هستند.

ازاین رو بیاتی بر این باور است که عمده اصلاحات اداری که دولت حزب حاکم در ساختار بوروکراتیک ترکیه انجام می ­دهد بهانه­ ای است برای تصفیه یا دست­کم چرخش کادرهای جنبش گولن در ساختار بوروکراسی دولتی ترکیه به ویژه در وزارت آموزش که برای جنبش گولن از اهمیت بالایی برخوردار است.

با توجه به آنکه اردوغان از سال ها قبل گولن را به تشکیل دولت در سایه و تلاش برای براندازی محکوم می کند جنگ قدرت برای به دست گرفتن زمام امور در ترکیه به خوبی قابل مشاهده است.

ریشه های اختلاف گولن با اردوغان

لذا به نظر می رسد یکی از دلایل تقابل «اردوغان» و «گولن» این موضوع باشد که شخص گولن احساس می­ کند آن گونه که شایسته آن بوده پاداش حمایتش از حزب حاکم عدالت و توسعه را دریافت نکرده از همین رو در تلاش است تا مراکز قدرت بیشتری را در جامعه ترکیه تصاحب کند. حال انکه گولن در مدارس خود افرادی را تربیت کرده که این افراد اکنون وارد نهادها و دستگاه های مختلف ترکیه شده اند و شاید از همین رو باشد که طی سالهای پس از کودتا بسیاری از طرفداران گولن دستگیر شده اند و شخص اردوغان برای استرداد گولن از امریکا و هواداران وی از کشورهای مختلف بی تابی نشان می دهد.134/112

نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد

بیشتر بخوانید:

اردوغان خطاب به گولن: اگر جرات داری برگرد/ گولن: اتهامات را قاطعانه رد می کنم

هشدار اردوغان به کشورهای حامی گروه گولن

اردوغان: گروه های داعش، گولن و پ ک ک دشمنان اصلی ترکیه هستند

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه
فتح الله گولن