ایران پرس- «ذاکر حسن اف» (Zakir Hasanov) وزیر دفاع جمهوری آذربایجان بار دیگر به ارمنستان هشدار داد: برای جلوگیری از جنگ، هر چه سریع تر راه عادلانه ای برای حل تنش ارضی میان دو کشور در خصوص مناقشه قره‌باغ اتخاذ کند.

ذاکر حسن اف در نشستی با حضور مقام های بلندپایه نظامی جمهوری آذربایجان تهدید کرد: اگر ایروان در اسرع وقت راه حل مناسبی مطابق با معیارها و حقوق بین المللی برای مناقشه قره باغ پیدا نکند، با قدرت سلاح ارتش جمهوری آذربایجان مواجه خواهد شد .

این نخستین بار نیست که، مقام های دولت الهام علی اف، ارمنستان را به از سر گیری جنگ تهدید می کنند.

مقام های باکو هرازگاهی با تهدید ارمنستان به از سر گیری جنگ، در واقع، فشار بر ارمنستان را تشدید می کنند.

برخی کارشناسان آذری می گویند: مقام های باکو با اعلام پی در پی تقویت نظامی ارتش در بخش سخت افزاری و تهدیدهای لفظی، در عمل فشار بر ارمنستان را تشدید می کنند.

 

به گفته این دسته از کارشناسان آذری، تصور مقام های دولت الهام علی اف این است که، ارامنه با مشاهده این فشارها، از سیاست جنگ و اشغالگری بیزار می شوند .

در شرایط جاری نیز، اوضاع اقتصادی و اجتماعی ارمنستان چندان مناسب نیست و جوانان ارمنی خواهان جنگیدن و مردن در خطوط مقدم جبهه نیستند.

در عین حال تجربه نشان داده است که، هرگاه مقام های دولت باکو، ارمنستان را به از سر گیری جنگ تهدید کرده اند، در عمل قصد جنگ نداشته اند.

با وجود این، باید گفت: تهدید وزیر دفاع جمهوری آذربایجان علیه ارمنستان در شرایطی تکرار شده است که، روسای گروه میانجی‌گر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا همچنان بر حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ تاکید دارند.

در این ارتباط  در سال گذشته میلادی، کارشناسان آذری و ارمنی احتمال بروز جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در سال 2018 میلادی را به دلیل برگزاری انتخابات در دو کشور، بعید ارزیابی کرده اند.

"ترلان ایوازاف" (Terlan Iwazov) کارشناس مسایل نظامی در این خصوص گفته است:

"درسال جاری میلادی بودجه نظامی جمهوری آذربایجان در مقایسه با سال 2017 افزایش یافته است. با وجود این، من معتقدم که در سال ۲۰۱۸ میلادی به خاطر برگزاری انتخابات، شاهد جنگ وسیع در دو کشور متخاصم نخواهیم بود. اما ، وقوع درگیری های پراکنده و ازسرگیری گفتگوهای صلح میان دوکشور اجتناب ناپذیر است".

در عین حال، این واقعیت را نباید نادیده گرفت که ، روسیه با ارمنستان برای استقرار پایگاه نظامی قرارداد 49 ساله امضا کرده است.

بر اساس این قرارداد، روسیه متعهد شده است که از مرزهای ارمنستان با کشورهای همسایه اش محافظت کند. بدیهی است که در صورت بروز جنگی دوباره، روسیه از مواضع ارمنستان حمایت خواهد کرد.

در این شرایط، خریدهای نظامی جمهوری آذربایجان و تهدیدهای لفظی مقام های دولت الهام علی اف نمی تواند به پیشبرد اهداف این کشور از جمله بازپس گیری اراضی اشغالی کمک کند.

 

با توجه به این واقعیت ها ، تهدیدهای وزیر دفاع جمهوری آذربایجان را نباید چندان جدی تلقی کرد. این تهدیدها صرفاً مصرف داخلی دارند و برای آرام کردن افکار عمومی جمهوری آذربایجان هرازگاهی مورد استفاده مقام های آذری قرار می گیرند.

140/110

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

اعلام آمادگی رئیس جمهوری ارمنستان برای دیدار با رئیس جمهوری آذربایجان 

انتقاد نخست وزیر ارمنستان از جمهوری آذربایجان/ تحلیل 

رژه نظامی در جمهوری آذربایجان و نگرانی ارمنستان

وزیر دفاع جمهوری آذربایجان، ارمنستان را به مقابله نظامی تهدید کرد