رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه، کشورهایی که از تحویل اعضای تحت تعقیب گروه فتح الله گولن به دولت آنکارا خودداری می کنند را به مقابله به مثل در آینده نزدیک تهدید کرد. وی در نشست فراکسیون حزب عدالت و توسعه در پارلمان ترکیه، خطاب به کشورهای حامی گروه گولن، هشدار داد: کشورهای حامی این گروه اعضای تحت تعقیب گولن را به این کشور تحویل دهند، در غیر این صورت به زیان آنها تمام خواهد شد.
هرچند رئیس جمهور ترکیه از کشور خاصی نام نبرده، اما می توان چنین برداشت کرد که روی سخن آقای اردوغان، آمریکا و برخی از دولت های اروپایی است . ضمن آنکه این برای نخستین بار است که اصطلاح کشورهای حامی فتح الله گولن از سوی یک مقام بلندپایه ترک به کار می رود.
اظهارات آقای اردوغان درحالی است که، تاکنون دولت هایی که حامیان گروه گولن را به عنوان پناهنده پذیرفته اند، نظیر آلمان و یونان، از پاسخ مثبت به درخواست های مکرر مقام های دولت آنکارا بویژه رئیس جمهوری ترکیه خودداری کرده اند.
به همین دلیل، کارشناسان مسائل ترکیه اظهارات اخیر آقای اردوغان را با ریسک بالا قلمداد می کنند. بویژه که بعید به نظر می رسد، مقام های دولت آنکارا در زمینه بازگرداندن فتح الله گولن و حامیانش به کشور، به موفقیتی دست یابند.
این در حالی است که، تلاش های بیش از سه سال گذشته دولت آنکارا برای بازگرداندن فتح الله گولن بی نتیجه بوده است.
دولت آنکارا در عین حال، در اقدامی تحقیرآمیز تمامی مدارک و مستندات خود را در اختیار دولت آمریکا قرار داد تا مقام های واشنگتن، فتح الله گولن را به ترکیه تحویل دهند.
با وجود درخواست های چند باره مقام های ترکیه از آمریکا و ارسال مدارک، کاخ سفید همچنان از تحویل گولن به ترکیه پرهیز می کند. این امر نشان می دهد که، از نگاه دولت آمریکا و برخی از دولت های اروپایی، درخواست های پی در پی مقام های آنکارا منطقی و قابل اجرا نیست.
نکته قابل تامل در این ارتباط این واقعیت است که، دولت ترکیه به بهانه همین تنش ها با آمریکا و برخی از دولت های اروپایی ، ضمن تغییر برخی از قوانین داخلی کشور، روابط با دولت های اروپایی را نیز با منافع حزب حاکم عدالت و توسعه تنظیم کرده است .
در این شرایط ، باید گفت : اظهارات رییس جمهوری ترکیه در ارتباط با تحویل اعضای گروه گولن در حالی است که ، مقام های دولت آنکارا همواره از کاخ سفید خواستار استرداد فتح الله گولن شده اند. در آخرین مورد از این درخواست ها، آقای اردوغان اخیراً در گفتگوی تلفنی با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، بار دیگر درخواست خود را تکرار کرد، اما واشنگتن این درخواست را نیز رد کرده است .
ناگفته نماند که، پیش از کودتای نافرجام ماه ژوئیه گذشته، از سال 2013 میلادی، فتح الله گولن رهبر معنوی نورچی های ترکیه و حامیانش به تلاش برای براندازی و تاسیس دولت سایه متهم شده بودند.
محمد فتح الله گولن واعظ، نویسنده و مدرس علوم اخلاقی و الهیات اهل ترکیه است که، در تبعیدی خودخواسته، ازسال 1999 میلادی در ایالت پنسیلوانیای آمریکا ساکن شده و زندگی می کند . وی رهبر معنوی نورچی های ترکیه و جماعتی موسوم به جماعت نور یا جماعت گولن در ترکیه است.
طی سال های گذشته و در جریان درگیری های حاکمیت ترکیه با حامیان گروه گولن، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بارها از فتح الله گولن خواست تا به میهن باز گردد. اما وی امتناع کرده است.
برخی افشاگری های علیه شخص فتح الله گولن حاکی از آن است که ، این شخصیت به ظاهر دینی در امور اقتصادی نیز در بسیاری از کشورهای جهان فعالیت دارد.
همین افشاگری نشان می دهد که فتح الله گولن در پوشش فعالیت های دینی، به فعالیت های تجاری با هدف کمک به منافع آمریکا در جهان فعالیت های عمده ای دارد.
در مجموع، باید گفت: تهدید کشورهای جهان به مقابله به مثل، صرفاً تلاش به منظور بزرگ نمایی از سوی رئیس جمهوری ترکیه است و هدف دیگری ندارد.113/111
بیشتربخوانید
چاووش اوغلو: گروه فتح الله گولن عامل قتل سفیر روسیه است
ترکیه، حکم بازداشت فتح الله گولن را صادر کرد