وزارت امور خارجه ترکیه درساعات پایانی روزشنبه (نهم سپتامبر) طی بیانیهای برای شهروندان خود در آلمان و کسانی که میخواهند به این کشور سفر کنند، هشدار جدی صادر کرد.
دراین بیانیه نسبت به آزارهای نژادپرستانه و بیگانههراسی از سوی برخی گروههای تندرو آلمانی، به اتباع ترک هشدار داده شده است.
در بیانیه وزارت خارجه ترکیه، به اتباع ترک در آلمان یا کسانی که قصد سفر به این کشور را دارند، توصیه شده است ضمن حفظ خونسردی، از بحثهای سیاسی اجتناب کنند.
شاید کمتر کسی تصور میکرد که نام گذاری رستورانی در آلمان به نام فست فود «اردوغان برگر» به نقطه عطفی برای همه اختلافات ریز و درشت میان آنکارا و برلین تبدیل شود.
اثبات ادعای برلین درباره افزایش فعالیتهای جاسوسی ترکیه در آلمان
اگر چه فعالیت این رستوران خیلی زود تحت تاثیر تهدیدها و اعمال فشار محافل و منابعی که هیچ وقت اصالت آنها مشخص نشد، متوقف شد، اما این ادعای دولت برلین را ثابت کرد که فعالیتهای جاسوسی ترکیه در آلمان به شدت افزایش یافته است.
آگاهی و تسلط بر رفتار شهروندان ترک که اکنون تابعیت آلمان را نیز از آن خود کرده بودند، علت این ادعای نهادهای امنیتی آلمان پیش از همه پرسی اصلاح قانون اساسی ترکیه بود.
ادعایی که سبب تاکید ترکیه بر بازخوانی پرونده شبکه تلویزیونی «ان.دی.آر» آلمان شد که طی آهنگی دو دقیقه ای و البته طنزآمیز، موضوع جاه طلبی و اعمال فشار اردوغان بر منتقدان و نقض آزادی بیان در ترکیه را برجسته و پخش کرده بود.
شاید "اردوغان برگر" نیز کنایه ای بود از رفتار اردوغان در مواجهه با مخالفان و منتقدان که آنان را همچون ساندویچ تحت فشارقرار داده بود.
تنشی که البته از فردای طرح موضوع حذف این برنامه تلویزیونی از شبکه "ان دی آر" با واکنش مقامات وزارت خارجه آلمان همراه بود و «ساسون شبلی» معاون سخنگوی این وزارت خانه در رابطه با اعتراض شدید ترکیه به پخش آهنگ انتقادی درباره اردوغان در آلمان، گفت: آزادی بیان و مطبوعات برای ما غیرقابل مذاکره است.
اکنون نیز ظاهرا بخشی از تیرگی روابط دوکشور به همین موضوع باز میگردد؛ جایی که به زعم مقامات برلین، ترکیه با نادیده گرفتن حقوق تعدادی از شهروندان آلمان و صرفا به دلیل فعالیت های رسانه ای آنها، ایشان را بازداشت و مورد محاکمه قرار داده است.
سابقه طولانی جنگ رسانه ای آلمان و ترکیه
جنگ رسانه ای میان دو کشور البته سابقه ای طولانی تر دارد، جایی که مجله "بیلد" آلمان با انتشار عکسی از «رجب طیب اردوغان» در مقام نخست وزیر ترکیه و ارائه تصویری از وی شبیه به «آدلف هیتلر»، وی را یک دیکتاتور خواند.
رفتاری که با مقابله به مثل روزنامه "تقویم" چاپ ترکیه همراه بود و این روزنامه هم با انتشار عکسی از «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان، او را یک نئونازی معرفی کرد.
صرفنظر از پیشینه همه این اختلافات و جنگ رسانه ای دوکشور اکنون به نظر میرسد نوبت به ترکیه رسیده است که در آستانه انتخابات سراسری آلمان، رفتار مقامات برلین درمقطع همه پرسی قانون اساسی ترکیه را تلافی کند.
بیانیه وزارت خارجه ترکیه درباره هشدار به شهروندان ترک مقیم آلمان برای دوری کردن از حضور در تجمعات مربوط به برگزاری انتخابات در همین راستا قابل ارزیابی است.
ضمن اینکه طرح احتمال تحرکات گروههای تروریستی در آستانه انتخابات سراسری آلمان، بیان کننده ضعف نهادهای امنیتی و اطلاعاتی آلمان در برقراری امنیت اجتماعی در جامعه آلمان از سوی ترکیه است که مقامات ترک با به اصطلاح ظرافت سیاسی قصد دارند نزاع بین آنکارا و برلین را دستمایه احزاب المانی برای پیروزی در انتخابات سراسری این کشور معرفی کنند؛ بویژه که گفته می شود، این احزاب پایه مبارزات انتخاباتی خود را بر اظهارات ضد ترکیهای و با هدف ممانعت از عضویت این کشور در اتحادیه اروپا قرار دادهاند.115/111
امیر حسین اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
آنکارا: اتباع ترکیه در سفر به آلمان مواظب حمله نژادپرستان باشند
ادامه تنش میان ترکیه و آلمان/ اردوغان: آلمان به تروریستها کمک میکند
مرکل: آلمان در روابط خود با ترکیه تجدید نظر می کند