ایران پرس- مشاور امنیت ملی افغانستان در خصوص پیوستن سرکردگان گروه طالبان به گروه تروریستی داعش در این کشور هشدار داد.

«حمدالله محب» در گفت وگو با شکبه فاکس نیوز گفت، در صورتی که روند صلح افغانستان فراگیر نباشد و نتواند تمام گروه طالبان را متحد کند، پیش بینی می شود که بسیاری از سرکردگان این گروه به داعش خواهند پیوست.

مشاور امنیت ملی افغانستان در عین حال متذکر شد که بسیاری از سرکردگان گروه طالبان نمی‌خواهند به روند صلح در کشور بپیوندند.

علیرغم درخواست دولت افغانستان برای از سرگیری مذاکره با گروه طالبان، این گروه هنوز حاضر به مذاکره نشده است.

با شکست گروه تروریستی داعش درعراق و سوریه، آمریکا، غرب و برخی از کشورهای عربی منطقه بازمانده‌های این گروه تروریستی را به افغانستان منتقل کرده اند تا از آنها به نفع برنامه های منطقه ای خود استفاده کنند.

هشدار مشاور امنیت ملی افغانستان درباره احتمال پیوستن سرکردگان طالبان به گروه تروریستی داعش در این کشور ناشی از نگرانی هایی است که درباره عدم پیوستن همه رهبران و اعضای طالبان به توافق احتمالی صلح با این گروه وجود دارد.

با توجه به آنکه پس از مرگ «ملامحمد عمر» سرکرده طالبان در سال 2015 این گروه دچار انشعاب شد و دستکم دو جناح از آن جدا شدند، این احتمال وجود دارد که در صورت توافق صلح با جناح اصلی طالبان، دیگر جناح های این گروه به این توافقنامه ملحق نشوند و همچنان به جنگ در افغانستان ادامه دهند.

در صورتی که با جناح اصلی طالبان به رهبری ملا هیبت الله برای خاتمه جنگ در افغانستان و برقراری صلح توافق شود، پیوستن سرکردگان دیگر جناح های این گروه به داعش یکی از گزینه های محتملی خواهد بود که می تواند هشدار امنیتی برای این کشور باشد.

هدف اصلی پیوستن احتمالی آندسته از سرکردگان طالبان به گروه تروریستی داعش که مخالف پایان جنگ و پیوستن به روند صلح در افغانستان هستند، ایجاد ائتلافی تاثیر گذار بر روندهای امنیتی این کشور است، زیرا از نظر آنان انشعاب و چند دستگی در مقابل نیروهای دولتی افغانستان با تاکتیک های متفاوت می تواند ظرفیت آنان را بشدت ضعیف کند.

اگر چه باید توجه داشت که وجود اختلافات در مبانی ایدئولوژی و اهداف طالبان و داعش در افغانستان یکی از موانع اصلی در راه اجماع آنان برای ائتلاف سازی ضد دولت این کشور است.

«اسدالله کو‌ه‌ زاد» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان گفته است: "طالبان از نفوذ داعش در مناطق تحت کنترل خود نگران است و می خواهد مقابل قدرت گیری داعش بایستد."

با در نظر گرفتن سناریو فرضی پیوستن سرکردگان ناراضی صلح طالبان به داعش در افغانستان، سخنان چندی پیش مشاور امنیت ملی این کشور که گفته بود داعش تهدیدی استراتژیک محسوب نمی شود می تواند با تردیدهای جدی مواجه شود.  

به خصوص آنکه یک ماه پیش که محب این موضع را مطرح کرد شورای امنیت ملی افغانستان دربیانیه ای خواستار اجماع بین المللی ضد داعش در این کشور شد که این بیانیه تهدید استراتژیک این گروه را رد کرد.

با مطرح شدن سخنان جدید محب درخصوص هشدار درباره پیوستن سرکردگان طالبان به داعش این گمانه مطرح شده است که مشاورامنیت ملی افغانستان درصدد اصلاح موضع قبلی خود درباره عدم تهدید استراتژیک داعش برای این کشور برآمده است که این بار وی غیر مستقیم با طرح احتمال ائتلاف جناح ناراضی طالبان از توافق صلح با داعش، این گروه را خطری بزرگ برای افغانستان معرفی کرده است.                           

نویسنده: محمدرضا عسگری

116

بیشتر بخوانید:

نگرانی سازمان ملل از حضور داعش در افغانستان/ تحلیل

موضع مشاور امنیت ملی افغانستان درباره تهدید داعش/ تحلیل