ایران پرس- رییس مجلس سنای افغانستان درباره توافق پنهانی آمریکا با گروه طالبان هشدار داد.

«فضل هادی مسلم یار» در نشست علنی مجلس سنای افغانستان گفت: هرگونه توافق آمریکا با گروه طالبان بدون حضور دولت افغانستان مورد قبول مردم این کشور نیست و بحران آفرین خواهد بود.

رییس مجلس سنای افغانستان که به تازگی از سفر به تهران بازگشته است، افزود: توافق آمریکا با گروه طالبان، توافقی است که نه تنها به تامین صلح و ثبات منجر نمی شود، بلکه پیامد های ناگواری خواهد داشت.

وی اظهار داشت: دولت افغانستان در هشت دور مذاکرات آمریکا با گروه طالبان حضور نداشت بنابراین مردم افغانستان به مذاکرات صلح آمریکا با طالبان خوشبین نیستند.

مسلم یار تاکید کرد: دولت آمریکا باید بداند که مذاکرات صلح تا زمانی که دولت افغانستان در آن نقش نداشته باشد، نتیجه نمی دهد و باید به مردم افغانستان اجازه داده شود تا درباره مسائل ملی، خود تصمیم بگیرند.

نگرانی از توافق پنهانی آمریکا با طالبان تقریبا به دغدغه ای ملی در افغانستان تبدیل شده است و مقامات مختلف حکومتی از جمله «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور و سران گروه های سیاسی در این باره بشدت نگرانند.

برغم آنکه هشت دور گفتگو بین طالبان و آمریکا در قطر برگزار شده است اما کاخ سفید اطلاعات لازم درباره مذاکرات با این گروه را در اختیار دولت کابل قرار نداده است و همین مسئله بر نگرانی ها در افغانستان بشدت افزوده است.

اگر چه «زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان چندی پیش در دیدار با اشرف غنی درباره روند گفتگوها با طالبان با وی رایزنی کرد اما ابراز  نگرانی  رئیس جمهوری این کشور از توافق پنهانی واشنگتن با این گروه نشان داد که خلیل زاد اطلاعات کافی در اختیار اشرف غنی قرار نداده است.

به همین دلیل است که همزمان با شروع هر دور گفتگوی آمریکا با طالبان در قطر، احتمال شکل گیری نوعی توافق پنهانی بین آنان به نگرانی ها در افغانستان در این زمینه می افزاید.

با توجه به سیاست های آمریکا در هجده سال گذشته در قبال افغانستان، نگرانی درباره هر گونه توافق بین واشنگتن و طالبان تا زمانی که دولت کابل در مذاکرات آنان حضور نداشته باشد، فروکش نمی کند.

از نظر دولت افغانستان هر گونه پیشرفت در مذاکرات آمریکا و طالبان، نشانه ای از معامله کاخ سفید با این گروه بر سر منافع ملی آن کشور است که می تواند پیامدهای جبرن ناپذیری برای مردم افغانستان به دنبال داشته باشد. 

«الکساندر مانتیتسکی» دیپلمات روس در کابل در این زمینه گفت: "هرگونه توافق آمریکا با طالبان باید برای دولت افغانستان و کشورهای منطقه پذیرفتنی باشد."

این گمانه مطرح است که آمریکا برای نجات از شکست درافغانستان وعده هایی را به نیابت ازدولت کابل به طالبان بدهد که بر خلاف مصالح عمومی و امنیت ملی این کشور و حتی کشورهای منطقه باشد.  

در چنین شرایطی است که چندی پیش رئیس سنای افغانستان با اشاره به سیاست ابهام آمریکا در گفتگو با طالبان خواستار اتخاذ سیاست واحدی از سوی دولت، مردم و گروه های سیاسی درباره صلح با این گروه شد.   

این احتمال مطرح است که چنانچه وضعیت کنونی در دولت و احزاب افغانستان در پیگیری جداگانه مسئله صلح با طالبان ادامه پیدا کند، موضوع خاتمه جنگ و برقراری آتش بس دائمی در این کشور بیش از گذشته پیچیده شود.

نویسنده: محمدرضا عسگری

135/116

بیشتر بخوانید:

گزارش: هشتمین دور مذاکرات آمریکایی‌ها با طالبان

حمله گروه طالبان به مواضع نیروهای ارتش افغانستان

تشکیل هیات 15 نفره دولت افغانستان برای مذاکره با گروه طالبان/ تحلیل