«ولادیمیر پوتین» در ادامه گفت: "مقامات آمریکا فکر میکنند کشورشان از نظر سیاسی، اقتصادی و نظامی بهگونهای است که میتوانند با هر اقدامی مقابله کنند. مشکل چنین جوامعی این است که آنها فکر میکنند به اندازهای قدرتمند هستند که اگر اشتباه کنند مسئلهای پیش نمیآید."
پوتین با اشاره به مسائل و مشکلات فرا روی آمریکا و رویکرد زورمدارانه و ناکارآمدی آن تصریح کرد: "مسئله اینجاست که تعداد این مشکلات دائماً در حال افزایش است و زمانی خواهد رسید که دیگر نمیتوان از عهده حل و فصل آنها برآمد. بدین ترتیب، ایالات متحده با اطمینان کامل و با قدمهای راسخ مستقیماً همان راهی را در پیش گرفته که اتحاد جماهیر شوروی دنبال کرد."
رئیس جمهور روسیه با توجه به وضعیت کنونی آمریکا همان روند و مسیری را برای آن پیش بینی کرده که شوروی پس از جنگ جهانی دوم در پیش گرفت و در نهایت منجر به فروپاشی آن شد.
درعین حال انتقاد و هشدار پوتین متوجه رویکرد یکجانبه گرایانه و زورمدارانه آمریکا است که حتی پس از رفتن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا از کاخ سفید هم چنان در عمل از سوی جو بایدن رئیس جمهور کنونی این کشور نیز به رغم ادعاهای وی دنبال می شود و اساسا مبتنی بر استفاده از زور و تهدید دیگر کشورها و استفاده از ابزارهای فشار به ویژه اعمال تحریم ها است.
در این راستا پوتین در واکنش به تحریمهای اخیر واشنگتن علیه مسکو، اعلام کرد: "آمریکا به اشتباه فکر میکند قدرت از بین بردن تهدیدهای دیگر کشورها را دارد. این اشتباه است."
مخالفت آمریکا با چندجانبه گرایی
در واقع آمریکا در راستای ادعای خود یعنی قدرت جهانی هژمون و تاثیر گذار عملا مخالف چندجانبه گرایی بوده و تلاش می کند تا همچنان نقش مسلط خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواسته هایش به دیگر کشورها حفظ کند.
پوتین در سال 2019 در واکنش به الگوی رفتاری آمریکا در دوره ترامپ با اعلام اینکه ساختار نظام جنگ سرد از بین رفته است، تاکید کرد که رفتار آمریکا ثبات را از بین میبرد و به منزله خطری برای امنیت جهان است و برخی فشارهای اقتصادی و سیاسی علیه کشورها اعمال میشود که با قوانین بینالمللی مغایرت دارد.
مساله دیگری که برای نخستین بار از سوی رئیس جمهور روسیه مطرح شده و در واقع درباره آن هشدار داده، این است که رویکرد و رفتار آمریکا همانند شوروی است و طبیعتا تداوم چنین رویکردی منجر به فروپاشی این کشور خواهد شد، کما اینکه درباره شوروی نیز پس از هفتاد سال بالاخره این امر در سال 1991 رخ داد و منجر به پایان دوره جنگ سرد شد.
مساله کاهش تدریجی نقش و قدرت و نفوذ آمریکا در جنبه های مختلف در چارچوب موضوعی تحت عنوان «افول آمریکا» سال هاست مورد توجه اندیشمندان و تحلیلگران سیاسی قرار گرفته و در ادبیات سیاسی و روابط بین الملل مطرح شده است.
درباره این موضوع نه فقط از جانب کشورهای مخالف و رقیب آمریکا، بلکه در محافل آکادمیک و سیاسی غربی نیز بحث های زیادی صورت گرفته است.
«مصطفی خوش چشم» کارشناس مسائل آمریکا می گوید: "فروپاشی آمریکا یک موضوع یک شبه نیست بلکه روند افول آمریکا از مدتها قبل شروع شده است."
به گفته منتقدان، قدرت آمریکا چه از بعد داخلی و چه خارجی رو به افول است. در داخل آمریکا بحران های اقتصادی، اجتماعی و حتی امنیتی با توجه به گسترش تروریسم داخلی و افزایش روز افزون شکاف های نژادی و طبقاتی تشدید شده است.
در عرصه خارجی نیز روند کاهش قدرت تدریجی یا افول نه فقط در زمینه قدرت سخت یعنی قدرت نظامی و قدرت نیمه سخت یعنی قدرت اقتصادی آمریکا مصداق دارد، بلکه به گمان بسیاری از تحلیلگران، قدرت نرم آمریکا نیز دچار کاستی شده است.
اکنون پوتین با توجه به رویکردها و سیاست ها و اقدامات ناکارآمد واشنگتن این پیش بینی را مطرح کرده که ایالات متحده در نهایت به سرنوشت شوروی یعنی فروپاشی دچار خواهد شد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
پوتین: آمریکا «خیال» میکند قدرت دارد