احضار سفیر چین در لندن پس از آن صورت گرفت که "گنگ شوانگ" سخنگوی وزارت خارجه چپن گفت: "جرمی هانت" وزیرخارجه انگلیس در توهم دوران استعماری بریتانیا بسر می برد.
وی اظهارات "هانت" را شرم آور و گستاخانه خواند. "جرمی هانت" وزیرخارجه انگلیس با حمایت از معترضان در هنگ کنگ گفته بود اگر پکن به توافق اعطای خودمختاری به هنگ کنگ پایبند نباشد، با تبعات سنگینی مواجه خواهد شد.
از اواسط ماه گذشته میلادی (ژوئن) که شماری از مردم هنگ کنگ در اعتراض به لایحه استرداد مجرمان به چین دست به تظاهرات زدند مقامات انگلیسی همچون آمریکا بارها واکنش نشان داده و طرف معترضان را گرفته اند. از همین رو پکن ضمن رد و محکومیت اظهارات مقامات انگلیسی درباره پیامدهای این رفتار بر روابط دو کشور هشدار داده است.
در همین راستا "لیوشاومینگ" سفیر چین در انگلیس گفته: به نظر می رسد انگلیسی ها فراموش کرده اند که هنگ کنگ دیگر مستعمره آنها نیست و به آغوش سرزمین مادری بازگشته است.
هنگ کنگ تا سال 1997 مستعمره بریتانیا بود اما این کشور و چین قبل از پایان استعمار معاهده ای را امضا کردند که براساس آن بریتانیا هنگ کنگ را با فرمول «یک کشور - دو نظام» به چین برگرداند.
بر پایه توافق دو کشور، قرار است تا سال 2047 یعنی 50 سال پس از اجرایی شدن معاهده لندن و پکن، هنگ کنگ از درجه بالایی از خودمختاری برخوردار باشد. اختلاف کنونی لندن و پکن بیش از هر چیز به علت نوع موضع گیری انگلیس است. موضع گیری هایی که نشان می دهد انگلیس همچنان با عینک دوران استعمار به هنگ کنگ می نگرد.
به طور نمونه "بوریس جانسون" عضو ارشد حزب حاکم کنونی انگلیس که از شانس های نخست وزیری آینده این کشور هم به حساب می آید، گفته است: "مردم هنگ کنگ کاملا حق دارند که به بازگشت به سرزمین اصلی بدبین باشند و اضطراب داشته باشند؛ چرا که این موضوع می تواند باعث تضعیف حقوق آنها شود.
من از آنها حمایت می کنم و خرسندم که قدم به قدم در کنار آنها باشم."پکن نه تنها این اظهارات و نوع واکنش مقامات انگلیسی را مخالف معاهده دو کشور می داند بلکه از نظر مقامات چینی همراهی انگلیس با آمریکا در موضوع تظاهرات هنگ کنگ برای پکن غیر قابل پذیرش است.
مقامات چینی به خوبی به این نکته پی بردهاند که دولت آمریکا در دو سال اخیر با گشایش جبهه های مختلف در مقابل پکن، از هیچ فرصتی برای ضربه به چین دریغ نکرده است.
از همین رو چین در یکی دو سال اخیر بارها تلاش کرده است تا از پیوستن دیگر کشورها به رویکرد ضد چینی آمریکا جلوگیری کند. برخورد چین با کانادا در موضوع شرکت مخابراتی هوآوی نمونه روشنی است که نشان می دهد چین می خواهد کشوری را که به کارزار ضد چینی آمریکا می پیوندد، مجازات کند.
در موضوع هنگ کنگ نیز با توجه به این واقعیت که هنگ کنگ جزئی از خاک چین به حساب می آید و هم از این منظر که انگلیس در حمایت از تظاهرکنندگان هنگ کنگی با آمریکا دست به یکی کرده است، به نظر می رسد که کوتاه نیامدن انگلیس در این ماجرا هزینه های سنگینی برای لندن خواهد داشت. دولت چین در دهه های اخیر هرگاه بحث دفاع از حق حاکمیت و سرزمین این کشور مطرح بوده ، نشان داده است که قاطع و انعطاف ناپذیر است.
139/118
نویسنده: محمود بلنداختر
بیشتر بخوانید:
واکنش چین به گزارش انگلیس در مورد هنگ کنگ/تحلیل
اعتراض چین به انگلیس در مورد دخالت در امور هنگ کنگ/تحلیل