پس از انتشار گزارش شش ماهه دولت انگلیس به پارلمان این کشور و متهم کردن چین به نقض حقوق مدنی شهروندان در هنگ کنگ، دولت چین نسبت به مداخله جویی انگلیس در امور داخلی این کشور هشدار داد.

این هشدار پس از آن صادر شد که دولت انگلیس در گزارش شش ماهه به پارلمان این کشور، دولت چین را به نقض آزادی های مدنی شهروندان در هنگ کنگ متهم کرده است. سخنگوی وزارت خارجه چین در منطقه هنگ کنگ، گزارش دولت انگلیس درباره این منطقه را نقض فاحش حقوق بین الملل نیز ارزیابی کرد.

دولت محلی هنگ کنگ هم به گزارش دولت انگلیس واکنش نشان داد و این گزارش را توهین آمیز و دارای اهداف سیاسی اعلام کرد. اگر چه امریکا از اهرم تایوان برای اعمال فشار بر دولت چین استفاده می کند اما دولت انگلیس هم از اهرم هنگ کنک بر ضد دولت چین استفاده می کند؛ چرا که هنگ کنگ در گذشته بخشی از مستعمرات انگلیس بود که در سال ۱۹۹۷ به خاک چین بازگردانده شد و به صورت یک منطقه خودمختار تحت حاکمیت پکن اداره می شود.

با این حال دولت انگلیس وانمود می کند که دولت چین و دولت محلی هنگ کنگ مطابق با توافق الحاق مجدد این منطقه به چین عمل نمی کنند. «ابوالفضل ظهره وند» کارشناس مسایل بین المللی در ابن باره می گوید: "دولت انگلیس پس ار برگزیت تلاشهای خود را برای ایفای نقش منطقه ای و بین المللی لندن افزایش داده است که از جمله انها تلاش برای حضور بیشتر در شرق اسیا و به چالش کشیدن چین است.

البته در این مسیر انگلیس همچنان دنباله رو سیاستهای امریکا است و تصور می کند با حرکت در سایه امریکا می تواند موقعیت گذشته خود را بازیابی کند

به همین دلیل است که وانگ ون بین سخنگوی وزارت امور خارجه چین امریکا و ژاپن و متحدان انها را به بهانه تراشی برای تشنج زایی در منطقه شرق اسیا متهم کرد . به اعتقاد وی که سایر مقامات چین نیز بارها ان را مورد تاکید قرار داده اند امریکا و متحدانش همچنان از ذهنیت دوره جنگ سرد استفاده می کنند. از اینرو چین همواره از آمریکا و انگلیس خواسته است ضمن پایان دادن به چنین تفکری از ایجاد دشمن خیالی دست بردارند.

امضای توافقنامه نظامی میان انگلیس و ژاپن نیز نشان می دهد که دولت لندن هجمه همه جانبه ای را برضد چین آغاز کرده است و دخالت در امور داخلی هنگ کنگ نیز در همین راستا صورت می گیرد. «خزایی» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "امریکا و به تبع آن انگلیس تصور می کنند چین به زودی قدرت هژمون جهانی غرب را به چالش خواهد کشید و خود به قدرت جهانی تبدیل خواهد شد. از این رو امریکا و انگلیس مدام با طرحها و ایده های جدید درصدد به چالش کشیدن چین و در همان حال محدود کردن آن در مرزهایش هستند."

در هر حال، از دیدگاه دولت چین امریکا و انگیس با نگاه از عینک سیاسی به مسایل دو جانبه و منطقه ای، مدام در حال تنش زایی هستند و این در حالی است که سیاست اصولی چین توسعه متوازن روابط و کمک به تقویت صلح جهانی است.

تلاش امریکا و انگلیس برای تقویت قدرت نظامی ژاپن در واقع تقویت اتحاد خود بر ضد چین است که می تواند پیامدهای خطرناکی برای منطقه داشته باشد. هنگ کنگ با بیش از ۷ میلیون و ۲۳۰ هزار نفر جمعیت یکی از مهم‌ترین بازارهای مالی و تجاری آسیا به‌شمار می‌رود.

از این رو انگلیس و آمریکا براین تصور هستند که با ایجاد مزاحمت در حکمرانی چین بر هنگ کنگ می توانند بر روند اقتصادی چین و استفاده از ظرفیتهای این منطقه خلل وارد کنند این در حالی است که دولت چبن با صبر و شکیبایی و رصد کامل سیاستهای امریکا و انگلیس موفق به خنثی کردن انها شده است. این موضوع بیش از پیش واشنگتن و لندن را عصبانی می کند به گونه ای که هیچ لحظه از خصومت و تتش زایی با چین دست برنمی دارند.

/118

نویسنده: مجید وقاری