ایران پرس- وزارت خارجه ترکیه در واکنش به آغاز همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق، اعلام کرد: آنکارا این همه‌پرسی را غیرقانونی می داند و به رسمیت نمی شناسد  .

وزارت امور خارجه ترکیه صبح روز دوشنبه 25 سپتامبر با انتشار بیانیه ای، برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق را بی ارزش و فاقد اعتبار دانست.

در بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه همچنین تصریح شده است که چنانچه برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق اقداماتی را در پی داشته باشد که امنیت ترکیه را هدف قرار دهد، آنکارا همه تدابیر لازم را اتخاذ خواهد کرد.

برغم مخالفت های منطقه ای و بین المللی و همچنین مخالفت قاطع دولت مرکزی بغداد با برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق، این همه پرسی از صبح امروز (دوشنبه - 25 سپامبر) آغاز شده است.

در ارتباط با برگزاری همه پرسی جدایی در منطقه کردستان عراق، دیدگاه های مخالف متفاوتی در این منطقه ابراز شده است که همگی حاکی از اقدام قابل تامل رهبران فعلی کُردها برای برگزاری همه پرسی جدایی از عراق است.

این همه‌پرسی از طریق نهاد قانون‌گذاری منطقه کردستان عراق انجام نمی‌شود

«عدنان عثمان» کارشناس سیاسی و از اعضای حزب معارض «التغییر» در این ارتباط گفته است:

"این همه‌پرسی از طریق نهاد قانون‌گذاری منطقه کردستان عراق انجام نمی‌شود؛ زیرا پارلمان محلی این منطقه تقریبا از ۲ سال پیش تعطیل است و اشکالی که درباره برگزاری همه پرسی مطرح است مربوط به زمان و طرف برگزار کننده آن است."

«عبدالله ورتی» سخنگوی جنبش اسلامی منطقه کردستان عراق هم بر این باور است که:

"هدف از این همه پرسی، اتحاد و همبستگی صفوف کُردها و حل اختلاف ها میان طرف های درگیر با یکدیگر بر سر قدرت در پارلمان محلی منطقه کردستان عراق و از سرگیری فعالیت این پارلمان است."

ناگفته نماند که طی روزهای گذشته تمامی مقام های نظامی و غیرنظامی ترکیه و همچنین رئیس جمهوری این کشور مخالفت خود را با برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق اعلام کرده اند.

نگرانی دولت آنکارا از تلاش های تجزیه طلبانه در استان های کردنشین در منطقه

این مخالفت های همگی نشان دهنده نگرانی دولت آنکارا از تلاش های تجزیه طلبانه در استان های کردنشین در منطقه است.

باور رهبران دولت آنکارا این است که در صورت تجزیه منطقه کردستان عراق، سایر مناطق کردنشین نظیر مناطق جنوبی و جنوب شرقی ترکیه نیز به تجزیه این کشور اقدام خواهند کرد. جمعیت غالب در مناطق جنوبی و جنوب شرقی ترکیه با کُردها است.

در واقع، بیش تر از یک چهارم از جمعیت ترکیه را کُردها تشکیل می دهند.

بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده در سال 2012 میلادی، کُردها بیش از 25 میلیون نفر از جمعیت 80 میلیون نفری ترکیه را در اختیار دارند.

کُردها همچنین بزرگترین اقلیت در ترکیه هستند و به همین دلیل است که رهبران دولت آنکارا برگزاری همه پرسی جدایی در منطقه کردستان عراق را برای ترکیه مخاطره آمیز قلمداد می کنند. ضمن آن که تنش های جاری میان حاکمیت آنکارا با حزب کارگران کردستان ترکیه(پ ک ک) موجب شده است که نگرانی مقام های این کشور تشدید شود.

بویژه که در صورت الگوبرداری کُردهای ترکیه از کُردهای عراق، احتمال تجزیه ترکیه نیز وجود خواهد داشت.  

نویسنده: محمدعلی طالبی

133/110

بیشتر بخوانید:

تظاهرات در استان دیاله در مخالفت با همه‌پرسی در کردستان عراق/ تعویق جلسه پارلمان کردستان عراق

چالش‌های پیش روی همه پرسی کردستان کردستان

هیأت عالی همه‌پرسی منطقه کردستان عراق: همه پرسی در زمان مقرر برگزار می شود