ایران پرس: جنگ اوکراین در حالی پانصدمین روز خود را گذارنده که هیچ دورنمایی برای پایان این درگیری خونین در قاره اروپا وجود ندارد. جنگی که ابتدا گمان می رفت مدت کوتاهی ادامه خواهد داشت اما تبدیل به یک درگیری نظامی طولانی و خونین شده است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه بامداد پنجشنبه 24 فوریه 2022 در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که نیروهای این کشور در منطقه دونباس عملیات ویژه نظامی انجام خواهند داد.

پوتین بلافاصله پس از اعلام این عملیات نظامی، خواستار «توقف نظامی‌سازی» اوکراین شد و از نظامیان اوکراینی خواست سلاح های خود را زمین بگذارند. بدین ترتیب پس از هشدارهای متعدد مقامات ارشد روسیه به اوکراین درباره عدم عضویت در ناتو و رعایت حقوق روس تباران ساکن دونباس و بی اعتنایی کی یف به این هشدارها، مسکو در مقام عمل برآمد.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از سخنرانی «ولادیمیر پوتین» با انتشار بیانیه ای روسیه را مسئول جنگ در اوکراین و تلفات فاجعه بار آن دانست؛ در حالی که واشنگتن نقش مستقیم خود در بروز وضعیت فاجعه بار کنونی را عمدا نادیده گرفت.

در جنگ اوکراین تحولات سیاسی و نظامی بسیاری به وقوع پیوست اما شاید بتوان مهمترین دستاورد روسیه از این جنگ به رغم تلفات قابل ملاحظه انسانی و انهدام شمار قابل توجهی از تجهیزات نظامی را الحاق رسمی 4 استان اوکراین به قلمرو روسیه دانست که نقطه عطف مهمی در روند جنگ اوکراین محسوب می شود.

جنگ اوکراین را می توان حاصل سوء نیت و رفتار تهاجمی غرب در قبال روسیه دانست. واقعیت آن است که حمله روسیه به اوکراین در واقع واکنش مسکو به اقدامات تهاجمی غرب با تشویق اوکراین برای عضویت در ناتو و ایجاد مخاطرات جدی علیه امنیت ملی روسیه بوده است.

این اقدام روسیه پس از پاسخ های منفی آمریکا و ناتو به درخواست های منطقی روسیه برای صرف نظر کردن از عضویت اوکراین در ناتو و عقب نشینی نیروهای ناتو به مرزهای سال 1997 یعنی قبل از آغاز روند عضویت کشورهای اروپای شرقی و مرکزی در ناتو صورت گرفت.

شواهد حاکی از آن است که ناتو و آمریکا که در دوره پسا جنگ سرد به تدریج وارد موضع تخاصم با روسیه و تلاش برای تضعیف آن شدند، اکنون به جنگ اوکراین به مثابه فرصتی بی همتا برای درهم شکستن نظامی ، اقتصادی و در نهایت سیاسی روسیه و کاهش شدید مشروعیت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور می نگرند. آمریکا مدتهاست خواهان فروپاشی روسیه و حتی تجزیه آن است.

نگرانی دولتمردان آمریکا از زرادخانه هسته ای استراتژیک روسیه  و اقدامات «ولادیمیر پوتین» در مقابله با سیاست ها و اقدامات آمریکا در نقاط مختلف جهان و مهمتر از آن همسویی روسیه و چین در جایگرینی نظم بین المللی لیبرال غربی در جهان، موجب شده تا آمریکا از هر فرصتی برای کاهش توان و قدرت روسیه استفاده نماید.

در واقع با توجه به سیاست ها و اقدامات غرب به ویژه آمریکا اکنون دورنمای تداوم و گسترش جنگ اوکراین بیش از هر زمان دیگری است. نکته مهم اینکه درعرصه سیاست داخلی آمریکا مخالفت های زیادی با سیاست دولت جو بایدن در قبال جنگ اوکراین وجود دارد.

رابرت اف کندی جونیور، نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2024 و برادرزاده جان اف کندی، رئیس جمهور پیشین آمریکا، می گوید: بحران اوکراین توسط واشنگتن به «جنگ نیابتی بین روسیه و آمریکا» تبدیل شده است. کندی تأکید کرد: آمریکا به دلایلی که بایدن بیان کرده، خواهان جنگ بوده است و علت واقعی جنگ در اوکراین، تغییر رژیم روسیه بوده است.

 واشنگتن و متحدان غربی آن  تاکنون بیش از صد میلیارد دلار انواع تجهیزات نظامی و تسلیحات را در اختیار اوکراین قرار داده و بدین ترتیب زمینه طولانی شدن جنگ اوکراین و ویرانی هر چه گسترده تر این کشور وسیع اروپای شرقی را فراهم آورده اند.

در آخرین اقدام در این زمینه، آمریکا در قالب بسته کمک تسلیحاتی 800 میلیون دلاری خود به کی یف، مقادیر قابل توجهی از مهمات خوشه ای را تحویل اوکراین خواهد داد.

این سلاح ممنوعه با توجه به ماهیت آن با هدف نایودی شمار هر چه بیشتری از نیروهای روسی و انهدام تجهیزات نظامی به اوکراین ارسال می شود، با این حال به دلیل اینکه مهمات خوشه ای به صورت ریز مهمات در روی زمین بخش می شوند لذا نه تنها به مدت طولانی باقی می مانند بلکه خطر بزرگی را متوجه غیر نظامیان می کنند.

در واقع پیامدهای غیر انسانی مهمات خوشه ای موجب ایجاد معاهده منع مهمات خوشه ای شده که در سال 2008 امضا شده و تاکنون 111 کشور به آن  پیوسته و 12 کشور نیز اسناد آن را امضاء اما هنوز این معاهده را تصویب نکرده اند.

کالین کال، معاون سیاسی وزیر دفاع آمریکا با اذعان به اینکه تحویل مهمات خوشه‌ ای به اوکراین می‌تواند باعث تلفات غیرنظامیان شود، گفته بدترین چیز برای غیرنظامیان در اوکراین این است که روسیه در جنگ پیروز شود. البته اقدام بی سابقه آمریکا در ارسال  مهمات خوشه ای علاوه بر مخالفت برخی از اعضای مهم ناتو از جمله آلمان، بریتانیا و اسپانیا با واکنش تند روسیه نیز مواجه شده است.

 «دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه با اشاره به موافقت رئیس جمهور آمریکا با ارسال مهمات خوشه‌ای به اوکراین گفت: جو خواب‌آلود به دنبال یک نبرد آخرالزمانی است. موافقت بایدن با ارسال مهمات خوشه‌ای به اوکراین جهان را به پرتگاه خطرناکی هدایت می‌کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

 112

بیشتر بخوانید:

اردوغان: سیاست‌های ترکیه در قبال اوکراین و روسیه «متوازن» است

تازه ترین آمار از خسارات نیروهای اوکراینی، واکنش‌های گسترده به موافقت آمریکا با تحویل مهمات خوشه ای به کی‌یف

موافقت آمریکا با تحویل مهمات خوشه ای به اوکراین

مخالفت‌های بین المللی با ارسال بمب‌های خوشه‌ای آمریکا به اوکراین

نگاه استعماری غرب به اوکراین